Tietoa palveluista ja ohjautuminen palvelujen piiriin

Ihminen ja kysymysmerkki, ikoni.

Vammaisten palvelut on tarkoitettu turvaamaan vammaisten henkilöiden palvelut ja tuentarpeet

Tervetuloa vammaispalvelujen asiakkaan palvelupolulle! Vammaispalvelujen asiakkaan palvelupolkuun on kuvattuna vammaisen henkilön palvelut, etuudet sekä tietoa vammaisalan järjestöistä ja toimijoista.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vammaispalveluista järjestämme palvelut, edut ja ohjauksen vammaisen henkilön vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaiseen toimintarajoitteeseen. Järjestämme myös alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuen.

Löydät lisätietoa Omaishoidon tuesta Oma Hämeen sivuilta.

Vammaispalveluissa järjestämme erityispalveluita vammaiselle henkilölle, silloin kun peruspalvelut eivät riitä. Vammaispalvelut täydentävät yleisiä palveluja ja vammaispalvelut yleensä ovatkin yksi osa asiakkaiden tavallisesti laajaa palveluverkostoa.

Vammaispalveluissa edistämme vammaisen henkilön itsemääräämisoikeuden toteutumista ja yhdenvertaista mahdollisuutta yhteiskuntaan osallistumiseen. Jokaisen asiakkaan tilanne on erilainen ja kanssasi selvitetään sinulle sopiva avun ja tuen tarve. Vammaispalveluista ohjaamme sinut myös tarvittaessa muihin Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue järjestää tietyt vammaisten ihmisten palvelut ja tukitoimet. Näitä kutsutaan subjektiiviseen oikeuteen perustuviin palveluihin. Näistä löytyy tarkemmat tiedot palvelupolun kohdasta Vammaispalvelut arjen tukena. 

Vammaisten palvelut perustuvat yksilölliseen tarpeeseen ja arviointiin. Vammaispalvelujen myöntäminen edellyttää palvelutarpeen arviointia. Palvelutarpeen arvioinnin lisäksi palveluihin tarvitset asiakassuunnitelman ja palvelukohtaiset päätökset.  

Kehitysvammaisille ihmisille erityispalveluihin voidaan soveltaa myös kehitysvammaisten erityishuollosta annettua lakia. Tämän kehitysvammalain mukaan teemme päätökset:

  • Erityishuollon antamisesta
  • Rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä
  • Tahdosta riippumattomasta erityishuollosta
Palveluita ohjaava lainsäädäntö

Palveluita ohjaava lainsäädäntö

Lainsäädäntö ohjaa vammaispalveluita ja voit halutessasi tutustua tarkemmin vammaispalveluita säätelevään lainsäädäntöön alla olevien linkkien kautta:

Puolesta asiointi

Puolesta asiointi

Toisen henkilön asioita hoitaessa, varmista että sinulla on tähän lupa. Puolesta asioinnista ja edunvalvonnasta löydät lisätietoa täältä.

Itsepalveluna tehty tiedonhankinta

Vammaisten palvelut Oma Hämeessä

Vammaispalveluissa myönnämme palveluja vammaispalvelulain ja kehitysvammalain perusteella. Alle 65 -vuotiaiden omaishoidon tuki myönnetään myös vammaispalvelujen kautta.

Löydät lisätietoa vammaisten palveluista Oma Hämeen sivuilta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisellä (hyte) tarkoitetaan toimintaa, jonka tavoitteena on asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden ylläpito ja edistäminen, hyvinvointierojen kaventaminen, haastavien elämäntilanteiden ja sairauksien, tapaturmien ja vammojen ennaltaehkäisy sekä arjen turvallisuuden edistäminen. Oma Hämeen hyte-työ tukee hyvinvointialueen strategian ja palvelustrategian tavoitteiden mukaista toimintaa.

Lisätietoa löydät hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen  Oma Hämeen sivuilta.

Ilmoitus tuen tarpeessa olevasta henkilöstä tai huolta herättävästä ilmiöstä

Ilmoitus tuen tarpeessa olevasta henkilöstä tai huolta herättävästä ilmiöstä

Jos olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, niin voit tehdä ilmoituksen asiasta. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi yksin asuvan aikuisen tai lapsiperheen elämänhallinnan ongelmat tai ikäihmisen arjen haasteet.

Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolestunut toisen henkilön elämäntilanteesta.

Tuen tarpeen ilmoituksen voit tehdä Oma Hämeen sivuilla.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti