Muistitutkimukset

Muistitutkimukset

Varhainen muistisairauden tunnistaminen on tärkeää sairauden aiheuttamien oireiden vähentämisen ja etenemisen hidastamisen kannalta.  

Jos huomaat muistioireita itselläsi tai läheiselläsi, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin terveysasemalle muistitutkimusten käynnistämiseksi. Jos olet työelämässä, ota yhteyttä työterveyshuoltoosi. Myös yksityiset lääkäriasemat palvelevat muistiasioissa.  

Tästä pääset tutustumaan, miten muistisairauksien hoito on järjestetty Oma Hämeen hyvinvointialueella sekä löydät tärkeitä yhteystietoja. 

Tutkimuksien aloitus 

Varaa ensin aika sairaanhoitajan vastaanotolle alkukartoitusta varten, jossa sairaanhoitaja haastattelee sinua muistioireiseesi liittyen. On toivottavaa, että sinulle läheinen henkilö pystyisi osallistumaan vastaanotolle. Läheisesi kuuleminen tilanteeseesi liittyen on tärkeää. Hän vastaa läheisen muistikyselyyn, miten mahdolliset muistiongelmasi tulevat näkyviin arjessanne  

Hoitaja tekee lisäksi sinulle tarvittavat muistitestit ja mittaukset sekä ohjaa sinut laboratoriotutkimuksiin. Vastaanoton jälkeen hoitaja konsultoi lääkäriä ja tarvittaessa varataan aika lääkärin vastaanotolle. Hyvinvointialueen asiakasohjauksessa työskentelee muistikoordinaattoreita ja muistineuvojia. Heiltä saat ohjausta ja neuvontaa muistiasioihin liittyen ja he voivat tehdä tarvittaessa kotikäynnin asiakkaalle, jolla on vaikeuksia saapua vastaanotolle. Säännöllisen kotihoidon asiakkaan kohdalla muistitutkimusten tarve arvioidaan kotihoidon lääkärin toimesta.   

Jos alkututkimusten perusteella herää epäily muistisairaudesta, saat lähetteen jatkotutkimuksiin muistisairauksiin erikoistuneelle poliklinikalle. Yli 70- vuotiaat asiakkaat ohjataan perusterveydenhuollon muistipoliklinikalle. Alle 70- vuotiaiden jatkotutkimukset tehdään erikoissairaanhoidossa neurologian poliklinikalla. 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti