Yhteydenotto

Etähoito mobiililaitteella, ikoni.

Yhteydenotto

Mikäli muistioireita ilmenee itselläsi tai huomaat niitä läheiselläsi, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä terveydenhuoltoon eli oman terveysasemasi sairaanhoitajaan tai työterveyshuoltoosi. Varhainen diagnostiikka on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vähentää ja hidastaa oireiden etenemistä, ylläpitää toimintakykyäsi ja näin parantaa sairastuneen ja hänen läheistensä elämänlaatua.

Mikäli tarvitset tietoa tai neuvontaa palveluihin liittyen, ota yhteyttä ikääntyneiden asiakasohjaukseen tai työikäisten sosiaalipalveluihin.

Katso yhteystietoja alla olevista laatikoista.

Terveyspalvelut

Terveyspalvelut

Voit olla yhteydessä omaan terveysasemaasi sähköisesti, puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Erityisvastaanotoille, kuten muistisairauksien asiantuntijoille ohjaudutaan pääasiassa lääkärin tai hoitajan vastaanoton ja hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Kanta-Hämeen alueen terveydenhuollon asiantuntijoiden yhteystiedot on koottu Oma Hämeen sivustolle.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muistisairauksien hoidon yhteystiedot löydät Oma Hämeen sivustolta.

Työterveyshuolto

Jos kuulut työterveyspalveluiden piiriin, saat työterveyden palveluita sopimusten mukaisesti. Ohessa linkit alueellisten työterveystoimijoiden sivustoille.

Aava työterveys: useat toimipisteet

Finla työterveys Hämeenlinna

Mehiläinen: useat toimipisteet

Pihlajalinna Hämeenlinna

Terveystalo: useat toimipisteet

Terveyssosiaalityö

Terveydenhuollon sosiaalityöhön olet ensisijaisesti oikeutettu, jos sinulla on hoitokontakti tai -jakso terveydenhuollon palveluihin. Terveydenhuollon sosiaalityö on apunasi ja antaa mielellään ohjausta ja neuvoa elämänhallintaan liittyviin haasteisiisi. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat sinulle maksuttomia. Voit olla yhteydessä sosiaalityöntekijään itse tai omaisesi voi ottaa yhteyttä puolestasi.

Terveyssosiaalityön yhteystiedot Forssan seutu

Hämeenlinnan keskussairaalan terveyssosiaalityön yhteystiedot

Terveyssosiaalityön yhteystiedot Riihimäen seutu

Ikäihmisten asiakasohjaus

Ikäihmisten asiakas- ja palveluohjaus

Voit olla yhteydessä ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaukseen, kun tarvitset tietoa, neuvontaa tai ohjausta palveluihin liittyen.

Yhteystiedot löydät Oma Hämeen ikääntyneiden asiakasohjauksen omilta sivuilta.

Kiireellisissä sosiaalitoimia vaativissa yhteydenotoissa auttaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys numerosta 03 629 6560.

Työikäisten sosiaalipalvelut

Työikäisten sosiaalipalvelut

Voit olla yhteydessä työikäisten sosiaalipalveluihin, kun tarvitset tietoa, neuvontaa tai ohjausta palveluihin liittyen.

Työikäisten sosiaalipalveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen omilta sivuilta. 

Kiireellisissä sosiaalitoimia vaativissa yhteydenotoissa auttaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys numerosta 03 629 6560.

Ilmoitus tuen tarpeesta

Sosiaalihuoltolain mukainen ilmoitus sosiaalihuollon tuen tarpeesta

Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi yksin asuvan ikäihmisen arjen haasteet. Sosiaalihuoltolain mukainen tuen tarpeen ilmoitus (huoli-ilmoitus) on syytä tehdä aina, kun olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Muistioireet voivat helposti johtaa huolen heräämiseen läheisissä. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa huolissaan oleva.

Pääset tekemään tuen tarpeen ilmoituksen alla olevien kuntakohtaisten linkkien kautta.

Apuvälinepalvelut

Apuvälineyksiköt

Apuvälinekeskus

Erikoissairaanhoidon apuvälinekeskuksen apuvälineiden lainauksesta edellytetään aina lääkärin lähetettä, kun kyseessä on sähköisen liikkumisen apuväline, hengitysapuväline tai moottoroitu painehaavapatja. Muiden apuvälineiden lainauksiin riittää sosiaali - tai terveydenhuollon ammattihenkilön yhteydenotto. Erikoissairaanhoitoon on keskitetty erityistä asiantuntemusta vaativat apuvälineet mm. ympäristönhallintalaitteet, tietokoneen käytön oheislaitteet, sähköpyörätuolit sekä lasten apuvälineet.

Muistiyhdistys tukenasi

Muistiyhdistys tukenasi

Muistiyhdistyksistä saat neuvoja ja ohjausta, miten lähteä liikkeelle muistiongelmien selvittelyssä ja hoitoon hakeutumisessa.

Kanta-Hämeen muistiyhdistys

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys on hyvinvointialueella toimiva muistisairautta sairastavien, heidän läheisten ja muististaan huolestuneiden etujärjestö. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä on kaksi hanketta muistioireisia ja muistisairaita tukeva hanketta.

  • Kanta-Hämeen Muistiluotsi tarjoaa tietoa, tukea ja toimintaa muistisairautta sairastaville, heidän läheisilleen ja muististaan huolestuneille. Muistiluotsin puoleen voi kääntyä jos kaipaa keskustelutukea, yksilöllistä muistineuvontaa ja -ohjausta, vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta tai tietoa muistisairauksista. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse puh. 044 726 7400 tai [email protected]. Lisätietoa Kanta-Hämeen Muistiluotsin toiminnasta.
  • Oman elämäni sävelet – musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena -hankkeen (vuosina 2021-2024) tavoitteena on levittää tietoisuutta musiikin vaikutuksesta ikääntyneiden ja muistisairaiden hyvinvointiin. Hankkeessa toteutetaan matalan kynnyksen ryhmä-, työpaja- ja vapaaehtoistoimintaa. Lisää tietoa Oman elämäni sävelet -hankkeesta voi lukea: Lisätietoa Kanta-Hämeen Muistiluotsin hankkeesta Oman elämäni sävelet - musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena

Forssan seudun MUISTI ry

  • Yhdistys tarjoaa muistineuvontaa sekä antaa tietoa muistioireista, etenevistä muistisairauksista ja ennaltaehkäisystä. 
  • Se myös tukee tukee sairastunutta ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa sekä järjestää yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia.
  • Yhdistyksen toimialueena on Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä.
  • Lue lisää Forssan Seudun MUISTI ryn toiminnasta
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti