Tapa toimia
Lastensuojelun tarkoitus on tukea lasta ja perhettä ja tarjota tarpeellista apua riittävän ajoissa. Lastensuojelun toimintaa ohjaa lastensuojelulaki. Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lastensuojelulain tarkoitus on turvata lapsen oikeudet.
Lastensuojelun avohuolto tarjoaa vapaaehtoista apua ja tukea, jota lapselle ja perheelle voidaan antaa. Avohuollon tarkoitus on edistää hyvää kehitystä sekä auttaa vanhempia, huoltajia sekä muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia ihmisiä.
Avohuollon tukitoimia tehdään yhteistyössä. Kun tukitoimia suunnitellaan ja tehdään, lapsen etu on aina ensisijainen. Tukitoimet kirjataan avohuollon asiakassuunnitelmaan. Tukitoimien myöntämisestä tehdään päätös. Lastensuojelu tekee yhteistyötä lapsen ja vanhempien, huoltajien tai muiden lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien ihmisten kanssa. Lähtökohta on, että molemmat huoltajat suostuvat tukitoimiin.
Perheen osallisuutta korostava toimintatapa
Lastensuojelussa noudatetaan systeemistä toimintamallia, jonka tavoitteena on lapsen ja perheen osallisuuden ja toimijuuden sekä lapsen turvallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistuminen.
Työskentelyssä panostetaan asiakassuhteen rakentamiseen. Tapaamisissa sosiaalityöntekijä, lapsi ja perhe tutustuvat toisiinsa ja rakentavat luottamusta. Luottamuksellisessa ilmapiirissä voi pohtia tarkemmin lapsen tarpeita ja perheen tilannetta ja ottaa puheeksi asioita, joihin tarvitaan tukea ja muutosta.
Lapsi, perhe, sosiaalityöntekijät ja muutkin ammattilaiset tai läheiset, etsivät yhdessä perheen tilanteen taustalla vaikuttavia tekijöitä ja pohtivat yhdessä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Näin voidaan saada aikaan pysyviä ja positiivisia muutoksia.
Toimintamallin tavoitteena on varmistaa asiakkaana olevien lasten oikeuksien toteutuminen:
- vahvistamalla ihmissuhdeperustaista ja kohtaavaa työskentelyä
- kuulemalla lapsia ja heidän läheisiään ja vahvistamalla heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan
- vahvistamalla eri toimijoiden yhteistyötä
- rakentamalla yhdessä asiakkaiden kanssa syvempää ymmärrystä lapsen ja perheen tilanteista ja avuntarpeista
- tekemällä lastensuojelutyöstä vaikuttavampaa
- luomalla tukea antavat rakenteet sosiaalityöntekijöille ja muille tiimin jäsenille.