Jälkiehkäisy

Joskus voi käydä niin että ehkäisyä ei ole käytetty tai esim. kondomi on rikkoutunut yhdynnässä. Tällöin tarvitaan jälkiehkäisyä. Jälkiehkäisyvaihtoehtoja on kaksi; jälkiehkäisypilleri ja kuparikierukka.

Lue lisää jälkiehkäisystä

Lue lisää seksitaudeista

Jälkiehkäisypilleri

Jälkiehkäisypillerin voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Jälkiehkäisypillereitä on erilaisia. Apteekin henkilökunta auttaa valitsemaan sopivan tuotteen ja ohjeistaa sen käytössä.

Tabletti tulisi ottaa suun kautta mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, sillä jälkiehkäisy on sitä tehokkaampi, mitä nopeammin suojaamattoman yhdynnän jälkeen se otetaan.

Jälkiehkäisypilleri ei ole sataprosenttisen varma eikä sitä tule käyttää ehkäisymenetelmä.

Jälkiehkäisypilleri ei suojaa seksitaudeilta. Seksitautestejä suositellaan otettavaksi aina suojaamattoman seksin jälkeen.

Kuparikierukka

Kuparikierukan asettaminen on tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Se heikentää siittiöiden liikkuvuutta (vaikeuttaa munasolun hedelmöitymistä) ja estää mahdollisen alkion kiinnittymisen kohdun limakalvolle.

Kierukka pitää asettaa kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Kierukan iso etu on se, että jatkoehkäisy tulee hoidettua samalla kertaa.

Kierukka voidaan asettaa sekä synnyttäneille että synnyttämättömille henkilöille.

Kuparikierukka ei suojaa seksitaudeilta. Seksitautitestejä suositellaan otettavaksi aina suojaamattoman seksin jälkeen.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti