Ikääntymisen ennakointi

Rintakuva henkilöstä.

Ikääntymisen ennakointi

Jos sairastut vakavasti tai jos et vanhana kykene ilmaisemaan omaa tahtoasi, mitkä ovat toiveesi? Minkälaista hoitoa ja hoivaa haluat? Miten haluat omaisuuttasi käytettävän, ja kenen haluat päättävän asioistasi? Meille jokaiselle on tärkeää oman elämänhallinnan ja itsemääräämisoikeuden säilyttäminen, oikeus päättää itseään ja omaisuuttaan koskevista asioista. Oikeudellisella ennakoinnilla voit varmistaa oman tahtosi noudattamisen tilanteissa, joissa et enää itse kykene pätevällä tavalla tekemään päätöksiä ja hoitamaan asioitasi. Suomen Muistiasiantuntijat- sivulta  saat lisätietoa miksi ja milloin oikeudellinen ennakointi kannattaa.  Opas on myös kuunneltavissa äänikirjana tästä linkistä.

Myös asumiseen liittyviä asioita on hyvä hyvissä ajoin ottaa pohdittavaksi; onko oma kotisi sellainen, että voit asua siellä mahdollisimman pitkään. Miten hyvinvointiteknologia olisi avuksi ikääntyessäsi? Turvallisia vuosia muistiperheille –opas antaa tietoa turvallisesta kotona asumisesta muistisairaille ja heidän läheisilleen. Turvallisesti kotona-hankkeessa julkaistuun oppaaseen pääset tutustumaan tästä.

Hoitotahto ja elämänlaatutestamentti

Hoitotahto ja elämänlaatutestamentti 

Hoitotahto on suullinen tai kirjallinen tahdon ilmaisu, jolla voit antaa hoitoasi ja hoivaasi koskevia määräyksiä ja toivomuksia siltä varalta, että et enää itse pysty niitä sairauden tai muun syyn vuoksi ilmaisemaan. Pätevän hoitotahdon tekeminen edellyttää, että tekijä ymmärtää riittävällä tavalla hoitotahdon merkityksen ja sisällön.  Saat laajempaa tietoa hoitotahdosta Terveyskirjaston verkkosivuilta.

Kun olet tehnyt hoitotahdon, siitä on hyvä kertoa läheisille, omalle hoitajallesi ja hoitavalle lääkärille. Kirjallinen hoitotahtolomake liitetään potilasasiakirjoihisi.

Elämänlaatutestamentilla voit kertoa itsellesi tärkeät, arkielämän asiasi. Nämä asiat tulee huomioida tilanteissa, joissa et itse pysty enää huolehtimaan tai vaikuttamaan niihin. Löydät elämänlaatutestamenttilomakkeen Suomen Muistiasiantuntijat ry- sivulta.

Tee hoitotahto ja elämänlaatutestamentti riittävän aikaisessa vaiheessa.

Ovatko omat ja läheisesi musiikkimuistot tallessa? Mielimusiikin avulla muistisairauteen sairastunut voi kokea mielihyvää, jota voi olla muilla keinoilla vaikea tavoittaa. Siksi niiden kirjaaminen on keskeistä. Tärkeät muistot jäävät talteen, kun ne kirjataan Musiikkitahto-vihkoon. Musiikkitahto-vihkon voi ostaa itselleen Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen kautta, yhteystiedot löydät täältä.

Valtakirjavaltuutus

Valtakirjavaltuutus  

Jos henkilö pystyy tekemään valtakirjan ja ymmärtää sen merkityksen, hän voi valtuuttaa valtakirjassa tietyn henkilön hoitamaan tietyn asian valtakirjan avulla. Tämä on hyvä ja helposti toteutettavissa oleva keino hoitaa asiointi esimerkiksi pankissa tai terveydenhuollossa. Käytännössä myös vakuutus-, posti-, puhelin –ja verotusasiat voi hoitaa valtakirjan avulla.

Voit valtuuttaa toisen hoitamaan asioita puolestasi tekemällä sähköisen valtakirjan, löydät lisätietoa Suomi.fi- sivuilta. Valtakirjan avulla voi asioida sähköisesti erityisesti eri viranomaisten palveluissa.

Omakantaa koskevan valtuuden nimi on Terveydenhuollon asioiden hoito. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja sekä tekemään ajanvarauksia terveydenhuoltoon toisen puolesta niissä kanavissa, jotka valtuus kattaa.

Digi- ja viestintäviraston sivuilta voit lukea eri vaihtoehdoista, kuinka hoitaa läheisen asioita.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus 

Valtakirjavaltuutuksen lisäksi kannattaa laatia myös edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että asiat hoidetaan omien toiveidesi ja määräystesi mukaisesti. Valtuutuksessa nimeät, kenen haluat hoitavan tulevaisuudessa asioitasi. On huomioitavaa, että edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun valtuutus on vahvistettu maistraatissa. Tätä varten tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan. 

Edunvalvontavaltuutuksesta voit lukea lisää Digi- ja väestötietoviraston sivulta. 

Edunvalvonta

Edunvalvonta  

Edunvalvonnan määrääminen on aina viimesijainen vaihtoehto, jos edunvalvontavaltuutusta ei ole ennakkoon tehty, eikä muitakaan keinoja hoitaa asioita ole. Tällöin edunvalvoja määrätään huolehtimaan taloudellisista asioistasi sekä siitä, että saat asianmukaisen hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Edunvalvojana voi toimia omainen tai yleinen edunvalvoja.   

Lisätietoa edunvalvonnasta voit lukea Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Asumisen esteettömyys

Asumisen esteettömyys

Asuminen omassa kodissa mahdollisimman pitkään on monen toive. Asunnon ja asuinolojen toimivuuden ja turvallisuuden arviointi hyvissä ajoin tukee kotona asumista ja itsenäistä elämistä sekä pienentää riskejä esimerkiksi tapaturmiin.

Voit tehdä täällä asumisturvallisuustestin Kotona asumisen turvallisuus -sivuilla. Testin avulla on tarkoitus kartoittaa asumisympäristö. Voit tehdä testin itse tai toisen puolesta.

Kodissa on tärkeää huomioida sisäänkäynnit, leveät oviaukot, sekä pääsy wc - ja pesutilaan, jotta asunnossa olisi tarvittaessa mahdollista liikkua myös apuvälineiden avulla.

Lisätietoja esteettömyydestä voit lukea Invalidiliiton sivuilta.

Asumisen turvallisuudesta löydät lisätietoa Terveyskylän sivuilta.

Vanhustyön keskusliiton sivuilta saat lisätietoa korjausneuvonnasta yli 65- vuotiaille.  Liiton korvausneuvoja tekee asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointia sekä auttaa avustusten hakemisessa. Yleisimpiä ikääntyneiden asuntoihin tarvittavia korjauksia ovat pesutilojen muutokset sekä erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt. Korjausneuvonta on maksutonta, mutta remonttikuluista asiakas vastaa itse.

Aina remontointi ei tule kuitenkaan kyseeseen tai palvelut ovat kaukana. Monissa kunnissa ja kaupungeissa on tarjolla esteettömiä asuntoja, lähellä palveluita. Lisätietoa löydät kuntien verkkosivuilta. Ikäinstituutin sivuilta löytyy Ikäturvallinen asuinalue- opas, joka kuvaa monipuolisesti ikääntyneiden arjen turvallisuutta asuinalueilla. Keskiössä on fyysiseen ympäristöön liittyvä liikkumisen turvallisuus ja turvallisuuden tunteeseen liittyvä yhteisöllisyys.

Hyvinvointiteknologia arkea helpottamaan

Hyvinvointiteknologia arkea helpottamaan 

Hyvinvointiteknologia käsittää kaiken tekniikan, joka tavalla tai toisella parantaa tai helpottaa arkielämää. Tekniikkaa käytetään turvallisuuden, toimintakyvyn ja osallistumismahdollisuuksien parantamiseen. Yleisesti käytettyjä kotona asumista tukevia laitteita ovat esimerkiksi turvapuhelin, ovihälytin, liesivahti ja lääkeautomaatti.  Saat lisätietoa laitteista asiakasohjauksen kautta, yhteystiedot löydät Oma Hämeen sivulta.

Ikäteknologia on tarkoitettu ikääntyneiden tarpeisiin ja tukee ikääntymisestä johtuvia toimintakyvyn muutoksia, joita voi tulla esim. aistien, muistin, hienomotoriikan, lihaskunnon tai liikuntakyvyn heikentymisen myötä. Erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin kannattaa tutustua ja ottaa käyttöön itselle sopivat apuvälineet jo hyvissä ajoin. Lisätietoa aiheesta löydät Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n sivuilta:

Älyä ja iloa teknologiasta- oppaasta ja Arjen älykkäät välineet -oppaasta.  

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti