Jatkohoito ja seuranta
Käypä- hoito – suosituksen mukaan etenevän muistisairauden seuranta tulee toteuttaa puolen vuoden tai vuoden välein. Suosituksen mukaiseen seurantaan sisältyy lääkehoidon arviointi, muistisairaan kokonaisvaltainen arjessa selviytymisen kartoitus sekä muistin, sairauden vaiheen, käyttäytymisen muutosten ja mielialan arviointi. Myös muistisairaan akuuttien ja kokonaistilannetta pahentavien tekijöiden tunnistaminen, arvioiminen ja hoito ovat osa päivittäistä säännöllistä seurantaa.
Voit tutustua Käypä- hoito suositukseen täältä.
Muistipoliklinikan tai neurologian poliklinikan seurannan jälkeen vastuu asiakkaan hoidosta ja seurannasta on omalla terveysasemalla tai kotihoidolla, jos asiakas on säännöllisen kotihoidon piirissä. Sairauden seuranta ja hoito jatkuu tehdyn hoito- ja kuntoutussuunnitelman mukaisesti perusterveydenhuollossa. Hoitovastuussa oleva taho tekee tarvittaessa yhteistyötä muiden ammattilaisen kanssa sekä tarvittaessa konsultoi muistipoliklinikkaa tai neurologian poliklinikkaa muistisairauden hoitoon liittyvissä asioissa.
Muistisairauden seurantaan kuuluu terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ravitsemuksen sekä mielialan seuranta. Muistisairailla on suurentunut riski aliravitsemukseen, jonka vuoksi ravitsemuksen ja painon seuranta on tärkeää. Ravitsemustilan arviointiin käytetään MNA- testiä. Seurannan avulla voidaan suunnitella ja varmistaa hyvän ravitsemuksen toteutuminen.
Uni- ja valverytmin häiriöt ovat yleisiä muistisairauksissa. Oireina voi esiintyä esimerkiksi iltaa kohti lisääntyvää levottomuutta, katkonaista yöunta sekä päiväaikaista väsymistä. Vuorokausirytmin häiriöt vaikuttavat muistisairaan ja läheisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun ja niitä on tärkeä huomioida osana muistisairauden seurantaa.
Muistisairauden edetessä tiedonkäsittelyn eri osa- alueilla tapahtuu heikkenemistä ja näiden seuraamisella voidaan osaltaan arvioida muistisairaan kykyä selviytyä arjesta. Muistisairaan tiedonkäsittelykykyä arvioidaan testisarjalla (MMSE), myös muistikyselyt uusitaan tarvittaessa asiakkaalle ja läheiselle.
Muistilääkityksen ohella myös asiakkaan kokonaislääkitystä arvioidaan. Muistisairaan lääkehoidon toteutuminen ja lääkityksen vasteen arviointi tulee tapahtua asiakkaan, läheisten sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen yhteistyönä. Muistisairauden hoidossa käytettävä lääkitys voi aiheuttaa suun kuivumista, mikä altistaa hampaiden reikiintymiselle sekä muistisairaan toimintakyvyn alentuessa kyky huolehtia omasta suun terveydestä heikkenee.