Diagnoosin jälkeen lääkäri voi ohjata sinut jonkun muun ammattilaisen vastaanotolle saamaan tukea ja ohjausta.
Hoitaja
Mitä ohjaa ja tekee? Elintapaohjaus?
Elintapaohjaus
Kanta-Hämeessä saa tukea elintapamuutoksiin terveysasemien ryhmätoiminnassa tai elintapaohjauksen etäryhmässä. Lisäksi voit osallistua liikuntaneuvontaan, jossa saat yksilöllistä neuvontaa esimerkiksi arkiliikkumisen lisäämiseen ja muihin hyviin elintapoihin. Katso lisätietoa elintapaohjauksen palveluista ja liikuntaneuvonnasta Elintapaohjaus / Oma Häme.
Fysioterapeutti
Kuinka pääsee vastaanotolle? Tukee kuntoutumisessa, ohjaa sopivien liikuntamuotojen pariin
Kuntien liikuntaneuvonta
Liikuntaneuvonnan tavoitteena on, että asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen. Terveydenhuollon ammattilainen voi suositella ja ohjata sinut liikuntasuunnittelijalle. Liikuntaneuvontaan et tarvitse lähetettä, voit myös itse ottaa yhteyttä liikuntasuunnittelijaan ja varata ajan.
- Hämeenlinna https://www.liikuntahallit.fi/toiminta/liikuntaneuvonta/
- Forssa https://www.forssa.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/liikuntaneuvonta/
- Riihimäki https://www.riihimaki.fi/ela-ja-voi-hyvin/liikunta/ohjattu-liikunta/liikuntaneuvonta/
- Janakkala https://www.janakkala.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/liikuntaneuvonta-ja-vinkit/liikuntaneuvonta/
Ravitsemusterapeutti
Ravitsemusneuvontaa voit saada esimerkiksi hoitajan vastaanottokäynnillä tai ryhmämuotoisena asuinalueellasi tarjottujen palvelujen mukaisesti. Tarvittaessa hoitaja tai lääkäri arvioi ja määrittää ravitsemusterapian tarpeen. Ravitsemusterapiaan voidaan ohjata esimerkiksi, mikäli kärsit vajaaravitsemuksesta tai sinulla on hoitoon vaikuttavia ruokavaliorajoitteita. Mikäli itse toivot aikaa ravitsemusterapeutille, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidontarpeen arvion tekemiseksi. Erikoissairaanhoidon ravitsemusterapiaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan vaaditaan erikoislääkärin lähete.
Psyykkinen tuki
Diagnoosin saaminen voi olla suuri kriisi. Sairastuneena voi tulla monia tunteita: vihaa, pettymystä, turhautumista, katkeruutta ja syyllisyyttä. Tunteiden sanoittaminen ja niiden jakaminen tukee mielesi hyvinvointia.
Oma Hämeen sivuilla vinkkejä mielenterveyden hyvinvointiin
OmaHämeen mielenterveyspalveluista saat tukea ja keskusteluapua. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi mielenterveydestä, voit ottaa yhteyttä omalle terveysasemallesi, neuvolaan, työterveyteen tai oman alueesi mielenterveys- ja päihdepalveluihin.
Lisätietoa ja yhteystietoja Oma Hämeen mielenterveyspalveluista