Osteoporoosi on sairaus, jota on vaikea tunnistaa, sillä se ei oireile. Usein ensioireena on luun murtuma. Osteoporoosi voidaan jakaa primaariseen osteoporoosiin ja sekundääriseen osteoporoosiin.
Primaarinen osteoporoosi
Tähän yhdistetään ikääntymiseen liittyvä osteoporoosi ja ne osteoporoosin tyypit, joille ei löydy mitään selkeää taustasyytä. Primaarisen osteoporoosin todennäköisyyteen vaikuttaa ikääntymisen lisäksi naissukupuoli. Estrogeenin on todettu korjaavan luun muodostumisen ja hajoamisen epätasapainoa. Vaihdevuosien myötä estrogeenituotanto vähenee ja vaikuttaa näin riskiin sairastua osteoporoosiin.
Sekundaarinen osteoporoosi
Sekundäärisen osteoporoosin aiheuttaa jokin lääke tai sairaus, ja siksi onkin tärkeää tunnistaa nämä aiheuttajat. Syynä voi olla myös perimä, sillä taipumus osteoporoosiin voi periytyä.
Lisätietoa sekundäärisestä osteoporoosista / Luustoliitto
Yleisimmistä osteoporoosiriskiä lisäävistä sairauksista on kerrottu tämän kohdan välilehdillä.
Elintapoihin liittyvät osteoporoosin riskitekijät
- Tupakointi
- Päihteet
- Vähäinen liikkuminen
- Epäterveellinen ruokavalio
Myös vajaaravitsemus ja heikko lihaskunto lisäävät kaatumiseen ja murtumien riskiä.
Vajaaravitsemus tarkoittaa tilannetta, jossa ruokavaliosta saadaan tarpeeseen nähden riittämättömästi energiaa, proteiinia tai muita ravintoaineita. Vajaaravitsemuksen riskiä voit arvioida esimerkiksi seuraamalla painoasi säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa. Mikäli paino laskee tahattomasti, viittaa se vajaaravitsemukseen. Ota tällöin yhteyttä omaan terveysasemaasi. Hyvä ravitsemus ehkäisee vajaaravitsemusta ja tukee hyvinvointia ja toimintakykyä. Lisätietoa ikääntyneen hyvästä ravitsemuksesta löydät mm.
Lisätietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta /Terveyskirjasto