Haavan kroonistumisen eli pitkittymisen ehkäisemiseksi on tärkeää, että haavasi taustasyyt selvitetään sekä hoito arvioidaan ja aloitetaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Haavan katsotaan kroonistuneen, kun sen syntymisestä on kulunut noin neljä viikkoa ja haava ei ole sulkeutunut. Ammattilaisen on hyvä arvioida mm. jalkojesi verenkierron ja turvotuksen tilanne varhaisessa vaiheessa, jotta tarvittava oikea hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian. Esimerkiksi turvotus voi estää haavan paranemisen, aiheuttaa sen kasvamista ja kudosnesteen valimista haavasta. Oikeanlaisella hoidolla voidaan ehkäistä haavan tulehtumista ja voidaan nopeuttaa haavan paranemista.
Kiireellinen hoitoon hakeutuminen
Hakeudu päivystyksellisesti hoitoon, jos:
- Haavalla on vakavan haavatulehduksen merkkejä: ympärille on levinnyt punoitusta, haavan alueella on kuumotusta, turvotusta tai kovaa kipua ja sinulla on kuumetta tai kuumeen tunnetta
- Voimakas haavakipu tai kivun luonteen äkillinen muuttuminen
Hakeudu hoitoon myös seuraavissa tilanteissa:
Jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen apua kiireellisyyden arvioimiseksi, soita valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116117. Sama numero toimii koko Suomessa ja puhelu ohjautuu soittajan sijainnin mukaan lähimpään palveluun
- Jos sairastat diabetesta tai valtimotautia, tulee hoitoon hakeutua viimeistään kahden viikon jälkeen haavan syntymisestä.
- Sinulla on haavakipua, jota et saa omatoimisesti hallintaan.
- Haju on lisääntynyt haavalla.
- Haavan ympäristö punoittaa.
- Haavasta tulee märkäistä eritystä.
- Jos omalla hoidolla haava ei osoita selkeitä paranemisen merkkejä.
- Lisätietoa haavatulehduksesta ja sen oireista löydät Terveyskylän Haavatalosta
Yhteydenottotahot
- Kiireettömässä tilanteessa voit olla yhteydessä OmaOlon sähköisellä yhteydenottolomakkeella.
- Yhteystiedot hoitajan tai lääkärin kiireettömälle vastaanotolle löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
- Kotihoidon yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta kohdasta Ikäihmisten kotihoito.
Työterveyshuollon asiakas: ole yhteydessä työterveyshuoltoosi ja varmista, kuuluvatko haavanhoitoosi liittyvät palvelut työterveyshuollon sopimukseen.