Tarkemmat muistitutkimukset tehdään asiakkaille perusterveydenhuollon muistipoliklinikalla. Alle 70- vuotiaiden hoito tapahtuu pääsääntöisesti erikoissairaanhoidossa neurologian poliklinikalla.
Kaikille muistisairausdiagnoosin saaneille laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, joka sisältää lääkehoitosuunnitelman ja siinä otetaan huomioon myös lääkkeettömät hoitomuodot. Hoidon tavoite on terveyden ja toimintakyvyn edistäminen ja säilyttäminen. Myös asiakkaan hoitotahto on mahdollista kirjata suunnitelmaan. Suunnitelmaa tulee päivittää säännöllisesti, puolen vuoden tai vähintään vuoden välein.
Muistihoitaja
Hoidossasi tai hoidon seurannassasi saattaa olla apunasi muistihoitaja. Hoitaja ja lääkäri toimivat tiiviissä yhteistyössä kanssasi hoitosi suunnittelemiseksi yksilöllisten tarpeittesi mukaisesti. Muistihoitaja on muistisairauksiin perehtynyt asiantuntija, joka toimii sinun ja läheisesi tukena muistisairauden hoidossa.
- Muistihoitaja haastattelee sinua ja läheistä ja kartoittaa muistioireitasi ja toimintakykyäsi.
- Muistihoitajan vastaanotolla tehdään sairauden toteamiseen ja seurantaan liittyviä muistitoimintoja mittaavia testejä.
- Saat tietoa muistisairaudestasi ja hoitoosi liittyvää neuvontaa
- Ensitietoa sairaudesta ja lääkehoidon toteuttamisesta
- Sinulle sovitaan muistipoliklinikalle seurantakäynti tai – puhelu yksilöllisen tarpeesi mukaan. Seurannan tarkoituksena on arvioida lääkityksen siedettävyyttä ja tehoa sekä sairauden tilaa.
- Jos muistipoliklinikalla herää huoli toimintakyvystäsi ja arjessa selviytymisestäsi, niin muistihoitaja auttaa tarvittaessa järjestämään asiakasohjauksen kanssa laaja-alaisen palvelutarpeen arvioinnin kotiisi.
- Saat apua tarvittavien palveluiden ja tukien hakemisessa
- Saat vinkkejä tarjolla olevista ensitietokursseista ja vertaistukiryhmistä. Näitä ja lisätietoa esimerkiksi Muistiyhdistyksen ja Muistiliiton toiminnasta on koottu palvelupolun kohtaan: tietoa ja vertaistukea
Lisätietoja ja yhteystiedot muistin hoitoon liittyen löydät kootusti Oma Hämeen sivustolta.
Hoitajan vastaanotto neurologian poliklinikalla
Työikäisen asiakkaan tutkimukset jatkuvat useimmiten neurologian poliklinikalla. Ennen erikoislääkärin vastaanottokäyntiä on usein vastaanottokäynti esim. sairaanhoitajalla tai neuropsykologilla. Hoitajan vastaanotolla kanssasi voidaan tehdä tutkimuksia, joissa mitataan mm. kielellistä suoriutumista, näönvaraista hahmottamista ja reaktionopeutta. Olisi suotavaa, että läheisesi olisi mukana vastaanottokäynnilläsi. Hoitaja haastattelee sinua ja läheistäsi kokonaistilanteesi kartoittamiseksi.
Erikoislääkärin vastaanotto
Tutkimusten jälkeen saat ajan geriatrin tai neurologin vastaanotolle. Geriatrin vastaanotolle pääosin ohjataan yli 70 vuotiaat asiakkaat ja neurologian poliklinikalle jatkotutkimuksiin alle 70 vuotiaat asiakkaat, kuitenkin yksilöllisesti kokonaistilanne ja terveydelliset kysymykset huomioiden.
- Vastaanotolla kanssasi käydään läpi tutkimustuloksesi, kuten laboratoriotutkimukset sekä kuvantamistutkimuksen tulokset.
- Lääkärin vastaanotolla arvioidaan kokonaisvaltaisesti terveydentilaasi ja muistisi toimintaa sekä lääkitystäsi. Tarvittaessa lääkäri ohjelmoi löydösten perusteella lisätutkimuksia.
- Kanssasi keskustellaan mahdollisesta diagnoosista muistioireidesi taustalla sekä arvioidaan yhdessä kokonaistilannetta.
- Lääkäri haastattelee sinua ja läheistäsi.
- Diagnoosin tekemisen jälkeen aloitetaan tarvittaessa lääkehoito ja suunnitellaan hoitosi seuranta. Saat kirjalliset ohjeet seurannan toteuttamisesta.
- Saat tietoa ja ohjausta sairauteesi liittyen.
- Saat vinkkejä tarjolla olevista ensitietokursseista ja vertaistukiryhmistä. Näitä ja lisätietoa esimerkiksi Muistiyhdistyksen ja Muistiliiton toiminnasta on koottu palvelupolun kohtaan: Tietoa ja vertaistukea
- Lääkärin vastaanotolla arvioidaan kokonaisvaltaisesti terveydentilaasi ja muistisi toimintaa sekä lääkitystäsi. Tarvittaessa lääkäri ohjelmoi löydösten perusteella lisätutkimuksia.
- Tarvittaessa käydään läpi myös muita tukitoimia, kuten päivätoiminta, kotihoito, ateriapalvelu yms. Näihin liittyen palveluohjaaja voi tehdä kotiisi palvelutarpeen arviointikäynnin.
Jos olet erikoissairaanhoidon asiakas, sinulla on mahdollisuus tavata myös muistisairaiden kuntoutusohjaaja, joka kartoittaa kokonaistilannettasi ja antaa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa lääkinnälliseen kuntoutukseen, asumiseen, sosiaaliturvaan, apuvälineisiin ym. liittyen.