Tähän polun kohtaan on koottu tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.
Palvelutarpeen arvioinnissa kartoitetaan elämäntilanteesi kokonaisvaltaisesti. Kartoituksessa selvitetään kotikäynnillä havainnoiden, keskustellen ja arvioiden toimintakykysi ja voimavarasi, palvelutarpeesi sekä toiveesi. Sinun luvallasi palvelutarpeen arvioon kannattaa kutsua myös läheinen tai muu sinua hoitava henkilö. Muiden tekemät huomiot toimintakyvystäsi ovat tärkeitä avun tarvettasi arvioidessa.
Palvelutarpeen arvioinnin perusteella sinulle aloitetaan sovitut palvelut ja tehdään tarvittavat palvelupäätökset.
Kotihoidon tukipalvelut
Sosiaalihuoltolain mukaan tukipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joilla luodaan ja ylläpidetään henkilön kodissa sellaisia olosuhteita, että hän voi suoriutua jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista mahdollisimman itsenäisesti, sekä palveluja, joiden avulla henkilö voi saada hyvinvointia tuottavaa sisältöä elämäänsä. Tukipalveluja järjestetään henkilöille, joiden toimintakyky on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lisäksi tukipalveluja järjestetään henkilölle, joka tarvitsee niitä erityisen perhe- ja elämäntilanteen perusteella. Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta tukipalveluja voidaan myöntää myös henkilöille, joilla ei ole vielä säännöllisen kotihoidon palveluiden tarvetta.
Asiointi- ja kauppapalvelu
Ensisijaisesti asiointi- ja kauppapalvelut ovat sinun vastuullasi tai läheisesi turvin hoidettavissa. Yksityiset palveluntarjoajat tuottavat myös usein asiointi- ja kauppapalveluita.
Hyvinvointialueen kautta palvelu voidaan myöntää pääsääntöisesti vain äkillisissä tilanteissa, joissa palvelua ei ehditä muulla tavoin organisoimaan, esimerkiksi sairaalasta kotiutuessa tai läheisen sairastuessa.
Ateriapalvelu (kotiin toimitettu ateria)
Ateriapalvelu suositellaan tilaamaan ensisijaisesti yksityisten palveluntarjoajien kautta, jos sellaista on alueella tarjolla. Ateriapalvelu voidaan myöntää, jos sinulla on vaikeuksia aterioiden valmistamisessa, ostoksilla käynnissä ja itsestä huolehtimisessa etkä pääse ruokailemaan kodin ulkopuolelle tai sinulla on ali- tai virheravitsemuksen riski.
Liikkumista tukeva palvelu
Sosiaalihuoltolain mukaisia liikkumista tukevia palveluja voidaan myöntää asiointi- ja virkistysmatkoihin. Palvelu ei ole tarkoitettu Kela- korvattaviin matkoihin, kuten lääkärissäkäynteihin. Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumista tukeva palvelu on tuloperusteinen.
Lääkeautomaatti
Lääkeautomaatin avulla tuetaan ja toteutetaan asiakkaan itsenäistä ja turvallista lääkkeenottoa. Laite muistuttaa asiakasta lääkkeenotosta ja annostelee lääkkeet hänelle oikea- aikaisesti. Laitteen käyttö edellyttää lääkkeiden koneellista annosjakelua. Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa asiakas saa annosjakeluun soveltuvat, säännöllisesti käytettävät tablettinsa ja kapselinsa pakattuina muovisiin kerta-annospusseihin yleensä kahdeksi viikoksi kerrallaan. Lääkeautomaatti voidaan myöntää asiakkaalle myös tukipalveluna.
Peseytymispalvelu
Kodin ulkopuolella toteutettava peseytymispalvelu on tarkoitettu, jos sinulla ei ole kotona asianmukaisia peseytymismahdollisuuksia ja toimintakykysi on heikentynyt siten, ettet pysty autettunakaan peseytymään kotisi puutteellisiksi tai vaarallisiksi todetuissa peseytymistiloissa tai peseytyminen kotona vie kohtuuttomasti aikaa. Peseytymispalvelu kodin ulkopuolella voidaan myöntää, jos tarvitset peseytymiseen hoitajan apua.
Turvapalvelu
Kotona selviytymisen tueksi ja turvallisuuden lisäämiseksi on mahdollisuus saada turvapalvelua. Turvapalvelu voidaan myöntää yksilöllisen arvioinnin perusteella. Turvapalvelu voidaan myöntää, jos sinulla on epävakaa terveydentila, kaatumisia, turvattomuutta tai sosiaalinen verkosto puuttuu. Tai sinulla voi olla terveydellisiä syitä, jotka vaativat tarvittaessa nopeasti saatavaa apua.
Turvapalvelu sisältää yksilölliset laiteratkaisut sekä turvahälytystehtävien vastaanoton ja auttamistoiminnan.
Vaatehuoltopalvelu
Sinun, läheisesi tai yksityisen palvelutuottajan tulisi ensisijaisesti huolehtia pyykki- ja vaatehuollostasi. Mikäli sinulla on asuinolosuhteet sellaiset, että vaatehuoltoa ei pysty kodissasi toteuttamaan, voidaan vaatehuoltopalvelua tarjota viimesijaisena tukipalveluna järjestettäväksi kotihoidon tms. Tiloissa.
Apuvälineyksikkö
Apuvälineyksiköistä lainataan liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä. Apuvälineiden tarpeesta voi olla suoraan yhteydessä apuvälineyksikköön. Apuvälineen valinta perustuu aina ammattilaisen arvioon toimintakyvystäsi ja apuvälineiden tarpeestasi. Palvelu on asiakkaille maksutonta.
Apuvälineyksiköistä on saatavissa tai sinne tilattavissa yleisempiä perusapuvälineitä kuten:
- Kyynärsauvat, kävelykepit, kainalosauvat ja näihin kepinpääkumit ja jääpiikit
- Kävelytelineet
- Peruspyörätuolit, myös ylösnousevilla jalkatuilla
- Sukanvetolaitteet ja tarttumapihdit
- Nousutuet ja kohottautumistelineet
- Korotustyynyt, ja lonkkatyynyt
- Sängynjalan korottajat; sokkeli ja tavallinen
- WC-korottajat ja WC-tuolit
- Suihkutuolit, käsinojalliset, korkeussäädettävät
Apuvälinekeskus
Erikoissairaanhoidon apuvälinekeskuksen apuvälineiden lainauksesta edellytetään aina lääkärin lähetettä, kun kyseessä on sähköisen liikkumisen apuväline, hengitysapuväline tai moottoroitu painehaavapatja. Muiden apuvälineiden lainauksiin riittää sosiaali- - tai terveydenhuollon ammattihenkilön yhteydenotto. Erikoissairaanhoitoon on keskitetty erityistä asiantuntemusta vaativat apuvälineet.
Kotihoito ja kotisairaala
Kotihoidon palveluihin ohjaudutaan aina palvelutarpeen arvioinnin perusteella.
Kotisairaalan asiakkaaksi tullaan lääkärin lähetteellä ja hoidosta vastaa lääkäri sekä sairaanhoitajat.
Säännöllinen kotihoito
Ennen kotihoidon aloittamista toteutetaan arviointi- ja kuntoutumisjakso. Kotihoidon järjestämisen lähtökohtana on, että hoitosi ja huolenpitosi vaativat pääsääntöisesti päivittäistä tai useita kertoja viikossa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ammattiosaamista. Kotihoidon toteutus arvioidaan kanssasi ja järjestetään sinun tilanteeseesi sopivimmalla tavalla. Kotihoidossa hyödynnetään hyvinvointiteknologiaa palveluiden tuottamisessa ja käynti suoritetaan ensisijaisesti etäpalveluna, jos se on mahdollista.
Tilapäinen kotihoito ja tilapäinen kotisairaanhoito
Tilapäinen kotihoito voidaan myöntää sinulle, jos toimintakykysi on väliaikaisesti heikentynyt ja hoidon tarve on tilapäistä enintään kolme (3) kuukautta. Kotihoidon edellytyksenä on, että et pysty itse tai saattajan turvin hakeutumaan terveydenhuollon palveluihin ja tarvitset sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen osaamista.
Kotisairaala
Kotisairaalan tavoitteena on tarjota kotiin turvallista ja laadukasta sairaalatasoista hoitoa, silloin, kun hoito ei edellytä muutoin sairaalassa olemista. Kotisairaala hoitaa muun muassa suonensisäistä antibioottihoitoa vaativia infektioita sekä tarjoaa kotiin vietävää palliatiivista hoitoa. Kotisairaalan tarjoama hoito toteutetaan usein yhteistyössä omaisten ja kotihoidon kanssa. Kotisairaalan käynnit ovat maksullisia, paitsi säännöllisen kotihoidon, ympärivuorokautisen palveluasumisen ja tilapäisen palveluasumisen sekä perhehoidon asiakkaille. Kotisairaalahoito kerryttää terveydenhuollon maksukattoa.
Perhehoito
Perhehoito on hoidon tai muun huolenpidon järjestämistä osa- tai ympärivuorokautisesti. Perhehoitoa voidaan toteuttaa lyhyt- tai pitkäaikaisesti perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle henkilölle huolenpito ja hoiva perheenjäsenenä. Näin pyritään edistämään henkilön toimintakykyä, perusturvallisuutta sekä sosiaalisia suhteita. Perhehoitoa voidaan myöntää esimerkiksi asiakkaalle, jolla on muistioireita, jotka lisäävät ohjauksen ja avustamisen tarvetta arjen askareissa.
Perhehoitoa antaa perhehoitaja. Perhehoitajalla tarkoitetaan perhehoitovalmennuksen käynyttä henkilöä, joka hyvinvointialueen kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen perusteella antaa perhehoitoa omassa kodissaan tai perhehoidettavan kotona.
Perhehoito myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella, ota siis yhteyttä ikäihmisten asiakasohjaukseen tai työikäisten sosiaalipalveluihin.
Saat lisää tietoa perhehoidosta tästä Perhehoitoliiton julkaisemasta videosta:
Kuntouttava päivätoiminta
Kuntouttava päivätoiminta on tavoitteellista toimintakykyä tukevaa ryhmätoimintaa. Toiminta on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille, jotka tarvitsevat tukea osallistuakseen kodin ulkopuoliseen toimintaan. Kuntouttavalla päivätoiminnalla voidaan tukea myös omaishoitoperheen arkea. Kuntouttava päivätoiminta voi olla määräaikaista tai toistaiseksi voimassa olevaa palvelua.
Kuntouttava päivätoiminta on tarkoitettu sinulle
- Jos kaipaat arkeen virkistystä ja sosiaalista kanssakäymistä
- Jos toimintakykysi on heikentynyt tai vaarassa heikentyä niin, että kotona asumisen mahdollisuudet vaarantuvat
- Jos et pääse fyysisen tai muun toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi käymään muussa avoimessa kumppanuustoiminnassa
Voit saada kuntouttavaa päivätoimintaa yleensä yhtenä päivänä viikossa, päivätoimintapäivän kesto on noin 6 tuntia.
Omaishoito
Muistisairaudet ovat tyypillinen syy omaishoidon tarpeelle. Muistisairaan läheisillä, on tärkeä rooli sairastuneen hoitamisessa kotona. Omaishoitotilanne voi syntyä vähitellen: omainen auttaa yhä enemmän joissakin arjen toimissa, kunnes huomaa, että läheinen ei enää selviydykään ilman apua. Joskus taas omaishoitotilanne syntyy äkillisesti sairauden tai vammautumisen seurauksena.
Omaishoidon tuki on lakisääteinen yleiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu, jota voidaan hakea asiakasohjauksesta. Omaishoidon tuen päätöksen tekeminen perustuu aina hoidettavan ja hoitajan monipuoliseen toimintakyvyn ja voimavarojen arviointiin. Hoitajan oma terveydentila ja sitoutuminen hoitotyöhön arvioidaan. Lisäksi tarvitaan hoidettavan terveydentilasta enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto, jonka tulee sisältää tieto hoidettavan terveydentilasta, toimintakyvystä sekä hoidon- ja avuntarpeesta.
Arvioinnissa huomioidaan erityisesti arjessa tarvittavan avun määrä sekä hoidon sitovuus ja jatkuvuus. Myös hoidettavan kodin tulee hoitoon sopiva. Omaishoidon tuen kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: omaishoitajalle maksettavasta hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista ja omaishoitajaa tukevista palveluista.
Omaishoidon tuesta laaditaan palvelutarpeen arvioinnin ja selvitysten jälkeen joko myönteinen tai kielteinen kirjallinen viranhaltijapäätös. Omaishoidon tuen päätökset tehdään alle 65-vuotiaiden osalta vammaispalveluissa ja yli 65-vuotiaiden osalta ikäihmisten palveluissa.
- Saat lisätietoa omaishoidon tuesta Oma Hämeen sivuilta.
- Omaishoidon tuen toimintaohjeeseen voit tutustua tästä Oma Hämeen sivujen linkistä.
- Omaishoitajaliiton verkkosivuilta löydät tukea ja tietoa omaishoitajana toimimisesta.
Omaishoidon tueksi koottua tietoa: Omaishoitajana läheiselle - Suomi.fi ja Omaishoitajuus/Muistiliitto
Omaishoitajien valmennus
Omaishoitosopimuksen tehneiden omaishoitajien valmennus on hyvinvointialueen järjestämisvastuulla. Omaishoitoliiton paikallisyhdistysten järjestämä Ovet-valmennus ei korvaa hyvinvointialueiden järjestämää valmennusta, mutta täydentää sitä. Omaishoitosopimuksen tehneet omaishoitajat ovat tervetulleita Ovet-valmennukseen sen jälkeen, kun he ovat saaneet hyvinvointialueen valmennuksen tai sopineet sen toteutumisesta.
Ovet- ryhmävalmennus tukee omaishoitajuutta ja sen toteutuksessa on huomioitu muistisairaita hoitavien omaishoitajien näkökulma ja tarpeet. Valmennus on maksutonta.
- Voit lukea lisää Ovet valmennuksesta tästä linkistä tai katsoa Ovet- valmennuksesta kertovan –videon tästä: Ovet-valmennus (tekstitetty)
- Ovet-valmennus - YouTube
Tukea asumiseen
Lyhytaikainen ympärivuorokautinen palveluasuminen
Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen tarve määritellään aina yksilöllisen palvelutarpeen kokonaisarvioinnin perusteella. Lyhytaikaista palveluasumista voidaan myöntää tilapäisenä tai säännöllisenä palveluna.
Tilapäinen tarve voi syntyä esimerkiksi sairaalasta kotiutuessa, kun asiakkaan toimintakyky on tilapäisesti laskenut tai asiakas tarvitsee hoitoa omaishoitajan sairastuessa.
Säännöllistä lyhytaikaista palveluasumista myönnetään omaishoitoa tukevana palveluna sekä kotihoidon asiakkaille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista hoitoa kotona asumisen tueksi muiden kotiin annettavien palveluiden lisäksi. Hoito voidaan järjestää palveluasumisyksikössä tai perhehoitokodissa.
Palvelusetelit
Palveluseteli on hyvinvointialueen myöntämä maksusitoumus, jonka avulla asiakas voi ostaa sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisiltä palveluntarjoajilta. Palvelusetelin saamisen edellytyksenä on hyvinvointialueen ammattilaisen tekemä palvelutarpeen arviointi ja asiakkaan tulee täyttää palvelun myöntämisenperusteet. Palvelusetelin tarkoituksena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia ja parantaa palvelujen saatavuutta. Palveluseteli on yksi tapa tuottaa järjestää hyvinvointialueen lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita.
- Erittäin hyvin ()
- Melko hyvin ()
- Melko huonosti ()
- Erittäin huonosti ()