Elämää neuropsykiatristen häiriöiden kanssa

Kotona tapahtuva hoito ja valmistautuminen, ikoni.

Elämää neuropsykiatristen häiriöiden kanssa

Eri ikävaiheissa tuen tarve voi muuttua. Itsenäistyminen ja nuoruusvaihe ovat usein vaiheita, joissa tuen tarve korostuu. Nuorilla kehitystehtävänä liittyä muihin nuoriin ja kaverit ovat tärkeitä. Jos sosiaalisissa suhteissa on vaikeaa ja ystävyyssuhteita ei osaa solmia tai ylläpitää, erilaisuuden, yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet korostuvat. Voi seurata ahdistus- ja masennusoireita, itsetuhoisuutta ja muita mielenterveysoireita.

Muutokset ovat monille nepsyoireisille vaikeita, samoin struktuurin väheneminen arjesta ja omantoiminnan ohjaamisen tarpeen lisääntyminen. Opiskelu vaatii usein omantoiminnan ohjauksen taitoja, tutustumista uusiin asioihin ja ihmisiin, oman arjen strukturointia ja muutoksen sietämistä. Nuoret tarvitsevat itsenäistyessään paljon tukea, kannustusta, rohkaisua ja kiitosta.

Riittävän perheen ulkopuolisen tuen etsiminen yhdessä nuoren kanssa voi olla tarpeen. Yhdessä voidaan miettiä eteen tulevia haasteita ja etsiä ratkaisuja. Itsenäistyminen on prosessi, eikä se tapahdu hetkessä. Se on prosessi, jossa opitaan ja välillä erehdytään ja siihen saattaa kuulua myös kipuja, mutta myös uuden oppimista. Nuori löytää oman tiensä ja vahvuutensa, mutta eteen tulee myös pettymyksiä ja vaikeuksia. Vanhemman kannattaa hakea tarvittaessa itselleen tukea, jotta jaksaa pysyä toiveikkaana ja kannustaa nuorta eteenpäin.

Ahdistusoireet ja koulupoissaolot

Ahdistusoireet ja koulupoissaolot 

Poissaoloista tulee helposti tapa. Kouluun lähtemisen kynnys nousee todella nopeasti. Tästä syystä asiaan tulee tarttua heti, kun huolestuttavat

poissaolot alkavat. Tärkeää on pyrkiä kohtaamaan nuori ja selvittämään mistä poissaolot johtuvat. Välitä nuorelle tunnetta, että sinulla on aikaa ja kiinnostusta kuunnella häntä, varaa riittävästi aikaa nuoren kanssa käytäviin keskusteluihin. Toimivan vuorovaikutussuhteen avulla voidaan rakentaa luottamuksellinen suhde nuoreen. Kohtaa nuori kahden kesken ja kuuntele minkä hän kokee auttavan tai mihin hän kokee tarvitsevansa tukea. Onko kyseessä elämänhallinnan ongelmat (nuori valvoo liikaa, käyttää ruutuja liikaa tms.), kuormittuneisuus koulussa (ks. aistikuormitus), perheen sisäiset stressitekijät, oppimisen ongelmat, vaikeudet sosiaalisissa suhteissa (kavereiden puute tai kiusaaminen) tai mielenterveysongelmat (kuten masennus ja ahdistus).

Tavoitteena on lapsen palaaminen poissaoloista kouluun. Usein se kannattaa tehdä asteittain. Alkuun esimerkiksi muutama tunti pari kertaa viikossa tai lyhennetty kouluviikko. Voiko välitunteja viettää jossain yhdessä sovitussa paikassa, jos ne ovat lapselle vaikeita. Vähitellen pyritään siirtymään omaan luokkaan ja täysipäiväiseen opetukseen.

Itsenäistyminen

Itsenäistyminen

Itsenäistyminen merkitsee luopumista ja siirtymistä uuteen, mikä saattaa nepsyoireisen nuoren kohdalla tuntua tavallistakin vaikeammalta. Vanhemmat haluaisivat ehkä säästää nuorta mahdollisilta pettymyksiltä, ja nuorta puolestaan voi pelottaa perheen tuen väheneminen. Toisaalta on aika katkaista napanuoria, sillä nuoren kehitystehtävänä on itsenäistyminen ja vanhemmista irrottautuminen. Vanhemmat miettivät kuka sitten tukee lastani ja minkälaista tukea hän tulee tarvitsemaan.

Täältä löydät vinkkejä tukeen siirtymävaiheissa.

Opiskelu

Opiskelu

Opiskelu voi olla vaativaa ja kuormittavaa nepsyoireisille opiskelijoille. Tukea on saatavilla opiskelijahuollosta.

Joskus tukea tarvitaan niin paljon, että erityisoppilaitokset ovat sopivampi jatko-opiskelupaikka.  Monissa oppilaitoksissa on myös asuntola, jossa voi tuetusti opetella itsenäistymistä.

Ammatilliset erityisoppilaitokset

Suomessa toimii yhteensä seitsemän ammatillista erityisoppilaitosta, joissa opiskelevat saavat terveydellisistä tai muista syistä opinnoissaan ja työllistymisessään erityistä ohjausta, neuvontaa ja tukea. Tarkempaa tietoa löydät ammatillisesta erityisopetuksesta ja oppilaitoksista AMEO:n sivuilta.

Ammatilliset erityisoppilaitokset Suomessa:

Aitoon koulutuskeskus

Ammattiopisto Luovi

Ammattiopisto Spesia (yhdistyneet Bovallius ammattiopisto ja Validia ammattiopisto)

Ammattiopisto Live (aikaisemmin Keskuspuiston ammattiopisto)

Kiipulan ammattiopisto

Optima

Itsenäinen asuminen

Itsenäinen asuminen

Nepsyoireisella nuorella saattaa olla enemmän haasteita monissa itsestäänselvyyksiltä tuntuvissa arjen asioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi oman arjen suunnittelu, kodin siisteys, rutiinien ylläpitäminen arjessa ja erilaisten lomakkeiden täyttäminen. On kuitenkin tärkeää tukea nuoren itsenäisyyttä, eikä tehdä asioita puolesta.

On tärkeää huomioida nuoren omat vahvuudet.  Virheet ja epäonnistumiset kuuluvat osana oppimisprosessia. Taloudellisten asioiden hoito ei ole aina helppoa ja on hyvä varmistaa, ettei nuori ajaudu ottamaan pikavippejä tai osamaksuja, joiden kanssa tulee ongelmia.

Nuori tarvitsee onnistumisen kokemuksia. Kun hän saa niitä, hän ymmärtää, että asioiden eteen ponnisteleminen kannattaa. Asioiden pilkkominen pienempiin tehtäviin, lukujärjestykset, tehtälistat tai muu strukturointi voi auttaa arkea. Suunnitelkaa yhdessä arjen toistuvat tai hoidettavat rutiinit.

Tukea eri tilanteisiin kannattaa hakea ajoissa, esimerkiksi sosiaaliohjaajalta, opinto-ohjaajalta tai itselle sopivan järjestön asiantuntijalta. Tuki täytyy yksilöllisesti räätälöidä sopivaksi nuoren haasteisiin.

Asumiseen on tarvittaessa olemassa erilaisia asumisen vaihtoehtoja, kuten erilaisia tuki- ja palveluasumismuotoja, jos itsenäinen asuminen ei tuesta huolimatta onnistu. Ne ovat lakisääteisiä palveluja ja ne kuuluvat esimerkiksi erityisen tarpeen tuessa oleville nuorille.

Työelämä

Työelämä

Neurokirjon piirteet ja erityisesti niiden huomioimattomuus vaikuttavat paljon työssä jaksamiseen. Kaikki neurokirjon ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä tarvitse erityisiä muokkauksia työelämässä. Erityiset kiinnostuksen kohteet, innostus, sitoutuneisuus, erityistaidot, riskinottokyky, luovuus ja muut mahdolliset neurokirjon vahvuudet voivat olla vahvuus työssäkin.

On tärkeää olla selvillä omista kuormitustekijöistä ja siitä, miten kourmitustaan saa lepotauoilla, aistiesteettömyyden lisäämisellä ja muilla tukitoimilla purettua. Burnout ja muut uupumuksen muodot ovat mahdollisia seurauksia liian kuormittavasta työstä. Osa-aikatyö voi sopia paremmin joillekin neurokirjon ihmisille.

ADHD voi vaikeuttaa työntekoa siten, että pitkäjänteiseen työhön keskittyminen voi olla vaikeaa, töitä on vaikea saattaa loppuun tai tulee otettua liiallisesti riskejä. Tehtävien aloittaminen on vaikeaa, ne tulee tehtyä vasta juuri määräajan lähestyessä. Voi olla vaikeaa vastustaa impulsseja esimerkiksi katsoa viestejä tai touhuta muuta kuin työtehtävää. Rakenna tehtävälistoja, käytä kalenteria, tarralappua muistuttamiseen, hiljennä puhelin keskittyessäsi, pidä taukoja, keskity ennaltasuunnittelemasi aika vaan juuri siihen tehtävään. Huolehdi riittävästä palautumisesta, liikkumisesta, syömisestä ja juomisesta.

Autismiliiton opas työelämästä

Nepsyoireinen vanhempana

Nepsyoireinen vanhempana

Tietyt nepsypiirteet saattaavat aiheuttaa ongelmia vanhemmuuteen.  Mielensisäinen levottomuus on tavallista ja voi tulla esiin vaeltelevina ajatuksina, mutta myös taipumuksena tehdä asioita pysähtymättä. Impulsiivisuus aikuisella voi tarkoittaa kärsimättömyyttä tai nopeatempoisuutta niin toiminnassa kuin vuorovaikutuksessakin. Pysähtyminen ja lapsen kohtaaminen voi unohtua tai tuntua vaikealta. Pinna palaa helposti.

TArkkaavuuden haasteiden takia erilaisten koti-, työ- tai opiskelu- sekä harrastustehtävien aloittaminen ja loppuun saattaminen vaatii merkittäviä ponnisteluja. On hyvä rakentaa lukujärjestyksiä tai rutiineja, jotta koti pysyy riittävän siistinä tai lasten arki hallinnassa. On hyvä tehdä karsintaa kodin tavaroista, esimerkiksi vain muutama kattila voi estää tiskivuoren kasaantumista.  Tavaroiden hävittäminen, tapaamisten unohtelu yms voi aiheuttaa paljon stressiä.  Lasta voi olla vaikea opettaa pitämään kiinni arjen struktuurista (jota lapsi tarvitsee!), jos arjesta puuttuu itseltäkin rakenne. Monet vanhemmat ovat kokeneet Arjen kesyttämö materiaalien auttavan myös heitä itseään arjen rakenteiden ylläpidossa. Arjen kesyttämöstä saat ohjausta ja ilmaisia materiaaleja kodin arjen jäsentämiseen.

Sosiaaliset vaikeudet ja kuormittuminen voivat olla myös lapsiperheessä ongelma. Lasten kanssa arjessa on paljon kuormittavia tekijöitä ja aikuisen tehtävä on toimia lapsen tunteiden suodattajana. Se on vaikeaa, jos on itsekin kuormittunut.

Nepsyoireisen vahvuudet, kuten vaikka iloisuus, innostuvuus, leikkisyys, heittäytyminen, rohkeus tai uskollisuus, sitoutuminen, sinnikkyys, sääntöjen noudattaminen, täsmällisyys, voivat olla vahvuuksia vanhemmuudessakin. Jos lapsella on samoja oireita, kun vanhemmalla, ymmärrystä ja tukea voi olla helpompi antaa.

Nepsyoireiste vanhempien pitää, kuten kaikkien muidenkin vanhempien, harjoitella vanhemmuustaitoja ja kantaa vastuuta omasta käytöksestään. Tukea ja apua kannattaa hakea ajoissa.  On tärkeää olla lapselle luotettava ja hallita omia tunnereaktioitaan niin, ettei ole lapselle pelottava.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti