Erityistason palvelut

Joissakin tilanteissa haavasi voi tarvita erikoissairaanhoidossa toteutettavia ns. erityistason palveluita. Tällaisia ovat esim. haavakeskuksen tuottamat moniammatilliset haavanhoidon palvelut, jalkatyöryhmän tuottamat moniammatilliset palvelut sekä joissakin tilanteissa leikkaushoito. Lisäksi jalkahoitajan palvelut voivat olla käytössäsi haavasi hoidossa. Erikoislääkärin vastaanotolla lääkäri ja asiantuntijahoitaja arvioivat tilanteesi yksilöllisesti ja saat tietoa ja ohjausta hoitosi etenemiseen liittyen.  

Lisätietoja erilaisista erityistason palveluista voit katsoa alla olevilta välilehdiltä.

Haavakeskus

Haavaasi voidaan hoitaa tarvittaessa myös haavakeskuksessa.

  • Sinut ohjataan haavakeskuksen hoidettavaksi erikoissairaanhoidon arvioinnin yhteydessä.
  • Haavahoitosi toteutetaan osastohoitona ja/tai polikliinisesti.
  • Haavakeskuksen vuodeosasto sekä jälkipoliklinikka toimivat kirurgian osaston 5 yhteydessä.
  • Haavakeskuksen palveluja tuottavat polikliinisesti haavahoitaja ja lääkäri -työpari tai tarvittaessa moniammatillinen haavatyöryhmä, jonka ammattilaiset suunnittelevat haavanhoidon kanssasi yksilöllisen tarpeiden mukaisesti.
  • Moniammatillisen haavatyöryhmän poliklinikan vastaanotot ovat torstaiaamuisin. Muuten jälkipoliklinikka toimii joka arkipäivä.
Kirurginen haavanhoito

Kirurginen haavanhoito

Jos konservatiivisen hoidon avulla (ilman leikkaushoitoa tapahtuva hoito, kuten esim. paineenpoisto ja kompressiohoito) ei saavuteta toivottua hoitotulosta kohtuullisessa ajassa, voidaan hoitoa toteuttaa myös leikkaustoimenpiteen avulla eli kirurgisesti. Joissakin tapauksissa kirurgiseen hoitoon tullaan joskus myös ns. päivystyksellisesti, kun terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut tilanteesi vaativan nopeaa kirurgista toimenpidettä hoidoksi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi haavan tulehtuminen. Kirurgista hoitoa vaativia tilanteita voivat olla myös kirurgisesti haavan sulkemista vaativat tilanteet, kuten esim. tarve toteuttaa kirurgisesti ihonsiirre haavan umpeutumisen edistämiseksi. Lisäksi verisuonikirurgiset toimenpiteet voivat olla tarpeen haavasi paranemisen edistämiseksi.

Kirurgisen hoidon tarpeen arvioi aina lääkäri yksilöllisen tilanteesi mukaisesti ja kanssasi keskustellaan sinulle suunnitellusta toimenpiteestä. Saat lisätietoa vastaanotolla käydessäsi. Saat tarkemmat tiedot kutsukirjeitse: se sisältää tiedot vastaanottokäynnin tai toimenpiteen ajankohdasta.

Toimenpiteen jälkeen huomioitavaa:

  • Sairaalassaoloaikaasi vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi yksilöllinen kokonaisterveydentilasi, haavalle suoritettu toimenpide ja kotona toimenpiteen jälkeen saatavilla oleva arjen tuki.
  • Usein haavaan liittyvä toimenpide on ns. puhdistusleikkaus, jota ammattilainen kutsuu revisioksi.
  • Tämän toimenpiteen jälkeen voi olla tarve jäädä hetkeksi osastohoitoon. Leikkauksen jälkeen haavasi vaatii hoitoa ja osastolla seurataan haavasi paranemista. Kirurgi antaa yleensä ohjeet haavan hoidosta sekä seurannasta leikkauksen jälkeen. Tarvittaessa sinut ohjataan jatkohoitopaikkaan, jossa saat apua arjen askareista selviytymiseen sekä apua haavasi hoitoon.
  • Joskus haavaan liittyvä toimenpide voi olla myös haavan sulkemiseksi tehtävä ihonsiirretoimenpide. Saat tiedon hoitosi yksilöllisestä etenemisestä ja seurannasta sinua hoitavalta lääkäriltäsi sekä hoitajalta.
  • Usein toimenpiteen jälkeen liikkuminen omin jaloin ei ole mahdollista: liikkuminen tapahtuu pyörätuolin avulla ja jos toimenpide, ihonsiirre tms. on toteutettu jalkasi alueelle, se tulee pitää kohoasennossa suositusten mukaisen ajan. Saat tarkemmat ohjeet terveydenhuollon ammattilaiselta. Usein liikkuminen on rajoitettua noin 5 -7 päivän ajan toimenpiteen jälkeen.
  • Jos vointisi ja yksilöllinen tilanteesi sallivat, voi toimenpiteen jälkeen olla mahdollista myös kotiutua saman päivän aikana. Tällöin haavasi paranemista seurataan haavakeskuksen jälkipoliklinikalla:  Ensimmäinen seurantakäynti on jo muutaman päivän päästä toimenpiteestä.
  • Joissakin tilanteissa fysioterapia voi olla tarpeen kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Haava voi vaikuttaa lihaksiin, niveliin tai hermoihin ja fysioterapia voi olla tarpeen kuntoutumisesi tukemiseksi. Fysioterapian avulla voidaan palauttaa raajasi liikkuvuutta ja voimaa. Tarvittaessa saat ohjeet fysioterapeutilta osastolla ennen kotoitumistasi.
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti