Haavan synty

Haava on ihon tai sen alaisten kudoksien vaurio. ​Haavat voidaan jaotella akuutteihin ja kroonisiin eli pitkittyneisiin haavoihin. Akuutti haava voi syntyä esimerkiksi leikkauksen, ulkoisen vamman tai pureman johdosta. Kroonisen haava syntyyn johtavat monet syyt. Akuuttina alkanut haava voi myös kroonistua, jos paranemista haittaa esimerkiksi turvotus, valtimotauti tai diabetes. Haavanhoito suunnitellaan yksilöllisesti. Keskeistä on kohdistaa hoito haavan syyhyn eli haavan paranemista haittaaviin tekijöihin, muuten haava ei parane. Tällä polulla kuvattu kokonaisuus keskittyy alaraajoissa oleviin kroonisiin haavoihin ja niiden hoitoon.

Haavan kroonistumisen ehkäisemiseksi olisi tärkeää, että jalan verenkierto ja turvotus arvioidaan ja hoidetaan mahdollisimman nopeasti. Nopea hoidon aloitus edistää haavan paranemista.  Lisätietoa palvelupolun kohdasta Hoitoon hakeutuminen.

Haavan syntytapoja

Alla olevassa laatikkorakenteessa on kuvattu yleisimpiä alaraajahaavan syitä.  Tehokas ja tarpeeksi nopeasti aloitettu haavanhoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Verenkiertoperäiset haavat

Laskimohaava 

Noin 70 % verenkiertoperäisistä haavoista on laskimohaavoja. Laskimohaavan taustalla on laskimovajaatoiminta, joka johtaa laskimopaineen kohoamiseen ja siten jalkojen turvotustaipumukseen. Turvotus estää haavan reunoja menemästä kiinni, laajentaa haavaa ja aiheuttaa kudosnesteen valumista haavasta. Tulehdusriski lisääntyy haavan ollessa märkä. Turvotus aiheuttaa kipua ja pitkään jatkuessaan hilsehtivää ihottumaa, ihon muuttumista ruskeaksi, ihon kovettumista ja pysyviä vaurioita kudoksiin.

Turvotuksen taustalla voi olla myös imunestekierron häiriö, joka aiheuttaa samoja ongelmia. Ylipaino lisää laskimo- ja imunestekiertoperäistä turvotusta. Muita alaraajaturvotuksen syitä ovat sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Turvotusta hoidetaan turvotuksenestohoidolla, johon kuuluvat tukisidokset ja tukisukat. Turvotus estetään ja hoidetaan tukisidoksilla tai lääkinnällisillä tukisukilla.

Valtimohaava

Valtimohaavan aiheuttaa alaraajojen tukkiva valtimotauti eli valtimoiden ahtautuminen ja tukkeutuminen. Muita valtimotaudin muotoja ovat sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti. Tauti voi olla etenkin vähän liikkuvilla oireeton tai sen oireisiin ei osata kiinnittää huomiota. Alaraajojen tukkivassa valtimotaudissa alaraajojen valtimoverenkierto heikentyy taudin aiheuttamien valtimoahtaumien tai tukosten takia, jolloin jalkoihin voi syntyä hapenpuute eli iskemia. Iskemia aiheuttaa ihoon kuolion, joka ilmenee mustakatteisina haavoina ja usein kipuna.  Pahimmillaan se voi hoitamattomana johtaa amputaatioon.

Painehaava

Painehaava syntyy ihon painuessa tai hankautuessa jotakin vasten (esim. patja, sängynlaita, pyörätulin istuin tms.). Ehkäisyssä ja hoidossa on olennaista minimoida tai poistaa riskikohtiin kohdistuva paine. Haava ei parane ennen kuin haava-alueelle kohdistuva paine on saatu pois. Joskus painehaava-alue tarvitsee lisäksi leikkaushoidon. Tyypillisiä alueita ovat kantapää ja häntäluun seutu. Painetta voidaan helpottaa esimerkiksi asentohoidolla, kevennyspohjallisilla - ja jalkineilla sekä esim. tyynyillä. Apuvälineiden tarve arvioidaan ammattilaisen kanssa yhdessä yksilöllisen hoidontarpeesi mukaisesti.

Diabeettinen haava

Diabetes heikentää tuntoa ja voi aiheuttaa tuntopuutosta (neuropatia), jolloin sopimaton kenkä tai pieni kivi kengässä saattaa hiertää haavan huomaamatta. Lisäksi diabetes heikentää valtimoverenkiertoa sekä altistaa jalkojen virheasennoille ja infektioille. Huono sokeritasapaino ja edellä mainitut tekijät lisäävät riskiä haavan syntymiselle ja heikentävät haavan paranemista. Pienetkin ihovauriot on hoidettava viipymättä. Diabeetikon jalkahaavat on aina syytä näyttää lääkärille.

Lisää Diabeetikon jalkojen tutkimisesta ja hoidosta voit katsoa Duodecimin Omahoito - verkkokurssista.

https://storage.googleapis.com/duodecim-coaching/courses/diabeetikoiden-jalkojen-tutkiminen-ja-hoito/index.html

Verkkokurssi

  • Opastaa jalkojen päivittäiseen tutkimiseen ja hoitoon.
  • Antaa käytännön ohjeet siitä, mitä jaloista tulee tarkkailla ja miten löydöstä hoidetaan.
  • Ohjaa ominaisuuksiltaan hyvän sukan ja kenkien valintaan.
  • Sisältää jalkavoimisteluvideoita, joiden avulla voi ylläpitää jalkojen hyvinvointia
Epätyypilliset haavat

Reuma lisää haavariskiä (virheasennot, nivelten liikerajoitukset, vähäinen liikkuminen, lääkitys).

Muita harvinaisia haavan syitä ovat mm.

  • Ihovaskuliitti eli verisuonitulehdus. Reumapotilailla ihovaskuliittia esiintyy hieman muita useammin.
  • Harvinainen haavautuva ihosairaus pyoderma gangrenosum.
  • Pitkäaikaisesta kohonneesta verenpaineesta johtuva ns. Martorellin haava.
  • Vaikeasta munuaisten vajaatoiminnasta johtuva kalsifylaksia.
  • Haavautuvat ihokasvaimet.
  • Diabetekseen liittyvä necrobiosis lipoidica ja muutamat muut ihosairaudet.

Näitä sairauksia epäiltäessä tarvitaan aina erikoissairaanhoidon arvio. 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti