Haavanhoitotuotteiden tehtävänä on suojata haavaa, hillitä bakteerikasvua, estää haavan tulehtuminen ja luoda mahdollisimmat hyvät olosuhteet haavan paranemiselle. Haavanhoitotuotteita on runsaasti ja onkin tärkeää valita yhdessä ammattilaisen kanssa juuri sinun haavaasi sopivat tuotteet. Ensisijaista on kuitenkin huolella toteutettu haavan perussyyhyn kohdistettu hoito (esim. turvotuksenestohoito, kevennyshoito). Muuten haavatuotteen ominaisuudet menevät hukkaan. Haavatuote ei paranna haavaa.
Mistä saan haavanhoitotuotteet ja -tarvikkeet?
Haavanhoitotuotteet hankitaan itse omalla kustannuksella, ellei haavanhoidon arvioida kestävän yli 3 kuukautta.
- Jokaisen haavan kohdalla arvioidaan, johtuuko haava perussairaudesta ja kuinka kauan haavan paraneminen kestää. Esim. diabeetikon kädessä oleva tapaturmaisesti aiheutunut haava/palkeenkieli ei automaattisesti oikeuta korvauksetta jaettaviin hoitotuotteisiin, vaikka perussairautena on diabetes.
- Potilaan itse kustantamia hoitotuotteita ovat mm. kirurgisten hoitotoimenpiteiden jälkihoidossa käytettävät haavanhoitotuotteet, lääkinnälliset valmisteet ja hoitamisen yhteydessä käytettävät tuotteet kuten puhdistusaineet, poikkilakanat, esiliinat, tippasuojat, kertakäyttökäsineet ja vuodesuojat.
- Itse hankittavia ovat myös normaaliin henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet kuten käsidesi ja kasvomaskit sekä perushoitoon liittyvät tuotteet kuten pesuvoiteet ja rasvat.
- Sinulla on myös mahdollisuus hakea ja saada perustoimeentulotukea suuriin hoito- tai tarvikekustannuksiin silloin, kun säästöt tai muu omaisuus eivät muodosta estettä etuudelle. Lisätietoa perustoimeentulotukeen liittyen voit saada Kelan toimeentulotuki sivustoilta tai esimerkiksi Terveyskylän haavatalon verkkosivuilta.
Maksuttomat hoitotarvikkeet osana pitkäaikaissairauden hoitoa
Maksuttomia hoitotarvikkeita jaetaan vain pitkäaikaisten sairauksien hoitoon. Haavanhoitotuotteita voidaan jakaa silloin, kun haavan syynä on lääketieteellisin perustein todettu pitkäaikainen sairaus, haavan syyhyn kohdistettu hoito toteutuu asianmukaisesti ja haavan paranemisen arvioidaan kestävän vähintään kolme kuukautta.
- Sairauden hoitoon kuuluvien hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilöllisesti määriteltyyn tarpeeseen, joka on kirjattu hoitosuunnitelmaan ja hoitotarvikelähetteeseen.
- Maksuttomaan hoitotarvikejakeluun sisältyvät myös haavan teräväpuhdistamiseen ja hoitamiseen liittyvät tarvikkeet reseptillä kirjoitettavia lääkevalmisteita lukuun ottamatta. Maksuttoman hoitotarvikejakelun piiriin eivät kuulu ihonsuojana käytettävät tuotteet, haavahuuhteet, pumpulipuikot, puudutteet ja vuodesuojat.
- Hoitotarvikejakelu edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaa kokonaisvaltaista hoidon arviointia ja haavan syyhyn kohdistuvaa hoidon toteutumista.
- Sinulle ja tarvittaessa läheisellesi opastetaan tuotteiden käyttö.
- Hoitotarvikkeiden vastuullisessa käytössä painotetaan myös omaa vastuuta hoidon toteuttamisessa. Sinulla on vastuu tuotteiden oikeasta käytöstä ja hoitoon sitoutumisesta.
- Hoitotarvikkeiden ja -välineiden tilaamisesta ja noutamisesta saat tarkemmat ohjeet sinua hoitavalta ammattilaiselta tai omalta terveysasemaltasi. Terveysasemien yhteystiedot ja Hoitotarvikejakelun yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivujen kautta.
Hoitosuunnitelma
Suunnitelmallisessa haavanhoidossa ja maksuttomien tarvikkeiden kriteerien täyttyessä (hoitajan tai lääkärin laatima hoitosuunnitelma) ensimmäisellä haavanhoitokerralla ja kontrollikäynnillä haavanhoitotuotteet ja sidostarpeet annetaan maksuttomasti hoitoyksiköstä. Hoitotuotteen vaihtuessa toimitaan samoin, kunnes varmistutaan, että uusi hoitotuote on toimiva. Tuotteet valitaan perustuotevalikoimasta n. 1kk tarpeeseen kerrallaan. Haavan perussyyhyn kohdentuvan hoidon (turvotuksenestohoito ja paineenkevennyshoito) tulee toteutua. Laskimoperäisessä ja muussa turvotuksesta johtuvassa haavanhoidossa asiakkaan on mahdollista saada turvotuksen estoon tarvittavat sidokset korvauksetta hoitotarvikejakelusta lääkärin/ sairaanhoitajan/ haavahoitajan päätöksellä. Vähäelastisia tukisidoksia voidaan antaa kaksi-neljä rullaa/ jalka/ 6kk.
- Haavanhoitotuotteiden sopivuutta arvioidaan hoidon alussa muutamien päivien seurantajakson aikana. Tämän jälkeen sopivaksi arvioidut tuotteet kirjataan osaksi hoitosuunnitelmaa, johon kirjataan myös haavahoidon seurannan taajuus ja toteuttajataho.
- Suunnitelman mukaiset haavanhoitotuotteet noudetaan oman terveysaseman hoitotarvikejakelusta.
- Sairaalahoidon aikana hoitotarvikkeet annetaan sairaalasta. Alipaineimuhoidossa (esim. VAC) käytettävät laitteet luovutetaan lainaksi hoitovastuussa olevasta erikoisairaanhoidon yksiköstä.
Ammattilaisen kirjaamasta hoitosuunnitelmasta on käytävä ilmi
- lääkärin tekemä diagnoosi
- hoidon toteutus
- seurantasuunnitelma
- hoidosta vastaava lääkäri ja hoitaja.