Sinulle on tehty raskausdiabetesdiagnoosi poikkeavan sokerirasituksen perusteella. Sokerirasituksen raja-arvot ovat:
- ≥ 5,3 mmol/l:a (paastoarvo), ≥ 10,0 mmol/l:a (1 h) ja ≥ 8,6 mmol/l:a (2 h).
- Yksikin poikkeava arvo on diagnostinen.
- Diagnoosi säilyy koko raskauden ajan, vaikka verensokerit olisivat myöhemmin normaalit.
- Tärkein raskausdiabeteksen syntyyn vaikuttava tekijä on raskaushormonien vaikutus sokeriaineenvaihduntaan. Myötävaikuttavia tekijöitä ovat ylipaino ja perinnöllinen taipumus.
- Synnytyksen jälkeen verensokeriarvot yleensä normalisoituvat.
- Verensokeria tulee seurata läpi raskauden neuvolasta ja /tai äitiyspoliklinikalta saamiesi ohjeiden mukaan.
Verensokerin tavoitearvot ovat:
- paastoarvo alle 5.5 mmol/l
- tunti ateriasta alle 7.8 mmol/l
Verensokerin kotiseuranta:
- Poikkeavan sokerirasituksen jälkeen saat neuvolasta ohjeet verensokerin kotimittauksen tekemiseen ja välineet siihen. Neuvolassa käydään läpi myös raskausdiabeetikolle suositeltu ruokavalio, mikä on koko raskausdiabeteksen hoidon perusta.
- Mikäli kotiseurannassa verensokerit ovat yli tavoitearvojen, neuvolan terveydenhoitaja tekee lähetteen äitiyspoliklinikalle lääkehoidon aloittamisen arviota varten
Hoito äitiyspoliklinikalla:
- Kun tulet äitiyspoliklinikalle, ota mukaasi äitiyspoliklinikka käynnille ruokapäiväkirja, verensokeriseuranta sekä neuvolakortti.
- Kätilö käy läpi ruokapäiväkirjasi ja verensokeriseurantasi. Myös raskausdiabeetikon ruokavalio käydään läpi ja tarvittaessa tehdään tarkennuksia/ muutoksia ruokavalioosi.
- Mikäli verensokerit eivät pysy ruokavaliohoidolla tavoitetasolla, kätilö ohjaa sinulle lisäksi verensokeria alentavan lääkehoidon (tabletti- ja /tai insuliinihoito).
- Käynnillä mitataan myös verenpaine, otetaan virtsanäyte ja paino. Sikiön sykekäyrä (KTG) otetaan raskausviikolta 32 alkaen.
- Kätilön käynnin jälkeen tapaat lääkärin. Lääkäri tekee ultraäänitutkimuksen, tarvittaessa sisätutkimuksen. Lääkäri myös määrää tarvittavan lääkityksen raskausdiabeteksesi hoitoon ja arvioi kontrollikäyntien tarpeen sekä ajankohdan äitiyspoliklinikka käynneille.
Synnytyksen jälkeen:
- Synnytyksen jälkeen vastasyntyneen verensokereita seurataan lastenlääkärin ohjeen mukaan. Vastasyntyneellä on kohonnut riski mataliin verensokereihin, mikäli äidillä on ollut raskausdiabetes.
- Raskausdiabeetikolla on myöhemmin elämässään kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä metaboliseen oireyhtymään, minkä vuoksi on tärkeää, että seuranta jatkuu neuvolassa ja avoterveydenhuollossa raskauden jälkeenkin.
- Sinulle tehdään uusi sokerirasitus
- vuoden kuluttua synnytyksestä mikäli raskausdiabeteksesi hoitona on ollut ruokavalio.
- 6-8 viikon kuluttua synnytyksestä mikäli olet tarvinnut lääkehoitoa (tabletti- tai insuliinihoito).
Voit kysyä lisää / Yhteystiedot:
- Äitiyspoliklinikka p. 03-6292103 (takaisinsoittopalvelu klo 8-14 arkisin)
- Synnytyssali p. 03-6292108 (24h/vrk), päivystykselliset asiat
- raskausdiabetes(at)khshp.fi (kiireettömät asiat)
Löydät lisätietoa