Suosituksia raskausajan terveyteen ja hyvinvointiin

Raskausaika

  • Raskausviikot (lyhenne H) merkitään numeroyhdistelmällä viikot + päivät. Laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä: Tämä päivä on raskauden alku, 0+0.  Raskauden laskettu päivä on 40 + 0. Huomaathan, että harva synnytys tapahtuu juuri laskettuna päivänä, ja siinä on muutamien viikkojen vaihtelua ennen ja jälkeen lasketun päivän. Voit katsoa lisää Raskauslaskuri / Terveyskylä.fi
  • Tutkittua ja näyttöön perustuvaa tietoa raskauspahoinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja raskauspahoinvoinnin hoitokeinoista on koottu sivustolle: Pahoinvointi raskauden aikana / Terveyskylä.fi
  • Tietoa raskauden aikana tehtävistä veriryhmä- ja veriryhmävasta-ainetutkimuksista, RhD-negatiivisten äitien anti-D -suojauksesta sekä veriryhmä-immunisaatioiden seurannasta ja hoidosta.
  • Monet käyttävät erilaisia mobiilisovelluksia raskausajan seurannan tueksi. Niistä voi olla apua esimerkiksi raskausviikkojen laskemisessa tai muutoin muistin tukena.

Ravinto, ravintolisä ja alkoholi

Monipuolisen ja terveellinen ravitsemus yhdessä liikunnan kanssa hillitsee liiallista painon nousua raskauden aikana.  Voit tutustua suosituksiin:

Tupakointi ja raskaus

Jos käytät tupakkatuotteita, yritä lopettaa tai ainakin vähentää - nyt sinulla on siihen maailman paras syy. Tupakan haitalliset aineet läpäisevät istukan, ja haitalliset aineet kulkeutuvat myös kehittyvän vauvasi elimistöön. Nikotiinivalmisteita voit käyttää turvallisesti nikotiinilaastaria lukuun ottamatta. Sitä ei suositella käytettävän. Ole yhteydessä neuvolaasi, niin yhdessä mietitään juuri sinulle paras tapa lopettaa. Muista, ettet ole sen kanssa yksin!  Voit käydä tutustumassa

Työympäristö raskausaikana

Useimmat raskaana olevat naiset tekevät töitä äitiysloman alkuun saakka. Yhdessä työnantajan kanssa voidaan tarvittaessa suunnitella työskentelyolosuhteiden muutoksia. Jos esimerkiksi altistut työssäsi säteilylle tai kemikaaleille, keskustele silloin työnantajasi ja työterveyshuoltosi kanssa työympäristösi turvallisuutta koskevista asioista.

Liikuntasuositukset raskausaikana

Liikuntaa suositellaan raskauden aikana voinnin mukaan koko raskauden ajan.  Jos liikkumiseen liittyvät asiat askarruttavat, voit tutustua aiheeseen mm.:

Lääkkeet ja rokotteet raskausaikana

Seksuaalisuus ja parisuhde

Elämänturva

  • Ensi - ja turvakotienliiton ylläpitämä Nettiturvakoti tarjoaa apua, tukea ja tietoa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeville ja sitä käyttäville sekä heidän läheisilleen.
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti