Omahoito

Omahoitoon liittyvät säännölliset elämäntavat ovat tärkeitä eteisvärinän hoidossa. Elämäntavoista on koottu tietoa tämän kohdan välilehdille. On tärkeää, että sairastumisesta huolimatta jatkaa mieluisia harrastuksiaan ja pitää yhteyttä läheisiin ja ystäviin. Mielen hyvinvoinnilla ja sosiaalisilla kontakteilla on suuri merkitys sopeutumisessa sairauteen.

Eteisvärinälle altistavia tekijöitä kannattaa kuitenkin välttää, jos ne tyypillisesti laukaisevat eteisvärinäkohtauksen. Myös pulssin tunnustelu on tärkeä osa omahoitoa. Pulssin tunnustelussa kiinnitetään huomiota syketaajuuteen ja sykkeen säännöllisyyteen. Pulssin tunnusteluun saat neuvoja hoitavalta taholta.

Eteisvärinäkohtausten ehkäiseminen 

  • Eteisvärinällä on taipumus uusiutua. Rytminhallinta edellyttää useimmiten rytmihäiriölääkkeiden käyttöä.
  • Voit ehkäistä eteisvärinäkohtauksia elämäntavoilla, joista on koottu tietoa tämän kohdan välilehdille.
  • Esimerkiksi stressin välttäminen ja riittävä unensaanti ovat tärkeitä tekijöitä eteisvärinän hallinnassa.
  • Ehkäisemällä sydäntauteja yleisesti, ehkäiset myös eteisvärinää: verenpaineen hoito, sepelvaltimotaudin ehkäisy ja sydämen läppävikojen hoito ovat keinoja välttää myös eteisvärinään sairastumista.
  • Myös uniapnean hyvä hoito vaikuttaa ehkäisevästi eteisvärinän uusiutumiseen

Digipalvelut omahoitosi tukena

  • Verkossa, esimerkiksi Sydänliitolla on tarjolla sairastuneille ja heidän läheisilleen kursseja, jotka toimivat erinomaisena tukena omahoidollesi. Kursseilla on tarjolla tietoa mm. lääkehoidosta, vertaistuesta, kuntoutumisesta, sairastuneen matkustamisesta ja parisuhteesta. Tarjolla olevat kurssit löydät sydänliiton verkkosivuilta Kurssikalenteri - Sydänliitto (sydan.fi)
  • Käytössä on useita erilaisia laitteita ja älypuhelinsovelluksia, joiden avulla voi omatoimisesti seurata rytmiä tai seurata sykettä ja pulssiaaltoa esimerkiksi ranteesta tai sormenpäästä.

Lisätietoa alla olevien linkkien kautta:

Liikunta

Säännöllinen liikunta on tärkeää myös eteisvärinää sairastavalle. Päivittäinen liikkuminen on yksi tärkeä keino, jolla voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi ja eteisvärinän taustalla oleviin sairauksiin. Säännöllinen liikunta parantaa sydämen, verisuonten ja keuhkojen kuntoa. Lisäksi se parantaa autonomisen hermoston tasapainoa ja fyysistä kuntoa, jolloin rytmihäiriötkin vähenevät.

Liikkuessa on tärkeää kuunnella omia tuntemuksiaan. Jos liikunta laukaisee eteisvärinäkohtauksen, vauhtia on syytä hiljentää. Kunnon kohotessa liikunnan tehoa ja liikuntakertoja voi kasvattaa. Jos liikkeelle lähteminen arveluttaa, kannattaa hakeutua vaikkapa lähimmän sydänyhdistyksen, terveyskeskuksen tai kunnan liikuntatoimen ohjattuun liikuntaryhmään.

Lisätietoa:

Liikunta ja sydämen rytmihäiriöt/Sydan.fi

Sydänsairaus ja liikunta/Terveyskyla.fi

Kanta-Hämeen Sydänyhdistykset/Sydanliitto.fi

Ravitsemus

Ravitsemus on tärkeä osa myös eteisvärinän omahoitoa, kuten muissakin sydänsairauksissa. Ruokavalinnoilla voi itse vaikuttaa usein eteisvärinän taustalla oleviin riskitekijöihin ja sairauksiin, kuten ylipainoon, kohonneeseen verenpaineeseen, sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Sydänystävällisessä ruokavaliossa tärkeää:

  • Kasvipohjaiset, pehmeät rasvat
  • Rasvattomat tai vähärasvaiset maitovalmisteet
  • Erilaiset kalat
  • Kasvikset, hedelmät ja marjat: riittävä kaliumin ja magnesiumin saanti vähentää rytmihäiriöalttiutta
  • Täysviljatuotteet
  • Vähän runsaasti sokereita sisältäviä tuotteita (mehut, keksit, leivonnaiset, makeiset), voimakassuolaisia tuotteita (leikkeleet, makkarat, juustot, sipsit) tai punaista lihaa

Elintarvikepakkauksissa ja ravintoloissa käytössä oleva Sydänmerkki auttaa sydänystävällisten tuotteiden ja ruokien valinnassa.

Lisätietoa:

Ruoka ja ravitsemus/Sydan.fi

Sydänmerkki/Sydänmerkki.fi

Sydänsairaus ja ruokavalio/Terveyskyla.fi

Painonhallinta

Ylipaino on yksi eteisvärinän riskitekijä. Sen vähentäminen voi jopa parantaa eteisvärinätaipumuksen. Ylipainon vähentäminen alentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja lisää hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi se alentaa muun muassa kohonnutta verenpainetta, insuliiniresistenssiä ja tulehdustekijöitä. (Sydan.fi)

Laihduttamista vielä tärkeämpää on kehon ja mielen hyvinvointi, joten on tärkeää kuunnella itseään ja pyrkiä elämäntapojen muutokseen hitaasti osana arki-elämää. Painonhallintaan on tarvittaessa saatavissa apua esimerkiksi Terveyskylän Painonhallintatalosta, johon on koottu tietoa terveellisen laihduttamisen ja painonhallinnan tueksi. Voit saada omaan painonhallintaasi tukea kuuden viikon ajan Terveyskylän painonhallintopolulta.

Lisätietoa:

Painonhallinta/Sydan.fi

Painonpudotus vähentää eteisvärinää/Sydan.fi

Alkoholi

Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa tervesydämisellekin eteisvärinäkohtauksen. Joskus kohtauksen taustalla on kilpirauhasen liikatoiminta. Alkoholi on haitaksi myös eteisvärinään sairastumisen jälkeen.

Alkoholin käytön lopettamisella tai huomattavalla vähentämisellä voidaan vähentää eteisvärinän vaaraa muun muassa seuraavista syistä:

  • Estää verenpaineen nousua, joka on eteisvärinän riskitekijä.
  • Pitemmällä aikavälillä voi karistaa liikakiloja, mikä voi myös vähentää eteisvärinäoireita.

Lisätietoa:

Sydänsairaus ja alkoholi/Terveyskylä

Tupakointi

Tupakka haittaa monin tavoin sydämen ja verisuonten terveyttä. Tupakoinnin lopettaminen onkin tärkeää myös flimmerikohtauksen jälkeen. Lopettaminen edistää muun muassa unen saantia ja sen laatua sekä helpottaa stressiä. Tupakasta vieroittumiseen on avuksi:

  • Lääkkeettömät keinot: liikunta, läheisten tuki, vertaistuki ja sellaisten sosiaalisten tilanteiden välttäminen, joissa on aiemmin tupakoinut.
  • Lääkkeelliset keinot: nikotiinikorvaushoidot

Lisätietoa alla olevien linkkien kautta:

Sydänsairaus ja tupakka/Terveyskylä

Tupakka ja sydän/Sydänliitto

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti