Psyykkisen tuen tarve

Kaksi istuvaa henkilöä. Toisen yllä puhekupla.

Psyykkisen tuen tarve

Monet selviytyvät raskaudenkeskeytyksestä hyvin, ovat tyytyväisiä päätökseensä ja kokevat helpotusta, kun keskeytys on ohi. Tavallista kuitenkin on, että raskaudenkeskeytys herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Kaikki tunteet ja ajatukset ovat sallittuja. Joskus voi kuitenkin olla tarpeellista käydä mietteitään läpi läheisten tai ammattilaisten kanssa.

Muista, että hyvinvointialueen henkilöstö on sinua varten. Alle on listattu tahoja, joihin voit ottaa yhteyttä. Voit valita palveluista itsellesi sopivimman.

Psykososiaalisen tuen antamisesta säädetään laissa raskauden keskeyttämisestä. Raskaudenkeskeytykseen hakeutuvalla (sekä toisella vanhemmalla) on oikeus saada tarvitsemansa psykososiaalinen tuki. Tuen tarve voi ilmetä raskaudenkeskeytystä harkittaessa, raskaudenkeskeytyksen yhteydessä tai raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Voit halutessasi katsoa Terveyskirjaston sivuilta lisätietoja raskaudenkeskeytyksestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista.

Tukikäynti terveydenhoitajalle

Tukikäynti terveydenhoitajalle

Terveydenhoitajan kanssa voit keskustella raskaudenkeskeytyksen herättämistä ajatuksista ja saada tukea tilanteeseesi. Terveydenhoitaja arvioi tilannettasi, kartoittaa psyykkisen tuen tarpeesi ja ohjaa sinut tarvittaessa jatkopalveluihin.

Neuvolapsykologi

Neuvolapsykologi

Voit olla yhteydessä neuvolapsykologiin matalalla kynnyksellä, jos

  • vasta pohdit raskaudenkeskeytyksen mahdollisuutta
  • olet tehnyt keskeytyspäätöksen
  • sinulle on jo tehty raskaudenkeskeytys.

Palvelu on tarkoitettu molemmille vanhemmille. Voitte hakeutua keskustelukäynneille joko erikseen tai yhdessä.

Vastaanottoaika pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Se voidaan toteuttaa tarpeidenne mukaan joustavasti joko etä- tai lähivastaanottona.

Hakeudu neuvolapsykologille neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kautta. Neuvolapsykologipalvelut ovat tällä hetkellä käytettävissä Riihimäen, Janakkalan ja Forssan seuduilla.

Voit ottaa varata ajan soittamalla tai chatin kautta:

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
Koulukuraattori
Nuorisopalveluiden terveydenhoitaja

Nuorisopalveluiden terveydenhoitaja

Nuorisopalveluiden terveydenhoitajaan voit olla yhteydessä Ohjaamon kautta. Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille tarkoitettuja matalan kynnyksen palveluita:

Muita keskustelukanavia

Muita keskustelukanavia

Ituprojekti tarjoaa keskusteluapua raskaudenkeskeytyksen yhteydessä ja sen jälkeen:

Ituprojekti järjestää myös vertaistuellisia tapahtumia raskaudenkeskeytyksen läpikäyneille. Voit osallistua tapahtumiin, vaikka raskaudenkeskeytyksestäsi olisi pidempikin aika. Ajankohtaisista tapahtumista löydät lisätietoja Ituprojektin sivuilta.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti