Hoidon seuranta sairauden rauhallisessa vaiheessa

Sairauden seuranta siirtyy terveyskeskukseen

Kun suolistosairautesi on pitkäaikaisessa rauhallisessa eli nk. remissiovaiheessa, hoitosi seuranta voidaan siirtää sisätautien poliklinikalta terveyskeskukseen. Siellä hoitosi seuranta jatkuu hoitosuunnitelman mukaan.

  • Hoidon seuranta voi olla lääkärin vastaanottokäynti, tutkimus, hoitajan vastaanottokäynti tai puhelu.
  • Lääkärin vastaanotto on noin 1–2 vuoden välein, jolloin arvioidaan taudin aktiivisuutta ja tarkistetaan lääkityksen ajantasaisuutta.
  • Sairaslomatarpeen arviointi ja reseptien uusinta tehdään terveyskeskuksen kautta siinä vaiheessa, kun taudin seuranta on siirretty terveyskeskukseen.
  • Jos tarvitset tukea ravitsemukseen ja elämäntapoihin liittyen, kuntakohtaisesti terveyskeskuksissa tietoa ja ohjausta voit saada hoitajalta tai ravitsemusterapeutilta. Voit lukea niistä lisää palvelupolkumme kohdasta muun ammattilaisen antama hoito ja ohjaus.
  • Seuraa ja hoida mahdollisia liitännäissairauksia, kuten esimerkiksi nivelkipuja ja -tulehduksia, ihon  ja silmän sairauksia, selkärankareumaa ja laskimotukoksia. Jos huomaat liitännäissairauksien oireita, ole yhteydessä hoitavaan tahoon. Saat silloin ajoissa lähetteen erikoislääkärille.

Jos oireesi pahenevat tai eivät korjaannu seurantakäyntien välissä, ole heti yhteydessä sairautesi seurannasta vastaavaan tahoon, jotta saat avun mahdollisimman nopeasti. Löydät tietoa tämän palvelupolun kohdasta Jos sairautesi aktivoituu (pahenemisvaihe).

khshp-koepala

Tähystämällä tehtävä dysplasiaseuranta

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin, erityisesti haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy suurentunut riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Siksi tehdään tähystystutkimuksia, jotta tunnistetaan ja löydetään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa syöpä tai tunnistetaan riski kehittyä syöväksi. Vaikka sairaus olisikin rauhallisessa vaiheessa oireettomana ja sairauden seuranta siirtynyt terveyskeskukseen, sinut kutsutaan noin 5 vuoden välein Kanta-Hämeen keskussairaalaan dysplasiaseurantaan, joka tehdään tähystämällä. 

Hoito ikoni

Omahoito tukee oireettomana pysymistä

Hyvä omahoito on perusedellytys remission saavuttamiselle ja pysymiselle. Hyvä remissio vähentää sairaalahoidon ja leikkausten tarvetta. Säännöllinen ylläpitolääkityksen käyttö ja hoito-ohjeiden seuraaminen tukevat remissiossa pysymistä sekä ja siihen palaamista. Joskus tilanne voi olla jo niin hyvä, että lääkitystä voidaan hoitavan tahon kanssa keventää.

Ammattilaiset ovat koonneet sinulle ohjeita ja suosituksia IBD-sairauden itsehoitoon ja arjen tueksi. Löydät ne tästä linkistä.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti