Tähystystutkimus eli kolonoskopia

Tutkimus ja tulosten kuuleminen

Lääkäri ohjaa sinut paksusuolen tähystykseen eli kolonoskopiaan kun on perusteltu syy epäillä kroonista tulehduksellista suolistosairautta. Tutkimuksen kiireellisyys määräytyy oirekuvan perusteella.  Tutkimus voidaan tehdä omassa terveyskeskuksessa työterveyshuollossa tai sairaalassa. Tutkimuspäivästä saat poissaolotodistuksen työnantajaasi varten.

Suolen venyminen tutkimuksen aikana voi tuntua kipuna, jota helpottaa suonensisäisesti annettava kipulääke tai hengitettävä ilokaasu. Jos tarvitset rentouttavan esilääkkeen ennen tutkimusta, voit pyytää sitä ilmoittautuessasi poliklinikalle. Huomioithan, että et voi ajaa autoa tutkimuspäivänä johtuen lääkkeiden vaikutuksesta. Ota tämä asia huomioon tutkimukseen saapuessasi ja kotimatkaa suunnitellessasi.

Onnistuneen tähystyksen edellytyksenä on suolen hyvä tyhjentäminen. Henkilökohtaiset ohjeet saat kotiin ajanvarauskirjeessä, mutta yleiset tyhjennysohjeet löydät täältä. Huomaathan, että ruokavalioon liittyvä valmistautuminen alkaa viikkoa ennen tutkimusta.

Paksusuolen tähystyksessä eli kolonoskopiassa tutkitaan paksusuoli ja usein myös ohutsuolen loppuosa ohuella ja taipuisalla tähystimellä peräaukon kautta. Samalla otetaan yleensä koepaloja, jotka lähetetään tutkittavaksi.

Tutkimuksen tulokset löytyvät Kanta.fi-palvelusta, ja lääkäri tarvittaessa kertoo tuloksista vastaanotolla tai puhelimessa.

Yhteystiedot

 • Hämeenlinna, kirurgian poliklinikka
  puh. 03 629 2831, takaisinsoittopalvelu on auki arkisin klo 7.30–14.00.
 • Riihimäki, kirurgian poliklinikka
  puh. 019 744 5360, takaisinsoittopalvelu on auki arkisin klo 7.30–14.00.
 • Forssan sairaala, sisätautien poliklinikka p. 03 4191 3026,
  • Tähystyshoitaja p. 03 4191 3014 / 03 4191 3045, tekstiviestinumero 050 521 0518 (takaisinsoitto)

Lisätietoa tähystystutkimuksesta:

-

Voit tutustua tarkemmin tähystystutkimukseen Terveyskylä.fi/Vatsatalo videolta:

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
 • Erittäin hyvin 
 • Melko hyvin 
 • Melko huonosti 
 • Erittäin huonosti