Hoidon alkuvaiheessa on tärkeää tehdä sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolla huolellinen kartoitus haavasi tilanteesta. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oikein toteutettu hoito edesauttaa haavasi paranemista.
Valmistautuminen terveydenhuollon vastaanottokäynnille:
- Saavu vastaanotolle tukisidokset tai tukisukat puettuna, etteivät jalkasi ehdi turvota matkalla vastaanotolle. Samalla voidaan arvioida kompressiohoidon toimivuus.
- Vaatetus: Terveydenhuollon ammattilainen tutkii ja hoitaa vastaanotolla haavaasi. On hyvä pukeutua vaatteisiin, jotka mahdollistavat helposti koko alaraajan ja haavan esille ottamisen (esim. väljät, joustavat vaatteet).
- Ajantasainen lista käyttämistäsi lääkkeistä: ammattilainen arvioi terveydentilaasi yksilöllisesti ja suunnittelee sinulle sopivan hoidon, joten tieto käyttämistäsi lääkkeistä on tärkeä. Esimerkiksi käyttämilläsi verenohennuslääkkeillä on vaikutusta hoitosi suunnitteluun.
- Kipulääke: vastaanotolla haavaasi tutkitaan ja hoidetaan, se saattaa aiheuttaa kipua haava-alueella. Ennen vastaanottokäyntiä on hyvä varautua hoitoon ottamalla särkylääkettä.
- Hygienia: Vastaanottokäynnillä haavaasi hoidetaan ja usein terveydenhuollon ammattilainen vaihtaa vastaanotolla haavaasi uudet sidokset. Huomioithan tämän mahdollisuuksiesi mukaan esim. peseytymällä jo ennen vastaanottokäyntiä. Saunomista ei suositella. Saat tarvittaessa lisätietoa ja ohjausta vastaanotolla käydessäsi.
- Ota kotona hoitoon käyttämiesi tuotteiden paketti mukaan vastaanotolle: Jos käytät haavasi hoidossa haavanhoitotuotteita tai sidoksia turvotuksen hoitoon, ota mukaasi vastaanottokäynnille käyttämiesi tuotteiden pakkaukset sekä erilaiset turvotuksen hoitoon käyttämäsi tukisidokset.
- Valmistaudu kuvailemaan vastaanotolla terveydenhuollon ammattilaiselle haavan syntymisen tapa ja ajankohta.
Vastaanottokäynnillä
Hoitosi alussa terveydenhuollon ammattilainen tutkii haavasi, selvittää haavan paranemista hidastavat tekijät ja suunnittelee sopivan hoidon kokonaisuuden. Keskeistä on kohdentaa hoito haavan paranemista estäviin tekijöihin.
- Haavan taustalla olevat syyt pyritään selvittämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Haavasi diagnosoinnin ja hoidon suunnittelun tueksi haavasi voidaan valokuvata. Valokuvaaminen ja haavanhoidon dokumentointi kirjaamalla auttavat ammattilaista seuraamaan haavasi paranemista.
- Terveydenhuollon ammattilainen hoitaa haavaasi ja haavaa ympäröivän ihon. Hän arvioi haavasi hoitoon soveltuvat haavanhoitotuotteet, toteuttaa tarvittavat hoitotoimenpiteet sekä suunnittelee ja kirjaa tarvittavat jatkotoimenpiteet hoitosuunnitelmaasi.
- Haavasidosten vaihtovälin tarpeen arvioi ammattilainen. Se voi vaihdella aina 1 vuorokaudesta 7 päivään, tilanne arvioidaan aina hoidon yhteydessä.
- Haavanhoito vastaanottokäynnin jälkeen voi tapahtua kotonasi omatoimisesti tai omaisesi avustamana, omalla terveysasemallasi, työterveyshuollon vastaanotolla tai kotihoidon toimesta. Sen, missä haavaasi hoidetaan, arvioi ammattilainen.
- Joissakin tilanteissa haavaasi voidaan hoitaa myös perusterveydenhuollossa jalkaterapeutin vastaanotolla, keskustelethan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa mahdollisuudestasi jalkaterapeutin vastaanotolle pääsyn mahdollisuudesta. Jalkaterapeutti on alaraajahaavoihin erikoistunut ammattilainen. Jalkaterapiaan kuuluvat alaraajavaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito. Oma Hämeen alueella perusterveydenhuollon jalkaterapeutin vastaanottokäynnit ovat ensisijaisesti suunnattu diabetesta ja nivelreumaa sairastaville, joilla on suuri riski saada jalkaterän alueen haavauma. Lisätietoa jalkaterapiasta löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
- Saat vastaanottokäynnillä yksilölliset haavanhoito-ohjeet. On erittäin tärkeää haavan paranemiseksi noudattaa saamiasi hoito-ohjeita. Lisätietoa haavan hoidosta sekä haavanhoidon onnistumisen kannalta tärkeistä asioista, kuten haava alueen paineen poistamisesta sekä turvotuksen estohoidosta löydät palvelupolkumme kohdista Miten hoidan haavaa? sekä Haavan hoito.
- Haavasi hoitoon liittyviin tarvikkeisiin ja tuotteisiin sekä niiden hankintaan saat myös ohjeet vastaanotolla käydessäsi. Joissakin tilanteissa sopivia haavanhoitotuotteita täytyy testata ensimmäisten hoitokertojen ajan. Kun sopivat tuotuotteet ovat löytyneet, saat ammattilaiselta ohjeet tarvikkeiden hankintaan. Lisätietoa löydät Palvelupolkumme kohdasta Haavanhoitotuotteet ja tarvikkeet.
- Vastaanotolta saat myös apua ja ohjausta sosiaalietuuksien hakemiseen, tarvittaessa sinulle voidaan toteuttaa palvelutarpeen arviointi kokonaistilanteesi tukemiseksi.
- Jos olet työelämässä, on sinun hyvä olla yhteydessä myös työterveyshuoltoosi. Työterveyshuolto tukee sinua työkykyysi sekä työhösi palaamiseen liittyvissä asioissa, vaikka itse haavanhoito tapahtuisikin omalla terveysasemallasi.
- Hoitosuunnitelma : Yksilöllinen hoitosuunnitelma laaditaan vastaanottokäynnin yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hoitosuunnitelmaan kirjataan haavan hoitoosi liittyvät tavoitteet, diagnoosi, seurantaohjeet sekä tarvittaessa hoitoosi liittyvät yksilölliset terveydentilaasi liittyvät erityishuomiot.