Yhteydenotto

Etähoito mobiililaitteella, ikoni.

Yhteydenotto

Mikäli muistioireita ilmenee itselläsi tai huomaat niitä läheiselläsi, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä terveydenhuoltoon eli oman terveysasemasi sairaanhoitajaan tai työterveyshuoltoosi. Varhainen diagnostiikka on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vähentää ja hidastaa oireiden etenemistä, ylläpitää toimintakykyäsi ja näin parantaa sairastuneen ja hänen läheistensä elämänlaatua. Säännöllisen kotihoidon asiakkaan kohdalla muistitutkimusten tarve arvioidaan kotihoidon lääkärin toimesta.  

Kanta- Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuille pääset tästä. 

Ensisijaiset yhteydenottotahot

Terveyspalvelut

Terveyspalvelut

Voit olla yhteydessä omaan terveysasemaasi sähköisesti, puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Erityisvastaanotoille, kuten muistisairauksien asiantuntijoille ohjaudutaan pääasiassa lääkärin tai hoitajan vastaanoton ja hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Kiireetön hoitajan tai lääkärin vastaanotto 

Voit olla yhteydessä omaan terveysasemaasi. Ammattilainen arvioi tilanteesi ja tarvittaessa varaa sinulle ajan hoitajalle tai lääkärille. 

Omaolo - oirearviot antavat sinulle oireisiisi sopivan ja lääketieteelliseen tutkimustietoon perustuvan arvion hoidon tarpeestasi. Oirearvio yhdistää sinut tarvittaessa oman alueesi ammattilaiseen ja ajanvaraukseen. Yhden arvion täyttäminen vie noin 2–4 minuuttia. 

Digitaalinen sairaanhoitaja- ja lääkäripalvelu 

Palvelussa annetaan terveyteen ja hoitoon liittyvää ohjausta ja neuvontaa sekä hoidetaan etänä hoidettaviksi soveltuvia asioita. Jos sinulla on pitkäaikaissairaus tai pysyvä hoitosuhde omalle terveysasemalle, suositellaan, että asioit oman tutun hoitajan tai lääkärin kanssa. 

Chatin kautta toimiva palvelu sopii asiointiin erityisesti silloin, kun hoitosi ei edellytä tutkimista paikan päällä.  Palvelussa hoidon tarpeen arvioinnin tekee sairaanhoitaja, joka voi tarvittaessa siirtää keskustelun lääkärille. 

Ruudun oikeassa alakulmassa avautuu chatbotti, joka ohjaa asiakkaan Omaolo-palveluun, chat-asiointiin tai sivuston palvelutietoihin. Asiointi palvelussa tai Omaolossa edellyttää vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla. 

Työterveyshuolto

Jos kuulut työterveyspalveluiden piiriin, saat työterveyden palveluita sopimusten mukaisesti.

Ikäihmisten asiakasohjaus

Ikäihmisten asiakas- ja palveluohjaus

Voit olla yhteydessä ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaukseen, kun tarvitset tietoa, neuvontaa tai ohjausta sosiaalipalveluihin liittyen. Voit ottaa yhteyttä hyvinvointialueen asiakasohjaukseen käymällä neuvontapisteessä, ottamalla yhteyttä puhelimitse tai sähköisten asiointikanavien kautta.

Kiireellisissä sosiaalitoimia vaativissa yhteydenotoissa auttaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys numerosta 03 629 6560. Asiakaslinja on toiminnassa ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.  

Palveluneuvontapisteet 

Palveluneuvontapisteissä saat henkilökohtaista neuvontaa joko asioimalla paikan päällä tai ottamalla yhteyttä puhelimitse. 

Tuen tarpeen ilmoitus (huoli- ilmoitus)

Sosiaalihuoltolain mukainen ilmoitus sosiaalihuollon tuen tarpeesta 

Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi yksin asuvan ikäihmisen arjen haasteet. Sosiaalihuoltolain mukainen tuen tarpeen ilmoitus (huoli-ilmoitus) on syytä tehdä aina, kun olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Muistioireet voivat helposti johtaa huolen heräämiseen läheisissä. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa huolissaan oleva. 

Voit tehdä tuen tarpeen ilmoituksen verkkolomakkeella:  

Tuen tarpeen ilmoitus, työikäiset 
Linkki lomakkeeseen 

Tuen tarpeen ilmoitus, ikäihmiset 
Linkki lomakkeeseen 

Työikäisten sosiaalipalvelut

Työikäisten sosiaalipalvelut

Voit olla yhteydessä työikäisten sosiaalipalveluihin, kun tarvitset tietoa, neuvontaa tai ohjausta palveluihin liittyen.

Kiireellisissä sosiaalitoimia vaativissa yhteydenotoissa auttaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys numerosta 03 629 6560.

Muita hyödyllisiä yhteystietoja

Kotihoito

Kotihoito

Jos et ole vielä hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaana, niin kotihoidon tarpeesi arvioi ikääntyneiden asiakasohjaus tarvittaessa yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Terveyssosiaalityö

Terveyssosiaalityö 

Olet oikeutettu Terveydenhuollon sosiaalityöhön, jos sinulla on hoitokontakti tai -jakso terveydenhuollon palveluihin. Terveydenhuollon sosiaalityö on apunasi ja antaa ohjausta ja neuvoa elämänhallintaan liittyviin haasteisiisi. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat sinulle maksuttomia. Voit olla yhteydessä sosiaalityöntekijään itse tai omaisesi voi ottaa yhteyttä puolestasi. Lähetettä ei tarvita. Terveyssosiaalityön työntekijät työskentelevät perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa ja tekevät yhteistyötä asiakkaan, läheisten ja muiden toimijoiden kanssa. 

Laboratorio

Laboratorio 

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella laboratoriopalvelut tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy. Varaa aika laboratorioon etukäteen, kun olet saanut lääkärin lähetteen tutkimuksiin. 

Hämeenlinnan keskussairaalassa toimii myös Nopsa- palvelupiste, avoinna arkisin ma – pe klo 8:00-12:00, voit asioida vuoronumerolla, jos hoitoyksikkö on pyytänyt tutkimukset päivystyksenä tai haet tarvikkeita kotinäytteenottoa varten tai palautat kotona otettuja näytteitä. Kolme Nopsa-pikapalvelupistettä palvelee ilman ajanvarausta verikokeisiin tulevia asiakkaita, joilla on voimassa oleva lääkärin lähete tutkimuksiin. 

Apuvälinepalvelut

Apuvälineyksiköt 

Apuvälinepalvelut ovat Kanta-Hämeen hyvinvointialueella lähipalvelua ja yleisimmin tarvittavia, liikkumista ja päivittäisiä toimia helpottavia apuvälineitä, on saatavissa kaikissa apuvälinepalvelun toimipisteissä.  Palvelu on asiakkaille maksutonta. Apuväline luovutetaan sinulle lainaan, mikäli selviytymisesi päivittäisissä toiminnoissa on heikentynyt. Toimintakykysi voi olla heikentynyt mm. vamman, sairauden, ikääntymisen vuoksi. Apuväline luovutetaan sinulle lainaan määräajaksi tai käyttötarpeen mukaan, jonka jälkeen se tulee palauttaa. 

Apuvälinekeskus  

Erikoissairaanhoitoon on keskitetty erityistä asiantuntemusta vaativat apuvälineet. Erikoissairaanhoidon apuvälinekeskuksen apuvälineiden lainauksesta edellytetään aina lääkärin lähetettä, kun kyseessä on esimerkiksi sähköisen liikkumisen apuväline,  tai moottoroitu painehaavapatja. Muiden apuvälineiden lainauksiin riittää sosiaali - tai terveydenhuollon ammattihenkilön yhteydenotto. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella toimivan apuvälinekeskuksen yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.   

Hoitotarvikejakelu

Hoitotarvikejakelu 

Sinulle voidaan luovuttaa hoitotarvikkeita ja -välineitä, jos hoidat sairauttasi kotona, ne ovat sairautesi hoidon tai sen jälkitilan vuoksi tarpeellisia ja arvioitu käyttöaika on pidempi kuin 3 kuukautta. Tarvikkeiden saamisesta päättää aina terveyskeskuksen lääkäri ja tarvittaessa päätöksen tukena on hoitajan kirjaama selvitys hoitotarvikkeiden tai -välineiden tarpeesta. Hoitopäätös kirjataan hoito- ja palvelusuunnitelmaasi. 

Muistiyhdistys tukenasi

Muistiyhdistys tukenasi 

Muistiyhdistyksistä saat neuvoja ja ohjausta, miten lähteä liikkeelle muistiongelmien selvittelyssä ja hoitoon hakeutumisessa. 

Kanta-Hämeen muistiyhdistys 

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys on hyvinvointialueella toimiva muistisairautta sairastavien, heidän läheisten ja muististaan huolestuneiden etujärjestö. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä on kaksi hanketta muistioireisia ja muistisairaita tukeva hanketta. 

  • Kanta-Hämeen Muistiluotsi tarjoaa tietoa, tukea ja toimintaa muistisairautta sairastaville, heidän läheisilleen ja muististaan huolestuneille. Muistiluotsin puoleen voi kääntyä, jos kaipaa keskustelutukea, yksilöllistä muistineuvontaa ja -ohjausta, vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta tai tietoa muistisairauksista. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse puh. 044 726 7400 tai [email protected]. Lisätietoa Kanta-Hämeen Muistiluotsin toiminnasta. 
  • Oman elämäni sävelet – musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena -hankkeen (vuosina 2021–2024) tavoitteena on levittää tietoisuutta musiikin vaikutuksesta ikääntyneiden ja muistisairaiden hyvinvointiin. Hankkeessa toteutetaan matalan kynnyksen ryhmä-, työpaja- ja vapaaehtoistoimintaa. Lisää tietoa Oman elämäni sävelet -hankkeesta voi lukea: Lisätietoa Kanta-Hämeen Muistiluotsin hankkeesta Oman elämäni sävelet - musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena 

Forssan seudun MUISTI ry 

  • Yhdistys tarjoaa muistineuvontaa sekä antaa tietoa muistioireista, etenevistä muistisairauksista ja ennaltaehkäisystä.  
  • Se myös tukee sairastunutta ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa sekä järjestää yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia. 
  • Yhdistyksen toimialueena on Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä. 
  • Lue lisää Forssan Seudun MUISTI ryn toiminnasta 
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti