Noudata sinua hoitavilta ammattilaisilta saamiasi ohjeita, kuinka valmistaudut leikkaukseen etukäteen, jotta kotiutuminen ja arki leikkaukseen jälkeen sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla.
Yleiskunnosta huolehtiminen
- Hyvä yleiskunto tukee ja edistää leikkauksesta toipumistasi.
- Pyri liikkumaan päivittäin. Käytä tarvittaessa kipulääkkeitä ja kylmähoitoa, jotta pystyt liikkumaan.
- Saat ohjausta lihaskunnon ylläpitoon, painonpudotukseen sekä tupakoinnin lopettamiseen omasta terveyskeskuksestasi.
- Mahdollisten perussairauksien kuten diabeteksen, verenpainetaudin, astman, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kroonisten ihosairauksien on oltava mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta.
- Panosta myös ravintoon ja lepoon sekä palautumiseen. Ne tukevat sinua leikkauksesta toipumisessa.
- Sinun on hyvä laittaa tauolle mahdollisten luontaistuotteiden (esim. vitamiinit, hivenaineet, kalaöljy tai Omega-3 -valmisteet) käyttö viimeistään noin viikko ennen leikkausajankohtaa. Kerro käyttämistäsi luontaistuotteista myös ammattilaiselle. Luontaistuotteiden käyttäminen voi vaikuttaa esimerkiksi anestesia- ja kipulääkkeiden käyttöön hoitosi aikana.
Valmiina leikkaukseen
- Käythän sinulle määrätyissä tutkimuksissa ajoissa. Saat ohjeet ja tiedon tarvittavista tutkimuksista kirjeitse kotiin.
- Hyvä kivunhoito on oleellinen osa leikkaukseen valmistautumista. Noudata saamiesi kipulääkkeiden annostusohjeita. Näin edistät toipumista ja arjen sujumista.
Leikkausta edeltävä päivä
- Leikkausta edeltävänä päivänä voit aterioida normaalisti. Puolen yön jälkeen on oltava syömättä ja juomatta.
- Ota mukaasi valmistautumisohjeissa mainitut lääkkeet ja tarkista, että sinulla on mukana kaikki sairaalassa tarvitsemasi henkilökohtaiset tarvikkeet.
- Poista kynsilakka, lävistykset ja korut.
Lopeta tupakointi, alkoholinkäyttö ja muut päihteet ennen leikkausta.
Suosittelemme ehdottomasti tupakoinnin lopettamista 3–4 kuukautta ennen leikkausta. Tupakointi vaikeuttaa haavan paranemista ja nikamien luutumista. Mikäli käytät nikotiinikorvaushoitoa, sen tulisi olla mahdollisimman lyhytkestoista. Pitkäaikaisella käytöllä on mm. luutumista huonontava vaikutus. Voit keskustella nikotiinikorvaushoidosta hoitavan lääkärisi kanssa.
- Mahdolliset tulehdussairaudet. leikkausalueella oleva ihorikko ja ihottumat on hoidettava kuntoon ennen leikkausta. Lisäksi säärihaavat sekä varvasvälien hautumat ja haavaumat voivat estää leikkauksen. Mikäli epäilet tulehdussairautta, ota ajoissa yhteys yleislääkäriin tai hammaslääkäriin. Muistathan, että selän luudutusleikkausta varten tarvitset hammaslääkäritodistuksen.
- Huolehdithan ihosi kunnosta. Selkäleikkauksen esteenä ovat leikkausalueella olevat naarmut, ruvet, finnit ja tulehtuneet ihottumat.
- Ennen leikkausta on hyvä järjestellä kotia liikkumisen kannalta mahdollisimman esteettömäksi. Esimerkiksi, jos asuintilat ovat kahdessa kerroksessa, voit pohtia, siirrätkö toipilasajaksi sängyn kerrokseen, jossa sijaitsevat oleskelu-, wc- ja peseytymistilat.
- Leikkauksen jälkeen voit tarvita apua. Suunnittele etukäteen, miten tulet selviytymään kotona (esimerkiksi ruoanlaitto, siivoaminen ja kaupassa käynti).
- Mikäli tarvitset kotiapuja tai jatkohoitopaikan leikkauksen jälkeen, mainitse tämä esihaastattelussa tai soita toive ortopedian poliklinikalle.
- Työhönpaluun suunnittelua kannattaa myös tehdä etukäteen. Sairausloman pituus on aina yksilöllinen kuntoutumisesta ja työtehtävistäsi riippuen.
- Sairaalasta kirjoitetaan sairaslomaa välittömälle toipumisajalle, mutta suunnitelman työhön paluusta tekee ensisijaisesti työterveyshuolto. Varaathan lääkärillesi ajan työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi työkykyarvioon ennen sairaalasta kirjoitetun sairausloman päättymistä.
Leikkauksen jälkeen voit tarvita erilaisia apuvälineitä riippuen leikkauksen tuomista liike- ja nostorajoituksista sekä omasta toimintakyvystäsi. Apuvälinetarpeesi arvioidaan osastolla fysioterapeutin kanssa yhteistyössä ja fysioterapeutti varaa sinulle tarvittavat apuvälineet oman alueesi apuvälineyksiköstä. Tavallisimpia apuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, tarttumapihdit ja/tai wc-istuimen koroke sekä suihkutuoli.
Apuvälinepalveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.