Selkäleikkauspotilaan polku

[browser-shot url="https://khshp.palvelupolku.fi/rintasyopa/" width="1200" height="700"]

Huoli selkäoireista

Oire, ikoni.

Selkäoireiden hoito ja kuntoutus

Selkäkipu ja muut selkäoireet - milloin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon?

Oman tilanteesi arvioinnin avuksi:

Selkäoireiden taustalta voi löytyä myös syitä,  jotka tulee selvittää selvittää ammattilaisen kanssa:

  • Selkäkipusi on hyvin voimakasta
  • Et selviydy enää päivittäisistä tehtävistäsi ja kipu estää työntekoa
  • Alaselän kipusi pitkittyy (jatkuu yli kuusi viikkoa) tai toistuu usein ja kärsit sen lisäksi yleisoireista, kuten kuumeesta, painon putoamisesta ja tunnet itsesi sairaaksi tai jos kipu jatkuvasti pahenee.
  • Jos kipuun liittyy lihasheikkoutta alaraajoissa, voi taustalla olla merkittävä hermojuuren puristus.

Muut vakavat oireet, joiden perusteella sinut ohjataan jatkohoitoon kiireellisesti:

  • Etenevä lihasheikkous
  • Selkäkipuun liittyy virtsaumpea, eli rakon tyhjennys ei onnistu
  • Sinun on vaikea pidättää ulostetta
  • Sinulla on niin sanottua ratsupaikka-anestesiaa, eli tunto haarojen välissä on heikentynyt

Lue lisää

Tarvittaessa voit olla yhteydessä terveydenhuoltoon, yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Voit myös tehdä oirearvion Omaolo palvelun kautta. Terveydenhuollon ammattilainen on tarvittaessa yhteydessä sinuun oirearvion arvioituaan.

Jos sinulla on käytössäsi työterveyshuollon palvelut, oireet kannattaa ottaa aktiivisesti puheeksi oman työpaikan vastuutyöterveyshoitajan tai työfysioterapeutin kanssa. Oman työpaikan työterveyspalveluiden laajuus kannattaa selvittää työantajalta, koska siitä riippuu saatavien palveluiden laajuus.

Jos kuulut työterveyspalveluiden piiriin, saat työterveyden palveluita sopimusten mukaisesti. Ohessa linkit alueellisten työterveystoimijoiden sivustoille.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Käynti erikoislääkärillä poliklinikalla

Lääkärin vastaanotto, ikoni

Leikkauspäätöksen tekeminen

Käynti ortopedian poliklinikalla

Selkäortopedin vastaanotolla käydään läpi millaisia oireita sinulla on, miten ne ovat kehittyneet ja miten ne vaikuttavat toimintakykyysi. Oireiden ja tehtyjen tutkimusten perusteella ortopedi arvioi, millaista hoitoa tarvitset. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia. Lisätutkimusten tulosten kuulemiseksi sinulle varataan toinen vastaanottokäynti tai puhelinaika. 

Tarve leikkaushoidolle 

Jos selkäleikkauksia tekevä ortopedi arvioi, että oireidesi helpottamiseksi tarvitaan leikkausta, hän ohjaa sinut hoitajan vastaanotolle. Saat hoitajalta  ohjausta jatkotoimenpiteiden osalta, jatkotutkimuksista ja hän vastaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

 Yleisimmät leikkaukseen johtavat syyt ovat: 

  • Selvästi heikentynyt lihasvoima. 
  • Merkittävästi heikentynyt kävelykyky.
  • Sietämätön kipu.
  • Tunnottomuus haarojen välissä, johon voi liittyä virtsaamisen vaikeuksia ja/tai ulosteen pidätyskyvyn ongelmia (ns. ratsupaikka-anestesia).  Näiden oireiden ilmaannuttua tulee hakeutua välittömästi päivystykseen vastaanottoajan odottamisen sijaan. 

Jos tilanteesi vaatii kiireellisestä leikkausta, saat leikkausajan (kiireellisyysasteesta riippuen) 2 -4 viikon sisällä. Kiireettömässä tilanteessa sinut asetetaan leikkausjonoon. Saat ohjeet oireiden seuraamiseen ja tarvittaessa päivystykseen hakeutumiseen.  

Leikkauspäätöksen jälkeen saat ortopedian poliklinikan hoitajalta lisätietoa leikkaukseen valmistautumisesta. Hoitajan kanssa on hyvä arvioida leikkauksen jälkeen kotona tarvittavan avun ja tuen tarve. Toimintakyvystäsi riippuen voidaan tässä vaiheessa myös arvioida mahdollisen jatkohoitopaikan tarvetta leikkauksen jälkeen. Jos olet menossa selän luudutusleikkaukseen, sinut ohjataan hammashoitoon, jotta mahdolliset suun infektiot saadaan hoidettua ennen leikkausta ja  pienennetään leikkauksen jälkeistä tulehdusriskiä.  

Ei leikkaushoidon tarvetta 

Mikäli lääkäri arvioi, että leikkaushoito ei ole sinulle oikea hoito, sinut ohjataan fysioterapeutin vastaanotolle ja kipulääkityksesi tarkistetaan. Tarvittaessa lääkäri neuvottelee muiden asiantuntijoiden kanssa, jotta löydetään sinulle soveltuvin hoitomuoto. Voit saada hoito-ohjauksen myös kipupoliklinikalle. Oireita ja selkäsi tilannetta seurataan tarvittaessa yksilöllisen tarpeesi mukaan. Jos tilanteesi muuttuu huonommaksi, tilannettasi arvioidaan tarvittaessa uudelleen.

Yhteystiedot: 

Kanta-Hämeen keskussairaalan ortopedian poliklinikka, p. 03 629 2989. 

Käytössä on takaisinsoittopalvelu, johon voit jättää soittopyyntöjä ympärivuorokautisesti. Pyyntöihin vastataan virka-aikana. 

Käynti fysiatrian poliklinikalla

Lääkäri arvioi, jos selkäsi kuntoutukseen tarvitaan käyntiä fysiatrian poliklinikalla. Fysiatrian poliklinikalla voit tavata fysiatrin tai sairaalan fysioterapeutteja. Fysioterapia sisältää mm. toiminta- ja liikuntakyvyn tutkimista ja havainnointia, liikeharjoitusten ohjausta sekä apuvälinetarpeen arviointia. Saat ohjeita omatoimiseen harjoitteluun. Fysioterapiakäynnit suunnitellaan yksilöllisesti tilanteesi mukaan.

Yhteystiedot:

Fysiatrian poliklinikka Hämeenlinna
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 03 629 2046. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976629

Fysiatrian poliklinikka Riihimäki
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 019 744 5492. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976630

Lisätietoa Fysiatrian poliklinikka

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Omahoito

Omahoito

Omahoito on keskeinen osa selkäkivun hoitoa.

Selkäliiton Selkäkanavan sisällöt

Kanta-Hämeen selkäyhdistys

Liikehoito ja lepo

Selänhoidossa liike on lääkettä. On tärkeää löytää liikkeitä, jotka pystyt kivun rajoissa tekemään ja jonka olet huomannut helpottaneen kipua. 

  • Liiku säännöllisesti ja kohtuudella kipujen mukaan sekä lepää riittävästi.  
  • Selkäkivun hoidoksi ei suositella vuodelepoa, vaikka joskus kivun takia joutuisi olemaan hetken levossa.  Kun kipu hellittää sen verran, että pystyt liikkumaan, on hyvä nousta ja pyrkiä elämään niin normaalia elämää kuin sinulle on mahdollista. Voit liikkua kevyesti, kuten kävely, pyöräily, uiminen tai muu vesiliikunta 
  • Noudata fysioterapeutilta saamiasi ohjeita tai pyydä niitä tarvittaessa. 
Tupakointi ja nikotiinivalmisteiden käyttö

Tupakointi ja nikotiinivalmisteiden käyttö ovat selkäsairauksien riskitekijöitä.  

Tutkimusten mukaan siihen on useita eri syitä. Tupakointi ja nikotiinivalmisteiden käyttö:  

  • Vähentävät veren ja sitä kautta hapen ja ravinteiden virtausta nikamavälilevyihin. Tämä aiheuttaa välilevyn aineenvaihdunnan heikentymisen ja sitä kautta välilevyjen rappeutumisen ja vammautumisalttiuden.  
  • Vähentävät luun mineraalitiheyttä, mikä johtaa ennenaikaiseen osteoporoosiin, nikamien haurastumiseen ja mikro-murtumiin. Veren virtauksen vähenemisen syyksi on esitetty myös aortasta lähtevien valtimoiden ahtautumista ja tukoksia, joiden myötä tupakointi ja nikotiinivalmisteiden käyttö nopeuttavat selkärangan rakenteiden rappeutumista.  
  • Vaikuttavat myös veren tulehdustekijätasoon ja voi sitä kautta vahvistaa kipua.  
  • Tupakoimattomuudella ja nikotiinivalmisteiden käytön lopettamisella turvaat parhaiten selän verenkierron  Selkärangan välilevy toimii iskunvaimentimena nikamien välissä. Välilevyssä ei ole suoraa verenkiertoa, vaan se saa tarvitsemansa ravinteet ympäröivien kudosten välityksellä.   

(Lähde: Selkäkanava): Tupakointi ja selkäsairaudet

  • Tupakoinnin lopettamiseen saat tietoa ja tukea omasta terveyskeskuksestasi.
  • Ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi sinulle sopivan tuen muodon arvioimiseksi.
  • Tukea on saatavilla yksilö- tai ryhmämuotoisena, toteutustavat voivat vaihdella paikkakunnittain. 
Kivun hoito

Pitkäaikainen kipu vaikuttaa jaksamiseen ja voimavaroihin. Kipu voi rajoittaa ja vaikuttaa arkea. Voimakaskaan selkäkipu ei välttämättä johda leikkaukseen. Leikkaushoidosta on apua ainoastaan noin yhdelle sadasta selkäkipuisesta (Lähde: Selkäliitto). Kipuun löytyy erilaisia keinoja, joista osa on koottu tähän käyttöösi.

  • Liiku säännöllisesti ja kohtuudella kipujen mukaan sekä lepää riittävästi.
  • Selkäkivun hoidoksi ei suositella vuodelepoa, vaikka joskus kivun takia joutuisi olemaan hetken levossa.  Kun kipu hellittää sen verran, että pystyt liikkumaan, on hyvä nousta ja pyrkiä elämään niin normaalia elämää kuin sinulle on mahdollista. Voit liikkua kevyesti, kuten kävely, pyöräily, uiminen tai muu vesiliikunta
  • Noudata fysioterapeutilta saamiasi ohjeita tai pyydä niitä tarvittaessa.
  • Liikkuminen ja kylmähoito ovat hyviä keinoja kivun lievitykseen. Jos ei ole tulehdusta, myös lämpöhoidolla voidaan lievittää kipuja.
  • Joissakin tapauksissa akupunktiosta ja sähköhoidosta (mm. TENS) on ollut kivunhoidossa apua. Kysy näistä lisää hoitavalta taholtasi.
  • Kipulääkkeitä kannattaa käyttää hoitavan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Kivunsieto

Kivun kokemiseen vaikuttavat monet eri asiat. Jokaisella on oma yksilöllinen kivunsietokapasiteettinsa ja regointitapansa. Kipu on signaali, että nyt pitää varoa ja hellittää. Selkäkivusta sanotaan, että se on tyypillisesti aaltoilevaa eli kivun määrä ja kesto vaihtelevat. Pitkäaikainen kipu kuormittaa sekä kehoa ja mieltä ja pahimmillaan se vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn merkittävästi. Jos kivun rinnalla elämässä on muutakin kuormitusta, kannattaa hakeutua keskustelemaan asiasta esimerkiksi työterveyshuoltoon.

Lue lisää

Selkäkipu, (Terveyskylä, Niveltalo)

Selkäkipu ja kivun hoito (Selkäkanava, Selkäliitto)

Terveyskylän Kivunhallintatalosta löydät lisätietoa kivunhoidosta.

Kipu leikkauksen jälkeen, Terveyskylä.fi

Mielen hyvinvointi

Psyykkinen jaksaminen

  • Pitkään jatkunut kipu voi vaikuttaa myös psyykkiseen jaksamiseen ja mielialaan. Se lisää stressiä ja ahdistusta. Pitkäaikainen kipu herättää usein huolta, hallinnan tunteen menetystä ja näköalattomuuden tunteita. Potilaasta voi tuntua, ettei kipu ikinä lopu. Hän voi myös ihmetellä mistä kipu johtuu ja kokea, ettei hän itse osaa tehdä sille mitään. 
  • Leikkauksen jälkeen voi esiintyä mielenvireen vaihtelua, joka saattaa ilmetä väsymyksenä tai haluttomuutena tehdä annettuja harjoituksia.
  • Mielialan vaihtelu on normaalia toipumisen yhteydessä. Tuntemuksia kannattaa jakaa läheisten kanssa tai vertaistukea antavien järjestöjen palveluissa. Jos tunnet tarvitsevasi ammattiapua, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen esimerkiksi lääkärille, psykologille tai psykiatriselle sairaanhoitajalle.
  • Omaa mielenhyvinvointia voi vahvistaa esimerkiksi  Terveyskylän Mielenterveystalo.fi ohjeilla ja harjoituksilla sekä Kivunhallintatalon Psyykkiset voimavarat-osio.
lääkehoito

Kivun ensisijainen hoito on lääkkeetön hoito. Sopivaan kipulääkitykseen saat apua lääkäriltäsi. Lisäksi apteekin asiantuntijat auttavat sopivien reseptivapaiden lääkkeiden valinnassa ja käytössä. Kipulääkkeistä parasetamolia sisältävät lääkkeet ovat yleensä ensisijainen vaihtoehto, sillä niissä on vähäisiä sivuvaikutuksia.  

  • Käytä kipulääkettä omahoidossa lyhytaikaisesti, muutama päivä kerrallaan.  
  • Jos kipu ei lievity parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä, voit käyttää niitä yhtä aikaa.  
  • Huomioi mahdolliset haittavaikutukset ja noudata annosteluohjeita ja enimmäisannoksia.   
  • Tarkista, että et käytä kahta eri tulehduskipulääkettä samaan aikaan, esimerkiksi lääkärin määräämää tulehduskipulääkettä sisältävää kipulääkettä ja ns. flunssalääkettä, joka sisältää yleensä tulehduskipulääkettä tai parasetamolia ja kofeiinia tai C-vitamiinia. Jos olet epävarma, kysy asiantuntijalta – esimerkiksi apteekin henkilökunta auttaa mielellään. (Lähde: Terveyskirjasto) 

Lisätietoa: Käypä hoito: selkäkivun itsehoito ja lääkitys 

 

Ravitsemus ja paino
  • Lihavuus voi hidastaa toipumista selän kiputiloista ja kasvattaa riskiä kivun uudelleen alkamiseen.
  • Askel lihavuudesta eroon pääsemiseen on terveellinen ruokavalio. 
  • Se voi olla yhteydessä kohonneisiin veren tulehdustekijöiden tasoon, mikä voi olla yhteydessä myös selkäkipuun.
  • Kohonneen LDL - kolesteroliarvon on todettu olevan myös yksi selkäkivun riskistekijöistä. Myös kolesteroliarvosi on syytä tutkia selkäoireidesi hoidon yhteydessä ja tarvittaessa ammattilaisen kanssa arvioida kolesteroliarvoja alentavan ruokavalion ja lääkityksen tarvetta omahoitosi tueksi.
  • Terveellinen ruokavalio tarkoittaa käytännössä terveyttä edistäviä ruokavalintojakohtuullisen kokoisia ruoka-annoksia ja säännöllistä ateriarytmiä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. 

(Lähde: Selkäkanava) 

Lisätietoa painonhallinnasta

Apuvälineet

Selän omahoidon ja liikkumisen tukena voi kivuliaimmassa vaiheessa olla tarpeen käyttää erityyppisiä apuvälineitä, kuten peseytymisen ja pukeutumisen apuvälineitä. Apuvälineitä saat kuntien apuvälinelainaamoista. 

Apuvälinelainaamoiden yhteystiedot: 

Apuvälinepalvelussa on liikkumista helpottavia apuvälineitä kuten kyynärsauvoja, pyörätuoleja ja kävelytelineitä (rollaattori). 

Päivittäisten toimintojen helpottamiseksi on saatavilla erilaisia peseytymisen, pukeutumisen ja ruokailun apuvälineitä. 

Palvelu on asiakkaille maksutonta. 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Neuvonta ja vertaistuki

Lääkäri ja hoitaja, ikoni.

Neuvonta ja vertaistuki

Tähän on koottu tietoa ammattilaista, jotka voivat olla tarvittaessa hoitosi ja kuntoutumisesi tukena.

Sosiaalityö

Sosiaalityöntekijän kanssa sinulla on mahdollisuus keskustella elämäntilanteesta, siihen liittyvistä haasteista ja sairastumisen aiheuttamista muutoksista. Sen lisäksi voit tarvittaessa saada yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa.

Sairaalan sosiaalityöntekijä:

  • antaa ohjausta ja neuvontaa sairauteen liittyvistä sosiaaliturva-etuuksista, kuten esimerkiksi sairauspäiväraha, matka- ja lääkekorvaukset, eläkkeet, vammaisetuudet
  • ohjaa perhe- ja sosiaalipalveluiden hakemisessa
  • auttaa työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuuksien selvittämisessä
  • tekee yhteistyötä potilaan läheisten, viranomaisten ja järjestöjen kanssa

Sosiaalityöntekijän palvelut ovat maksuttomia.

Terveydenhuollon sosiaalityössä huomioidaan potilaan kokonaistilanne ja sosiaalisten tekijöiden yhteys sairauteen ja sairastamiseen. Sosiaalityöntekijä on alansa asiantuntija potilaan hoidossa ja kuntoutuksessa. Hän tekee yhteistyötä moniammatillisen työryhmän ja potilaan läheisten kanssa.

Yhteystiedot sosiaalityöntekijälle saat henkilökunnalta tai sairaalan verkkosivuilta: khshp.fi/meillehoitoon/sosiaalipalvelut/ .

Työterveyshuollon palvelut/ työkykyarvio

Jos olet työterveyshuollon asiakas, voit saada tukea selkäkivun kanssa pärjäämiseen myös sieltä. Ole yhteydessä työterveyshuoltoosi käytettävissäsi olevien palveluiden selvittämiseksi. 

Vaikea-asteisessa selkäkivussa arvioidaan sairauden vaikutusta työkykyysi sekä kartoitetaan työergonomiaa ja työtä keventävien apuvälineiden tarvetta. Tarvittaessa työterveyshuolto tukee työtehtävien muuttamisessa yhteistyössä työnantajasi kanssa. Lisäksi tarvittaessa saat lausunnot osasairaus- ja sairauspäivärahan hakemiseksi. 

Alueen työterveystoimijoiden yhteystiedot:

Aava työterveys: useat toimipisteet

Mehiläinen: useat toimipisteet

Pihlajalinna Hämeenlinna

Terveystalo: useat toimipisteet

Oiva Työterveys Oy Forssa

Vertaistuki

Vertaistukitoimintaa on useilla paikkakunnilla Kanta-Hämeessä. Lisätietoa toiminnasta, erilaisista liikuntaryhmistä sekä kuntouttamisesta saat muun muassa seuraavien sivustojen kautta: 

Mielenterveyden tuki

Miten saan psyykkistä tukea?

  • Hoitava lääkärisi voi suositella sinulle psyykkistä tukea tai voit itse ottaa asian puheeksi hoitavan lääkärisi kanssa.
  • Sinulla on mahdollisuus keskustella sekä sairaalassa tai oman terveyskeskuksesi psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ohjauskäynti sairaalalla

  • Sairaalan psykiatrinen sairaanhoitaja soittaa sinulle lupasi siihen saatuaan ja sopii kanssasi tapaamisajan. Tapaamisajat voivat olla saman päivänä esimerkiksi muiden hoitojesi kanssa tai erikseen sovittuna päivänä psykiatrian poliklinikalla. Tapaamisella keskustellaan ajatuksista ja tunteista liittyen tilanteeseesi ja sairauteen sopeutumiseen. Tapaamiset eivät ole terapiaa, vaan tarkoituksena on löytää keinoja sopeutua tilanteeseen ja vahvistaa voimavaroja. Jos tilanteesi niin edellyttää esimerkiksi lääkityksen tms suhteen, psykiatrinen sairaanhoitaja osaa ohjata sinua varsinaisen psykiatrisen hoidon piiriin.

Terveydenhuollon palveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Valmistautuminen leikkaukseen kotona

Kotona tapahtuva hoito ja valmistautuminen, ikoni.

Valmistautuminen selkäleikkaukseen

Lopeta tupakointi, alkoholinkäyttö ja muut päihteet ennen leikkausta.

Suosittelemme ehdottomasti tupakoinnin lopettamista 3–4 kuukautta ennen leikkausta. Tupakointi vaikeuttaa haavan paranemista ja nikamien luutumista. Mikäli käytät nikotiinikorvaushoitoa, sen tulisi olla mahdollisimman lyhytkestoista. Pitkäaikaisella käytöllä on mm. luutumista huonontava vaikutus. Voit keskustella nikotiinikorvaushoidosta hoitavan lääkärisi kanssa. 

  • Mahdolliset tulehdussairaudet. leikkausalueella oleva ihorikko ja ihottumat on hoidettava kuntoon ennen leikkausta. Lisäksi säärihaavat sekä varvasvälien hautumat ja haavaumat voivat estää leikkauksen. Mikäli epäilet tulehdussairautta, ota ajoissa yhteys yleislääkäriin tai hammaslääkäriin. Muistathan, että selän luudutusleikkausta varten tarvitset hammaslääkäritodistuksen.
  • Huolehdithan ihosi kunnosta. Selkäleikkauksen esteenä ovat leikkausalueella olevat naarmut, ruvet, finnit ja tulehtuneet ihottumat.
  • Ennen leikkausta on hyvä järjestellä kotia liikkumisen kannalta mahdollisimman esteettömäksi. Esimerkiksi, jos asuintilat ovat kahdessa kerroksessa, voit pohtia, siirrätkö toipilasajaksi sängyn kerrokseen, jossa sijaitsevat oleskelu-, wc- ja peseytymistilat.
  • Leikkauksen jälkeen voit tarvita apua. Suunnittele etukäteen, miten tulet selviytymään kotona (esimerkiksi ruoanlaitto, siivoaminen ja kaupassa käynti).
  • Mikäli tarvitset kotiapuja tai jatkohoitopaikan leikkauksen jälkeen, mainitse tämä esihaastattelussa tai soita toive ortopedian poliklinikalle.
  • Työhönpaluun suunnittelua kannattaa myös tehdä etukäteen. Sairausloman pituus on aina yksilöllinen kuntoutumisesta ja työtehtävistäsi riippuen.
  • Sairaalasta kirjoitetaan sairaslomaa välittömälle toipumisajalle, mutta suunnitelman työhön paluusta tekee ensisijaisesti työterveyshuolto. Varaathan lääkärillesi ajan työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi työkykyarvioon ennen sairaalasta kirjoitetun sairausloman päättymistä.

Leikkauksen jälkeen voit tarvita erilaisia apuvälineitä riippuen leikkauksen tuomista liike- ja nostorajoituksista sekä omasta toimintakyvystäsi.  Apuvälinetarpeesi arvioidaan osastolla fysioterapeutin kanssa yhteistyössä ja fysioterapeutti varaa sinulle tarvittavat apuvälineet oman alueesi apuvälineyksiköstä. Tavallisimpia apuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, tarttumapihdit ja/tai wc-istuimen koroke sekä suihkutuoli.

Apuvälinepalveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Selkäleikkaus

Kirurgi, ikoni.

Selkäleikkaus

Leikkauspäivän aamuna

Leikkauksen eteneminen:

  • Aamulla hoitaja ottaa sinut vastaan ja antaa sinulle sairaalan vaatteet vaihdettavaksi. Tarvittaessa hoitohenkilökunta auttaa sinua niiden vaihtamisessa.
  • Hoitaja tarkistaa ihosi ja saat tarvittavat esilääkkeet.
  • Seuraavaksi siirryt odotustilaan odottamaan leikkaussaliin menemistä.
  • Leikkaussalin hoitaja tulee hakemaan sinut odotustilasta ja saattaa sinut leikkaussaliin, jossa tapaat selkäortopedin, anestesialääkärin, anestesiahoitajan sekä leikkauksessa avustavia hoitajia.
  • Leikkaussalissa sinulle laitetaan leikkauksessa tarvittavat seurantalaitteet ja tippakanyyli, jonka jälkeen sinut nukutetaan.
  • Haavavuodon hallintaan voidaan leikkausalueelle tarvittaessa asettaa laskuputki eli dreeni, joka poistetaan osastolla ennen kotiutumista.
  • Leikkauksen kesto riippuu toimenpiteen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen:

  • Leikkauksen jälkeen siirryt heräämöön.
  • Heräämössä tarkkaillaan vointiasi ja annetaan tarvittaessa kipulääkettä.
  • Saatat tuntea kurkun karheutta tai käheyttä johtuen leikkauksessa käytetystä hengitysputkesta. Oireet ovat ohimeneviä.
  • Leikkaus tehdään vatsamakuu-asennossa, jolloin olkapäät voivat kipeytyä, mikäli niissä on esimerkiksi liikerajoituksia.
  • Pitkän selkäleikkauksen jälkeen kasvojen alue ja silmät voivat olla turpeat. Turvotus on myös ohimenevää.

Jos sinulla herää kysymyksiä leikkaukseen liittyen, voit olla yhteydessä Leiko-yksikköön  p. 03 629 3591 (takaisinsoittonumero).

Lue lisää leikkauksesta Terveyskylän Niveltalosta ja Kivunhallintalosta:

Välilevytyräleikkaus

Leikkaushoito voi tulla kyseeseen esimerkiksi jos oireesi ovat pitkittyneet ja vaikeita. Esimerkiksi, jos alaraajan halvausoireet etenevät ja kipu on sietämätöntä, sinulla on virtsaamiskyvyttömyyttä tai ulosteen pidätyskyvyn heikkoutta. ​

  • ​Leikkauksessa poistetaan välilevytyrä. Leikkaus tehdään pienestä viillosta, jonka kautta välilevytyrä poistetaan ja hermojuuren pinne vapautetaan.
  • Suurin osa välilevytyräleikkauksista tehdään halvausoireiden vuoksi.
  • Suurin osa potilasta saa leikkaushoidosta hyvän avun oireisiinsa, osalle potilaista jää leikkauksen jälkeen jonkinasteisia selkäoireita ja pienelle osalle kroonisia alaraajaoireita.
  • Leikkauksen jälkeen kotiudut vointisi mukaan joko seuraavana päivänä tai muutaman vuorokauden sisällä.
Dekompressioleikkaus eli hermojen vapautusleikkaus
  • Leikkauksessa tehdään tilaa selkäydinkanavassa kulkeville hermorakenteille. 
  • Potilaan yksilöllinen anatomia vaikuttaa leikkausmenetelmän valintaan; osa leikkauksista tehdään mikroskooppiavusteisesti. 
  • Lannerangan vapautusleikkauksen jälkeen voimakkaita selän taivutuksia ja raskaita nostoja on vältettävä 4 - 8 viikon ajan tai lääkärin yksilöllisen ohjeen mukaisesti. 
  • Yleensä leikkauksessa selvitään hermojen vapauttamisella. Joskus tähän liitetään yksilöllisen harkinnan perusteella luudutusleikkaus. 
  • Suurin osa potilaista saa leikkaushoidosta hyvän avun katkokävelyoireeseensa niin, että kävelymatka pitenee ja toimintakyky paranee. 
  • Merkittävin oireiden lievittyminen tapahtuu 3 - 6 kuukauden kuluessa leikkauksesta. Suurin osa potilaista saa leikkaushoidosta avun selkäkipuun ja alaraajaoireisiin, jonka myötä liikunta- ja toimintakyky kohentuvat. Leikkauksesta huolimatta joillekin potilaista saattaa jäädä jonkinasteista selkä – tai alaraajaoireilua.
Luudutus- eli jäykistysleikkaus
  • Leikkauksen tavoitteena on helpottaa hermojuuriperäistä alaraajoihin säteilevää kipua ja puutumista sekä alaraajojen voimattomuutta jäykistämällä nikamaväli/ -välit liikkumattomaksi. Luudutettava nikamaväli/ -välit tuetaan titaanisella kiinnityslaitteistolla, jota ei tarvitse poistaa myöhemmin.
  • Leikkaus tehdään yleisanestesiassa ja se kestää toimenpiteen laajuuden mukaan 2 - 4 tuntia.
  • Luudutusleikkauksen tavoitteena on nikamavälin jäykistäminen liikkumattomaksi. Toimenpide voidaan tehdä yhteen tai useampaan nikamaväliin.​
  • Luudutusleikkaus tehdään käyttämällä ensisijaisesti potilaan omaa luuta, tätä saadaan hermojen vapautuksen yhteydessä tai tarvittaessa suoliluun takaharjasta.​
  • Lähes aina luudutusleikkauksissa käytetään titaanisia tukiruuvijärjestelmiä, tarvittaessa nikamaväliin voidaan asettaa tukikehikoita.
  • Leikkausalueelle asetetaan yleensä 1 - 2 laskuputkea, jotka keräävät leikkausalueelle kertyvän verenvuodon. Nämä laskuputket poistetaan ensimmäisenä tai toisena päivänä leikkauksen jälkeen.
  • Leikkauksen jälkeen selästä otetaan röntgenkuvat. Kotiudut 2-4 päivän kuluttua leikkauksesta.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

osastohoito ja kotiutuminen

Osastohoito, ikoni.

Osastohoito ja kotiutuminen

Osastohoito 

  • Sinut siirretään heräämöstä osastolle 5B.
  • Sinut avustetaan istumaan ja kävelemään jo toimenpidepäivänä, yksilöllisesti vointisi huomioiden. Varhainen liikkeellelähtö edesauttaa kuntoutumista. 
  • Osastolla seurataan kipua ja yleisvointiasi. Saat osastolla säännöllistä ja riittävää kipulääkitystä, jotta pääset liikkumaan ja aloittamaan fysioterapeutin ohjaamat  liikeharjoitukset. Kerro ammattilaisille kiputuntemuksistasi. 
  • Fysioterapeutti käy kanssasi läpi toimenpiteeseesi liittyvät jatkohoito-ohjeet. Aktiivinen omatoiminen harjoittelu on tärkeää kuntoutumisen edistymiseksi toimenpiteen jälkeen. Jatkofysioterapian tarpeesta ja palveluista saat ohjeita fysioterapeutiltasi.  

Kotiutuminen

Leikkauksesta ja yksilöllisestä toipumisesta riippuen, kotiutuminen ja jatko-ohjeet hieman vaihtelevat. Löydät eri leikkauksiin liittyvät ohjeet alla olevasta valikosta. 

  • Pääset sairaalasta kotiin kun pystyt liikkumaan omatoimisesti tai apuvälineiden avulla, haavan paraneminen on alkanut ja kivut ovat hallinnassa kipulääkkeiden avulla.
  • Lääkäri kirjoittaa kaikista uusista lääkkeistä reseptit. Kipulääkitys jatkuu kotona lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Käytä kipulääkkeitä saamiesi ohjeiden mukaisesti alkuun säännöllisesti ja sen jälkeen tarpeen mukaan kipujen vähentyessä.
  • Lääkärin tekemä loppulausunto postitetaan kotiin jälkikäteen.
  • Kotiin kuljetus päätetään aina potilaan voinnin mukaisesti. Jos vointisi sallii ja asut lähellä, voit kotiutua omaisen kyydillä tai taksilla. Jos kotimatkasi on pitkä, sinulle tilataan paaritaksi. Kyydit ovat ns. KELA-taksi kyytejä ja kuljettaja noutaa potilaan osastolta. Omalla autolla ajamista ei suositella mahdollisten raajojen tuntopuutosten ja vahvojen kipulääkkeiden vuoksi. Autolla ajaminen on sallittua, kun koet ajokykysi palautuneen ja koet itsesi liikennekykyiseksi.
  • Jatkokuntoutuspaikan tarvetta arvioidaan leikkausta edeltävän käynnin yhteydessä tai osastolla yhteydessä.
  • Kotiutuessasi saat mukaasi sairaslomatodistuksen. Jos olet työelämässä, ole yhteydessä kotiuduttuasi myös työterveyshuoltoosi. Työterveyshuollon ammattilaisten kanssa on mahdollista arvioida sairauslomasi jatkon tarvetta ja aloittaa työhön palaamisen suunnittelua.
  • Lisätietoa leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta tämän polun kohdasta Selkäleikkauksesta toipuminen.
  • Apuvälineiden hankkimisesta polun kohdasta valmistautuminen selkäleikkaukseen.
Selkäydinkanavan ahtauman dekompressioleikkaus
  • Leikkauksen jälkeen kotiudut vointisi mukaan 1-4 vuorokauden kuluessa leikkauksesta.
  • Vältä selän voimakkaita taivutuksia ja kiertoja sekä raskaita kantamisia ja nostamista 4-8 viikkoa. 
  • Leikkauksen jälkeen vuoteesta ylösnouseminen ja liikkeelle lähteminen on tärkeää, saat apua siihen.  
  • Tapaat osastolla fysioterapeutin, joka ohjaa sinulle leikkauksen jälkeen oikeat liikeharjoitukset ja muut ohjeet sekä arvioi apuvälineiden tarpeen liikkumisesi tueksi. Ohjeet voit katsoa myös täältä: Potilasohje.
  • Fysioterapian jatkotarpeen fysioterapeutti arvioi kanssasi yksilöllinen tilanteesi huomioiden.
Selän luudutus- eli jäykistysleikkaus
  • Leikkauksen jälkeen selästä otetaan röntgenkuvat. 
  • Kotiudut noin 2 - 4 päivän kuluttua leikkauksesta. 
  • Tapaat osastolla fysioterapeutin, joka ohjaa sinulle leikkaukseesi liittyvät ohjeet ja liikeharjoitukset. Toipilasaikana parasta liikuntaa on kävely ja sinulle ohjatut liikeharjoitukset ja arvioi apuvälineiden tarpeen liikkumisesi tueksi. Ohjeen näet myös täältä: Lannerangan luudutusleikkaus, kuntoutuminen -ohje.
  • Jatkofysioterapian jatkotarpeen fysioterapeutti arvioi kanssasi yksilöllinen tilanteesi huomioiden.
Välilevytyräleikkaus
  • Leikkauksen jälkeen kotiudut vointisi mukaan yleensä leikkausta seuraavana päivänä.
  • Tapaat osastolla fysioterapeutin, joka ohjaa sinulle leikkaukseen liittyvät ohjeet ja liikeharjoitukset ja arvioi apuvälineiden tarpeen liikkumisesi tueksi. Ohjeita voit katsoa myös täältä Välilevytyräleikkaus potilasohje  ja täältä jatkokuntoutusohje välilevytyräleikkauksen jälkeen.
  • Fysioterapian jatkotarpeen fysioterapeutti arvioi kanssasi yksilöllinen tilanteesi huomioiden.
Kysyttävää? Yhteystiedot täältä

Mikäli sinulla on kysyttävää kotiutumisesi jälkeen (esimerkiksi kipuihin tai leikkaushaavaan liittyen) ota yhteyttä: 

  • Kanta- Hämeen keskussairaalan ortopedian poliklinikka, p.03 629 2989. takaisinsoittopalvelu auki arkisin klo 7.30–14.00.
  • Viikonloppuisin Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikka p. 03 629 4500 .
  • Forssan sairaalan kirurgian poliklinikalle p. 03 4191 3065 virka-ajan ulkopuolelle sairaalan päivystykseen 03 4191 3000 (Forssan seudun asukkaat).
  • Omaan terveyskeskukseesi
  • Ota yhteys päivystysapuun 116117, jos sinulla on:
    • Etenevää lihasheikkoutta. 
    • Selkäkipuun liittyy virtsaumpea, eli rakon tyhjennys ei onnistu. 
    • Sinun on vaikea pidättää ulostetta. 
    • Sinulla on niin sanottua ratsupaikka-anestesiaa.
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Selkäleikkauksesta toipuminen

Kotona tapahtuva hoito ja valmistautuminen, ikoni.

Selkäleikkauksesta toipuminen

Toipumiseen vaikuttavat tekijät

Selkäleikkauksesta toipuminen riippuu usein oireistasi, kiputilanteestasi ennen leikkausta ja leikkauksen onnistumisesta. Mitä kauemmin kipua tai toimintakyvyn haittaa on ollut, sitä pidemmän aikaa toipuminenkin todennäköisesti kestää. Toipumiseen vaikuttavat myös:

  • Sinulle tehdyn leikkauksen tyyppi. Tarkempaa tietoa voit katsoa toimenpiteesi mukaiselta välilehdeltä sivun alla.
  • Kudosten ja haavan paraneminen.
  • Yksilölliset tekijät kuten terveydentila ja haavan paikka.

Kivun hoito

Ompeleiden poisto

  • Ompeleet tai ihohakaset poistetaan kahden viikon kuluttua leikkauksesta, ellei ole käytetty sulavia iho-ompeleita. Saat tarkemmat ohjeet ompeleiden poistoon kotiutuessasi.
  • Ennen ompeleiden tai ihohakasten poistoa voit käydä suihkussa. Saunominen, uiminen ja kylpeminen ovat kiellettyjä ennen sitä.

Kuntoutumisen alku

Välilevytyräleikkaus

Toipuminen ja rajoitukset

  • Suurin osa saa leikkauksesta hyvän avun alaraajakipuun. Osalle voi jäädä jonkinasteisia selkäoireita.
  • Vältä pitkäaikaista istumista (yli 30 min kestävää) 2 - 4 viikon ajan tai lääkärin yksilöllisesti sinulle antaman ohjeen mukaisesti.
  • Selän ryhdikäs asento tulee ylläpitää liikkuessa erityisen hyvin 4 viikon ajan, lääkärin ohjeen mukaisesti.
  • Raskaiden taakkojen kantamista  ja nostamista ei suositella.
  • Noudatathan kotona osastolta saamiasi haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän.
  • Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin 1-2 kuukautta, myös riippuen työtehtävästäsi.
  • Sukupuolielämän voi aloittaa leikkaushaavasi parannuttua. Toipumisen alkuvaiheessa on noudatettava lääkärin määräämiä liikerajoituksia.
  • Ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä työterveyshuoltoosi, jos työhön paluu leikkauksen jälkeen tarvitsee tukitoimia.

Liikkuminen:

  • Liikkumista harjoitellaan alkuun apuvälineen tuella ja kuntoutumisen edetessä apuvälineen tarvetta arvioidaan. Tarvittavat apuvälineet varataan kotiutuessa oman alueen terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta.
  • Toipilasaikana parasta liikuntaa on kävely ja sinulle ohjatut liikeharjoitukset.
  • Potilasohje, välilevytyräleikkaus
Dekompressio eli hermojen vapautusleikkaus

Toipuminen ja rajoitukset

  • Suurin osa potilaista saa leikkaushoidosta avun selkäkipuihin ja alarajaoireisiin. Sen myötä liikunta- ja toimintakyky kohentuvat. Leikkauksesta huolimatta joillekin potilaista saattaa jäädä jonkinasteista selkä- tai alaraajaoireilua (tunnottomuus, puutuminen). 
  • Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän, ota yhteys kotiutumisen yhteydessä saamiesi ohjeiden mukaisesti. 
  • Toipumisen alkuvaiheessa on noudatettava lääkärin määräämiä liikerajoituksia.
  • Sukupuolielämän voi aloittaa haavasi leikkaushaavasi parannuttua.
  • Muista hyvä ryhdikäs selän asento noin 4-6 viikon ajan lääkärin ohjeen mukaan. Istumista tulee välttää 2 - 4 viikon ajan leikkauksen jälkeen, lääkärin yksilöllistä ohjeistusta noudattaen. Aluksi voi olla helpompaa istua korotetulla tuolilla.  
  • Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin 1-2 kuukautta.
  • Ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä työterveyshuoltoosi, jos työhön paluu leikkauksen jälkeen tarvitsee tukitoimia. 

Liikkuminen:

  • Liikkumista harjoitellaan alkuun apuvälineen tuella ja kuntoutumisen edetessä apuvälineen tarvetta arvioidaan. Tarvittavat apuvälineet varataan kotiutuessa oman alueen terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta.
  • Toipilasaikana parasta liikuntaa on kävely ja sinulle ohjatut liikeharjoitukset.
  • Potilasohje, Dekompressio eli hermojen vapautusleikkaus
Luudutus- eli jäykistysleikkaus

Toipuminen ja rajoitukset:

  • Leikkauksen jälkeen selässä on normaalisti aristusta, joka saattaa kestää jopa kuukausia. Leikkauksesta johtuva selkärangan asennon muutos voi aiheuttaa selän väsymiskipua. Alaraajaan tai pakaraan säteilevää voimakastakin kipua voi esiintyä. Silloin on hyvä ottaa kipulääkettä saamasi ohjeen mukaan, levätä ja antaa kivun helpottua.
  • Toimenpiteen jälkeen tulee välttää yli puoli tuntia kestävää yhtäjaksoista istumista ja sinun tulee muistaa selän ryhdikkään asennon ylläpitäminen 4 viikon ajan lääkärin ohjeen mukaan. Sen jälkeen istumisaikaa on mahdollista vähitellen lisätä.
  • Luudutusleikkauksen jälkeen selän taivutuksia ja kiertoliikkeitä vältetään kolmen kuukauden ajan. Leikkauksen jälkeen selkää ei saa myöskään kuormittaa ja kuormitusrajoitukset voivat kestää jopa puoli vuotta.
  • Raskaiden taakkojen nostaminen tai kantaminen on kielletty 2-3 kuukautta.
  • Sukupuolielämän voit aloittaa noin kahden viikon kuluttua. Toipumisen alkuvaiheessa on vältettävä asentoja, joissa selkä joutuu alttiiksi kierto- tai taivutusliikkeille.
  • Autolla ajamisen aloittaminen riippuu tehdystä toimenpiteestä ja sen laajuudesta. Suuntaa antavana arviona, että ajamisen voi aloittaa 6 viikon jälkeen tai kun toimintakykysi sen sallii.  Auton kyydissä voit istua lanneranka hyvässä asennossa, esimerkiksi pieni tyyny lannerangan tukena.
  • Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin kolme kuukautta.

Muut huomioitavat asiat:

  • Selkään asetetun metallisen kiinnitysmateriaalin vuoksi kaikki tulehdussairaudet on hoidettava. Mikäli sinulle suunnitellaan kirurgisia toimenpiteitä, on sinun kerrottava hoitavalle lääkärille selässäsi olevasta metallisesta kiinnitysmateriaalista
  • Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän. Mahdolliset muut tulehdukset täytyy aina hoitaa, koska ne voivat levitä kiinnitysmateriaaliin myös muualta elimistöstä.

Liikkuminen:

  • Liikkumista harjoitellaan alkuun apuvälineen tuella ja kuntoutumisen edetessä apuvälineen tarvetta arvioidaan. Tarvittavat apuvälineet varataan kotiutuessa oman alueen terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta.
  • Toipilasaikana parasta liikuntaa on kävely ja sinulle ohjatut liikeharjoitukset.
  • Ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä työterveyshuoltoosi, jos työhön paluu leikkauksen jälkeen tarvitsee tukitoimia.
  • Kuntoutusohje luudutusleikkauksen jälkeen
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Seuranta selkäleikkauksen jälkeen

Lääkäri ja hoitaja, ikoni.

Seuranta selkäleikkauksen jälkeen

Jatkoseuranta

Leikkauksen jälkeistä seurantaa tehdään kontrollikäynneillä, jotka määräytyvät tehdyn leikkauksen mukaan. Saat ohjeet ja kutsun kontrollikäynnille.

Myös työterveyshuoltosi voi vastata työkykyarvioinnista tai tarjota kuntoutusta tukevia palveluita: kysy lisää omasta työterveyshuollostasi, mitä palveluita sopimukseen sisältyy.

Lisätietoa seurannasta leikkaustyypin mukaan saat alla olevista valikoista.

Välilevytyräleikkaus
  • Yleensä välilevytyräleikkauksen jälkeen et tarvitse sairaalahoitoa- tai seurantaa. Saat mukaasi potilasohjeen leikkauksen jälkeisen kuntoutumisen edistämiseksi sekä harjoitusohjeen, jonka mukaiset harjoitteet voit aloittaa 4 viikon kuluttua leikkauksesta.
  • Jos tarvitset jatkoseurantaa, sairauslomaa tai kuntoutusta, ole ensisijaisesti yhteydessä joko työterveyshuoltoosi tai terveyskeskukseen.
  • Jos seurantaa tehdään sairaalasta, se voi olla soitto tai käynti poliklinikalla noin 6-8 viikkoa leikkauksen jälkeen.
Dekompressio eli hermojen vapautusleikkaus
  • Seurantana voi olla soitto tai käynti noin 6-8 viikon jälkeen leikkauksesta. 
  • Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin 1-2 kuukautta. Ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä työterveyshuoltoosi, jos työhön paluu leikkauksen jälkeen tarvitsee tukitoimia. 
Luudutus- eli jäykistysleikkaus
  • Ensimmäinen lääkärin seurantatarkastus on noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta ortopedian poliklinikalla ja toinen noin 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrollien yhteydessä luudutetusta alueesta otetaan myös röntgenkuvat.
  • Mikäli sinulle on järjestetty erikoissairaanhoidon fysioterapiakäynti, se pyritään järjestämään ortopedin vastaanottoajan yhteyteen samalle päivälle. 
  • Fysioterapeutti arvioi jatkofysioterapiasi tarpeen. Jos fysioterapiasi jatkuu erikoissairaanhoidossa, sinut kutsutaan sekä 6 viikon että 12 viikon kuluttua leikkauksesta fysioterapiakäynneille (2krt).
  • Jos fysioterapeutti arvioi, että jatkokäynneille ei ole tarvetta erikoissairaanhoidon puolella, tilanteesi arvioidaan kanssasi yksilöllisesti. Jatkohoidosta voit keskustella tarkemmin fysioterapeuttisi kanssa.
  • Fysioterapia tukee työ- ja toimintakykysi palautumista.
  • Saat ohjeet, koska ottaa yhteyttä poliklinikkaan tai terveysasemalle, jos jotain ongelmia ilmenee.
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

Kuntoutumisen tuki

Ryhmä, ikoni.

Kuntoutumisen tuki

Työterveyshuollon palvelut

Leikkauksen jälkeen on tärkeää arvioida työkykyäsi ja kartoittaa työergonomiaa. Tarvittaessa työterveyshuolto tukee työtehtävien muuttamisessa yhteistyössä työnantajasi kanssa. Lisäksi tarvittaessa saat lausunnot osasairaus- ja sairauspäivärahan hakemiseksi. 

Jos olet työterveyshuollon asiakas, ole yhteydessä työterveyshuoltoosi käytettävissäsi olevien palveluiden selvittämiseksi.  Joillakin työterveystoimijoilla on yksilöllisen tuen lisäksi tarjolla myös ryhmämuotoista toimintaa.

Alueen työterveystoimijoiden yhteystiedot:

Aava työterveys: useat toimipisteet

Mehiläinen: useat toimipisteet

Pihlajalinna Hämeenlinna

Terveystalo: useat toimipisteet

Oiva Työterveys Oy Forssa

Fysioterapia kotikunnassa

Tarvittaessa fysioterapeutin ohjausta voidaan jatkaa kotikunnassasi. Fysioterapiassa keskitytään toimintakyvyn lisäämiseen ja ollaan tukena liikunta- ja toimintakykysi palauttamisessa. Monesti leikkauksen jälkeen on epävarmuutta ja arkuutta lähteä käyttämään selkää kivun uusimisen pelossa. Fysioterapeutin kanssa löydätte yhdessä juuri sinulle sopivia liikunta- ja harjoitusmuotoja. Alla yhteystiedot eri kuntien fysioterapiapalveluihin.

Fysioterapiapalveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Kuntien liikuntapalvelut

Kunnissa on tarjolla erilaisia liikuntaryhmiä. Löydät näistä lisätietoa linkkien kautta:

Liikunta ja ulkoilu - Hämeenlinna 

Liikunta - Janakkala

Liikunta ja hyvinvointi - Riihimäki 

Liikuntaryhmät - Forssan kaupunki

Liikunta - Hattula

Selkäyhdistys

Kanta-Hämeen Selkäyhdistys Ry toimii Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan alueilla. Sen tarkoituksena on edistää selkäoireista kärsivien ihmisten hoitoa ja kuntoutusta. Tarjolla on muun muassa ryhmämuotoista toimintaa kunnon ylläpitämiseksi.

Liikuntaryhmät/Kanta-Hämeen Selkäyhdistys Ry

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti 

  Toteutuu yleensä         Tarvittaessa