Haavan hoito tulee aloittaa heti haavan ilmaannuttua. Haavan syntymekanismista riippumatta on keskeistä hoitaa niitä syitä, jotka haittaavat haavan paranemista. Esimerkiksi alaraajojen turvotustaipumus tai haava-alueelle kohdistuva paine (patja, sängyn laidat yms.) estävät haavan tavanomaisen paranemisen. Oma aktiivinen roolisi haavasi hoidossa on tärkeää. Haavan paranemiseen vaikuttavat myös perussairautesi ja ravitsemuksesi. Haavasta on hyvä ottaa valokuvia silloin tällöin, sillä se auttaa diagnostiikassa mikäli haava paraneminen pitkittyy. Jos epäilet tai jos sinulla on valtimoverenkierron häiriö, hakeudu lääkäriin.
Haavan paranemisen pitkittyminen
Joissakin tapauksissa haavan paraneminen pitkittyy ja silloin puhutaan haavan kroonistumisesta. Alaraajahaavan kroonistumisesta voidaan puhua, kun haavasi paraneminen on kestänyt 4 viikkoa ja ns. valtimohaavan paraneminen on kestänyt n. 2 viikkoa. Haavan pitkittymisen eli kroonistumisen ehkäisemiseksi on tärkeää, että jalan verenkierto ja turvotus arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta ja hoidetaan mahdollisimman pian. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä paremmat ovat myös hoitotulokset.
Jos haavasi ei osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä, niin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, omalle terveysasemallesi tai työterveyshuoltoon. Paranemisen pitkittyessä on tärkeää saada terveydenhuollon ammattilaisen tekemä arvio ja tutkimus tilanteestasi, mahdollisesti haavaasi liittyvä diagnoosi sekä siihen liittyvä tarkempi hoitosuunnitelma.
- Jos sinulla on todettu diabetes, haavojen hoidon suhteen tulee olla erityisen huolellinen ja olla matalammalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Diabetekseen liittyy korkeampi riski haavojen paranemisen pitkittymiselle, joten varhainen haavanhoidon aloittaminen on erityisen tärkeää.
- Terveydenhuollon ammattilainen arvioi ja laatii tarvittaessa yksilöllisesti mm. perussairauksiesi, haavan syntytavan, koon, sekä sijainnin perusteella hoito-ohjeen ja -suunnitelman, jota sinun tulisi noudattaa. Lisätietoa hoitoon hakeutumisesta palvelupolun kohdasta hoitoon hakeutuminen.
Haavan paranemista hidastavat tekijät ja niiden hoito:
- Turvotus: tulee aloittaa turvotuksenestohoito.
- Haavaan kohdistuva paine: tulee aloittaa kevennyshoito.
- Kudosnesteen eritys: ehkäise haavatulehdusta pesemällä haava vedellä ja saippualla aina haavanhoidon yhteydessä. Eritys johtuu turvotuksesta, eli hoida turvotus tehokkaasti.
- Tulehdus: tulehdusoireet tulee aina hoitaa, ota yhteyttä terveyskeskukseen.
- Ravitsemuksen epätasapaino: kiinnitä huomiota erityisesti proteiininsaantiin haavan paranemisen tukemiseksi.
- Diabeteksen huono hoitotasapaino: ole yhteydessä terveysasemallesi hoidon tasapainon tarkistamiseksi.
- Tupakointi: lopeta tupakointi ja nuuskaaminen.
Lisätietoa haavojen hoidosta: