Miten hoidan itse haavaani?

Haavan hoito tulee aloittaa heti haavan ilmaannuttua. Haavan syntymekanismista riippumatta on keskeistä hoitaa niitä syitä, jotka haittaavat haavan paranemista. Esimerkiksi alaraajojen turvotustaipumus tai haava-alueelle kohdistuva paine (patja, sängyn laidat yms.) estävät haavan tavanomaisen paranemisen. Oma aktiivinen roolisi haavasi hoidossa on tärkeää. Haavan paranemiseen vaikuttavat myös perussairautesi ja ravitsemuksesi. Haavasta on hyvä ottaa valokuvia silloin tällöin, sillä se auttaa diagnostiikassa mikäli haava paraneminen pitkittyy. Jos epäilet tai jos sinulla on valtimoverenkierron häiriö, hakeudu lääkäriin.

Haavan paranemisen pitkittyminen

Joissakin tapauksissa haavan paraneminen pitkittyy ja silloin puhutaan haavan kroonistumisesta. Alaraajahaavan kroonistumisesta voidaan puhua, kun haavasi paraneminen on kestänyt 4 viikkoa ja ns. valtimohaavan paraneminen on kestänyt n. 2 viikkoa. Haavan pitkittymisen eli kroonistumisen ehkäisemiseksi on tärkeää, että jalan verenkierto ja turvotus arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta ja hoidetaan mahdollisimman pian. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä paremmat ovat myös hoitotulokset.

Jos haavasi ei osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä, niin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, omalle terveysasemallesi tai työterveyshuoltoon. Paranemisen pitkittyessä on tärkeää saada terveydenhuollon ammattilaisen tekemä arvio ja tutkimus tilanteestasi, mahdollisesti haavaasi liittyvä diagnoosi sekä siihen liittyvä tarkempi hoitosuunnitelma.

  • Jos sinulla on todettu diabetes, haavojen hoidon suhteen tulee olla erityisen huolellinen ja olla matalammalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Diabetekseen liittyy korkeampi riski haavojen paranemisen pitkittymiselle, joten varhainen haavanhoidon aloittaminen on erityisen tärkeää.
  • Terveydenhuollon ammattilainen arvioi ja laatii tarvittaessa yksilöllisesti mm. perussairauksiesi, haavan syntytavan, koon, sekä sijainnin perusteella hoito-ohjeen  ja -suunnitelman, jota sinun tulisi noudattaa. Lisätietoa hoitoon hakeutumisesta palvelupolun kohdasta hoitoon hakeutuminen.

Haavan paranemista hidastavat tekijät ja niiden hoito: 

  • Turvotus: tulee aloittaa turvotuksenestohoito.
  • Haavaan kohdistuva paine: tulee aloittaa kevennyshoito.
  • Kudosnesteen eritys: ehkäise haavatulehdusta pesemällä haava vedellä ja saippualla aina haavanhoidon yhteydessä. Eritys johtuu turvotuksesta, eli hoida turvotus tehokkaasti.
  • Tulehdus:  tulehdusoireet tulee aina hoitaa, ota yhteyttä terveyskeskukseen.
  • Ravitsemuksen epätasapaino: kiinnitä huomiota erityisesti proteiininsaantiin haavan paranemisen tukemiseksi.
  • Diabeteksen huono hoitotasapaino: ole yhteydessä terveysasemallesi hoidon tasapainon tarkistamiseksi.
  • Tupakointi: lopeta tupakointi ja nuuskaaminen.
Alaraajaturvotuksen hoito

Turvotus estää haavan reunoja menemästä kiinni, laajentaa haavaa ja aiheuttaa kudosnesteen valumista haavasta. Tulehdusriski lisääntyy haavan ollessa märkä. Turvotus aiheuttaa kipua ja pitkään jatkuessaan hilsehtivää ihottumaa, ihon muuttumista ruskeaksi, ihon kovettumista ja pysyviä vaurioita kudoksiin.

Turvotuksen taustalla voi olla laskimoiden vajaatoiminta tai imunestekierron häiriö. Ylipaino lisää laskimo- ja imunestekiertoperäistä turvotusta. Muita alaraajaturvotuksen syitä ovat sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Riippumatta turvotuksen syystä, hoidetaan sitä turvotuksenestohoidolla, johon kuuluvat tukisidokset ja tukisukat. Mikäli taustalla on sydämen, maksan tai munuaisen vajaatoiminta, hoidetaan turvotusta lisäksi kyseiseen sairauteen suunnatulla lääkehoidolla. Tavoitteena on poistaa ja ehkäistä raajan turvotus, jolloin laskimoiden nesteen tihkuminen haavaa ympäröiviin kudoksiin vähenee, kudosten verenkierto paranee ja haavaan liittyvä kipu ja eritys vähenee.

Turvotuksenestohoito eli kompressiohoito toteutetaan vähäelastisten tukisidosten avulla, lääkinnällisellä hoitosukalla tai joissakin tilanteissa tarroilla kiinnitettävillä kompressiotekstiileillä. Saat tarvittaessa tarkemmat yksilölliset ohjeet sekä apua sopivien kompressiotuotteiden valinnassa terveydenhuollon ammattilaiselta.

  • Tukisidokset: Alkuvaiheessa turvotuksen hoitoa suositaan vähäelastisia tukisidoksia, koska turvotuksen vähentyessä jalan ympärysmitta pienenee nopeasti ja tukisidoksilla on mahdollisuus saada koko hoidon ajan sopivan kireä ja tukeva sidos.
  • Tukisidokset sidotaan uudestaan päivittäin, 2-3 tukisidosta/sääri. Jos sidosten sitominen ei onnistu heti aamulla, pidetään sidoksia yötä päivää. Löystynyt tukisidos ei auta. Kun turvotus on poissa, saattaa sitominen joka toinen päivä riittää. Tietopaketti-alaraajaturvotuksen-hoitamiseksi-1.pdf (khshp.fi)
  • kun turvotus on saatu pois ja haavat ovat parantuneet niin, etteivät haavasidokset enää vaikeuta hoitosukan käyttöä, on mahdollista siirtyä lääkinnällisten tukisukkien käyttöön. Yleensä tarvitaan puristusluokan II polvimittaisia tukisukkia. Jos turvotustaipumus on voimakas, on reisimittainen malli suositeltava. Yksilöllisten tukisukkien koko mitataan niitä myyvässä liikkeessä. Tärkeää on, että jalat ovat mittaushetkellä hoikat, muuten sukista tulee liian löysät. Näin ollen kannattaa purkaa tukisidokset jaloista vasta mittaushetkellä, etteivät jalat ehdi turvota ennen sitä.
  • tietyin kriteerein on mahdollista saada apuvälinehuollosta maksusitoumus lääkinnällisiä tukisukkia varten. Käytännössä kroonista alaraajahaavaa sairastavilla potilailla nämä kriteerit täyttyvät aina. Ota siis asia puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa maksusitoumuksen saamiseksi.
  • Koska hoitosukkien kimmoisuus vähenee käytön myötä, on suositeltavaa hankkia uudet sukat 6 kuukauden välein.
  • turvotustaipumus ei häviä haavan paranemisen myötä. Näin ollen turvotuksenestohoidon tarve on pysyvä. Muutoin raajojen turvotessa uudestaan on säärihaavan uusimisen riski suuri.

Turvotuksen esto, ohjevideo tukisiteen käyttöön:

Lisätietoa:

Paineenpoisto

Paineen poistamiseksi haava-alueelta:

  • Huolehdithan, että haava ei ole kosketuksissa esimerkiksi patjaan, kenkään  tai tuolia vasten.
  • Jalkaa on levätessä hyvä tukea kohoasentoon tyynyn avulla. Tässä tulee huomioida, että tyyny ei ole kosketuksissa haavapintaan tai aiheuta painetta haava-alueelle.
  • Suositus on, että vältät kävelemistä, jos haavasi sijaitsee ns. astuinpinnalla. Saat tarvittavat ohjeet apuvälineiden käyttöön ja hankintaan liittyen terveydenhuollon ammattilaiselta.
  • Huolehdithan myös, että kenkäsi eivät hankaa tai paina.

Terveydenhuollon ammattilaiselta voit saada ohjeita haavaan kohdistuvan paineen poistamiseksi eli ns. kevennyksen toteuttamiseksi. Paineen poisto haava-alueelta on tärkeää haavan paranemisen edistämiseksi, sillä paine haava-alueella haittaa verenkiertoa ja näin ollen hidastaa haavan paranemista. Kevennyshoito voidaan jakaa ehkäisevään kevennyshoitoon ja hoitavaan kevennyshoitoon. Kummassakin tilanteessa tavoitteena on poistaa mekaaninen paine kuormitusalueelta ja jakaa sitä kehon muihin osiin. Kevennys voidaan toteuttaa käyttämällä keventäviä tukipohjallisia, erityisjalkineita, kevennyskipsiä, ilmakeventeistä ortoosia eli tukisidosta, kyynärsauvoja, pyörätuolia sekä erikoisvalmisteisia patjoja ja istuintyynyjä.

Ehkäisevä kevennyshoito toteutetaan ensisijaisesti esimerkiksi keventävillä tukipohjallisilla ja asianmukaisilla joko tehdasvalmisteisilla jalkineilla tai yksilöllisesti tehdyillä välineillä. Ehkäisevän kevennyshoidon tarkoitus on ehkäistä paineen aiheuttamaa vammaa. Kevennyksen tarve on usein pysyvä. Hoitava kevennys aloitetaan haavan tai ihon vaurion toteamisen yhteydessä

(Käypä hoito- suositus: Diabeetikon jalkaongelmat & Krooninen alaraajahaava).

Haavan paikallishoito

Huolehdi hyvästä haavan paikallishoidosta:

  • Puhtaus: Pese haava aluksi päivittäin juoksevalla vedellä ja saippualla. Saunomista ja uimista ei suositella tulehtumisriskin vuoksi.
  • Katteen poisto: Haava kerää herkästi kellertävää-rusehtavaa-mustaa massaa eli katetta. Haavan paraneminen edellyttää katteen poistoa, johon tarvitaan terveydenhuollon ammattilaista. Tavallista rupea ei tarvitse poistaa ellei haava tulehdu.
  • Haavaa ympäröivän ihon hoito: Haavaa ympäröivää kuivaa ihoa on hyvä rasvata päivittäin perusvoiteella. Jos ympäröivä iho punoittaa tai hilsehtii, voi käyttää ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta (esim. hydrocortison 1%, Sibicort 1%) aamuin illoin parin viikon kuureina.
  • Haavatuote: Sopiva haavatuote tarjoaa haavalle hyvät olosuhteet parantua. Haavatuotteet ovat hengittäviä. Haava erittää usein kudosnestettä ja haavatuotteen tulee imeä kyseinen neste niin, että haava ei ole märkä. Märkyys lisää tulehdusriskiä ja voi laajentaa haavaa. Tuotteen vaihtoväli riippuu erityksen määrästä. Eritystä vähentää tehokas turvotuksenestohoito. Huomioithan, että mikään haavanhoitotuote ei paranna haavaa. Paranemisen edellytyksenä on haavan syyhyn kohdistuva hoito (turvotuksen estohoito ym.)
Elämäntavat

Terveelliset ja terveydentilaasi tukevat elämäntavat ovat tärkeä osa myös haavasi paranemisen kannalta.

  • Liikunta on tärkeää etenkin haavojen ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Liikunnan avulla voit vaikuttaa myös haavojesi paranemiseen: kevyt, tilanteeseesi sopiva liikunta auttaa esimerkiksi turvotuksen vähentämisessä: voit toteuttaa esimerkiksi varpaillenousuja tai tehdä nilkkojen ojennus ja koukistusharjoituksia. Huomioithan, jos haavasi hoitoon liittyen sinulle on annettu erilliset ohjeet liikunnan rajoituksista. Varmistathan tarvittaessa ammattilaiselta sinulle sopivan liikunnan muodot.
  • Tupakointi hidastaa merkittävästi haavojen paranemista. Tupakoinnin vaikutuksesta pintaverenkierto heikkenee, kudoksen aineenvaihdunta hidastuu ja tulehdusriski kohoaa. Tupakoinnin lopettamiseen saat tukea esimerkiksi

Omaolo: tupakoinnin lopettamisen - valmennus.

  • Ravitsemus on tärkeä osa myös haavojen hoitoa. Ravitsemukseen tulee kiinnittää erityisesti huomiota silloin, kun sinulla on hitaasti paraneva haava tai haava on paranemassa esimerkiksi toimenpiteen jälkeen.  Ravitsemuksella on  monenlaisia  yhteyksiä  haavojen  paranemiseen: haavojen paranemiseksi  on  syytä  kiinnittää  huomiota  esimerkiksi  proteiinin ja energian määrään. Lisätietoa ravitsemuksesta  haavanhoidon tukena voit lukea alla olevien linkkien kautta:

Omaolo: terveyttä edistävä ravinto -valmennus

Terveyskylä.fi/ravitsemus osana haavanhoitoa

  • Lisää omien terveellisten elintapojesi tukemiseksi voit katsoa ohjeita ja tietoja myös 

Oman elintapamuutoksen palvelupolultamme

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti