Muistioireet eli muistinvaikeudet
Unohtelu voi pelottaa, mutta läheskään aina taustalla ei ole muistisairautta.
Muistivaikeudet voivat johtua monenlaisista sairauksista tai elämäntilanteista. Muisti voi heikentyä esimerkiksi masennuksen, kilpirauhasen vajaatoiminnan ja aivovaurioiden sekä alkoholin ja joidenkin lääkkeiden seurauksena. Lisäksi jotkin elämäntilanteet aiheuttavat muistin heikkenemistä, kuten kiire, stressi ja univaikeudet. Lievät ikääntymiseen liittyvät muutokset muistissa eivät vaikuta arjessa selviytymiseen. Huomattavat muutokset muistin toiminnassa tai arkiaskareissa selviytymisessä ovat aihe hakeutua tutkimuksiin terveydenhuoltoon.
Työikäisellä muistin muutokset tai haasteet muistin toiminnassa tulevat voivat tulla esiin työarjen haasteina. Työikäisen muistioireita tutkitaan työterveyshuollossa.
Epäiletkö muistisairautta?
Mikäli muistioireita ilmenee itselläsi tai huomaat niitä läheiselläsi, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Suurimalla osalla ikääntyvistä yli 65- vuotiaista on jokin muistioire, mutta suurimalla osalla ei ole kuitenkaan etenevää muistisairautta. Jos muistioreet kuitenkin lisääntyvät tai pitkittyvät tulisi niiden syy selvittää ja oireeseen hakea asianmukaista apua.
Oman tai läheisesi muistisairauden riskin arvioimiseksi on olemassa erilaisia testejä. Voit hyödyntää niitä oman tai läheisesi tilanteen arvioimiseksi. Ole aina yhteydessä myös terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen arvioimiseksi.