Vertaistuki

Sosiaalityöntekijä ja puhekupla.

Muista, et ole yksin!

Vertaistukea on se kun voi jakaa kokemuksia toisten ihmisten kanssa. Jossain on ihminen, joka on kokenut juuri saman, mitä sinäkin olet käymässä läpi. Toiminnassa kuunnellaan ja jaetaan kokemuksia.

Neuvonta ja vertaistuki

Neuvonta ja vertaistuki

Pesäpuu ry järjestää lapsille ja nuorille vertaistukea, ylläpitää vertaistukiverkostoa hyvinvointialueilla ja kehittää lastensuojelun työmenetelmiä. Pesäpuu tukee nuorten omia yhteisöjä ja järjestää muuta vastaavaa toimintaa, joka auttaa lapsia ja nuoria heidän kasvussaan ja kehityksessään itsenäisiksi aikuisiksi.

Voit tutustua Pesäpuun järjestämiin tapahtumiin heidän sivuiltaan koulutus- ja tapahtumakalenterista.

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi

Mieli ry:n palvelut

Mielenterveystyön keskusliiton palvelut

  • Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta arkisin klo 10-15 numerossa: 0203 91920
  • Kysy mielenterveyteen liittyvistä sosiaalietuuksista arkisin klo 12-14 numerossa: 040 756 0578
  • Chat-palvelut: Valoachat/mtkl.fi

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä mielenterveysomaisten ja läheisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskusliiton kautta on tarjolla läheiselle:

Monet toimijat tarjoavat keskustelu apua ja tukea mielenterveyteen liittyvistä huolista. Osa palveluista on saatavissa anonyymisti. Lisäksi osa palveluista on helposti lähestyttäviä matalan kynnyksen palveluita.

Nyyti ry tarjoaa erimuotoista tukea opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin tueksi. Sivuston kautta löydät esimerkiksi:

  • blogeja ja podcasteja
  • tarinoita
  • chat-palvelun
Päihteet
Perheväkivalta

Perheväkivalta

Lastensuojelun asiakkuuteen on voinut johtaa perheen kokema lähisuhde- tai perheväkivalta. Tai Nuorella voi olla kokemusta väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Väkivaltaiseen käyttäytymiseen liittyy usein myös päihteiden käyttöä. Väkivallan kokemus saattaa aiheuttaa häpeää, kerrothan kuitenkin aina rohkeasti, jos olet joutunut väkivallan uhriksi. Väkivaltaisen käyttäytymiseen tulee aina puuttua, ja kysymyksessä on myös rikos.

Nollalinja tukee väkivaltaa kokeneita. Voit soittaa maksuttomaan numeroon 080 005 005.

Voit lukea Nollalinjan sivuilta, mitä lähisuhde- ja perheväkivalta on.

Turvakoti

Hyvinvointialueella on myös turvakoti. Niihin voivat hakeutua kaikki lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet henkilöt. Iällä tai sukupuolella ei ole väliä. Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä perheen kanssa. Myös lemmikkieläimen voi yleensä ottaa mukaan, jos siitä sopii erikseen henkilökunnan kanssa. Turvakoti on avoinna ympäri vuorokauden ja on maksuton.

Tutustu tarkemmin Hämeenlinnan turvakotiin.

Ryhmätoiminta

Ryhmätoiminta

Lastensuojelu järjestää lapsille, nuorille, vanhemmille ja perheille erilaisia ammattilaisten ohjaamia terapeuttisia, toiminnallisia ja kuntouttavia ryhmiä. Järjestämme esimerkiksi leirejä lapsille ja nuorille, vanhemmille ja koko perheelle. Osa ryhmistä liittyy tiettyyn teemaan, jolloin ryhmään osallistuvat saavat tietoa ja tukea ja voivat jakaa kokemuksiaan vertaisten kanssa.  

Palvelu on tarkoitettu lastensuojelun asiakkaille. Jos olet kiinnostunut osallistumaan ryhmiin, keskustele asiasta oman sosiaalityöntekijäsi kanssa. 

Nepsy ja oppimisvaikeudet

Nepsy ja oppimisvaikeudet

Neuropsykiatriset oireet (nepsy) saattavat olla joidenkin lasten ja perheiden haasteiden taustalla. Nepsy-vaikeudet vaikuttavat usein lapsen jokapäiväiseen elämään: sosiaaliseen vuorovaikutukseen, tunteiden sääntelyyn ja oman toiminnan ohjaukseen. Varhainen nepsypiirteen tunnistaminen ja tuki voivat vaikuttaa siihen, että ongelmat eivät pääse kärjistymään. On tärkeää, että lapsen lisäksi tukea saavat myös hänen vanhempansa ja muut arjen aikuiset, kuten päiväkodin tai koulun henkilökunta.

Löydät lisää tietoa lapsen kehityksellisistä poikkeavuuksista ja oppimisvaikeuksista Terveyskylän sivustolta.

Autismikirjon häiriöistä sekä lapsen ja perheen tukemisesta löydät tietoa Terveyskylän sivuilta.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen koulun henkilökunnalle on koostettu Nepsy-kansio, joka toimii tieto ja tuki pakettina Nepsy-haasteisiin.

Voit tutustua kansioon tästä, löydät Nepsy-kansiosta tietoa, toimintaohjeita sekä vinkkejä nepsy piirteisen lapsen koulunkäynnin tueksi.

Autismiliitto

Autismiliitto tekee aktiivista vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä yhdenvertaisuuden ja hyvän elämän edistämiseksi.

Löydät lisätietoa, tukea ja neuvoja sekä vertaistukea autismiliiton sivuilta.

ADHD

ADHD-liitosta saat tukea, neuvontaa ja ohjausta. ADHD-liitto järjestää vertaistukea niin aikuisille, vanhemmille kuin läheisillekin.

Löydät lisätietoja ADHD-liiton sivuilta.

Kehitysvamma

Kehitysvammaliitto tekee aktiivista vaikuttamistyötä ja tarjoaa tietoa, tukea ja ohjausta.

Lue lisää kehitysvammaliiton sivuilta.

Vanhemmille

Vanhemmille

Lastensuojelun asiakkuus tai lapsen huostaanotto herättää vanhemmissa ja läheisissä monenlaisia suuria tunteita ja usein myös kokemuksen yksin jäämisestä. Samaa kokeneiden kohtaaminen vertaistuen kautta auttaa. Alle on koottuna vertaistukea tarjoavia tahoja.

Kasper ry on olemassa perheitä varten, kun perheen elämä on murroksessa ja arki muuttuu. Edistämme perheiden osallisuutta, tuemme perhesuhteita ja autamme perheenjäsenten ääntä pääsemään kuuluviin. Kasper ry:n pääkohderyhmänä ovat vanhempien eron kokeneet lapset ja nuoret sekä lastensuojelun asiakasperheiden vanhemmat.

Kasper ry:n sivuilta löydät tietoa sekä vertaistukea lastensuojelun asiakkuudesta.

Voit soittaa tukiluuriin, jos jokin asia mietityttää, tarvitset neuvoja tai jos haluat keskustella lastensuojeluun liittyen. Tukiluuri on tarkoitettu lastensuojelun asiakkaana olevien lasten vanhemmille ja läheisille.

Löydät Tukiluurin yhteystiedot ja soittoajat Kasper ry:n sivuilta.

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on tarkoitettu lapsensa huostaanoton tai sijoituksen kokeneille äideille ja isille. Ryhmän tarkoituksena on käydä läpi lapsen sijoituksen aiheuttamaa kriisiä vanhemman näkökulmasta. Ryhmään voi osallistua vaikka sijoituksesta olisi kulunut aikaakin.

Lue lisää VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän toiminnasta Kasper ry:n sivuilta. 

Joskus voi olla tilanne, että toimit omaishoitajana. Löydät Omaishoitajaliiton sivuilta tukea omaishoitajuuteen ja arjessa jaksamiseen.  

Lue lisää omaishoitajana toimimisesta Omaishoitajaliiton sivuilta.  

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti