Jokainen vanhempi tarvitsee toisinaan neuvoja ja apua. Tänne on koottu linkkejä sekä vertaistukeen toisilta vanhemmilta että myös niihin tilanteisiin jos apua tarvitaan ammattilaiselta.
Neuvolan kautta tarjottava psyykkinen tuki
- Neuvolasi terveydenhoitajan kanssa voit keskustella luottamuksella niin raskauteen, perheeseen kuin muuhun elämäntilanteeseen liittyvistä asioista ja huolista. Hän neuvoo ja ohjaa sinua tarvittaessa eteenpäin.
- Osassa neuvoloita on myös omia neuvolapsykologeja tai psykiatrisia sairaanhoitajia.
- Tutustu oman alueen perhekahviloihin ja vanhempainryhmätoimintaan.
Synnytyssairaalan kautta tarjottava tuki
- Myös synnytyssairaalan kätilöt ja muu hoitohenkilöstö kuuntelee ja tukee sinua. Synnyttäjistä tai raskaana olevista tehdään tarvittaessa myös lähete sairaalan psykiatriselle sairaanhoitajalle.
- Synnytyspelkoon löydät tietoa polun Lisätietoa-kohdasta Kun synnytys pelottaa. Synnytyspelkopotilaille järjestetään tarvittaessa psykiatrisen sairaanhoitajan käynti.
Vertaistuki
- Odotusaikana moni haluaa jakaa ajatuksia omasta raskaudesta ja kysyä vinkkejä toisilta lasta odottavilta. Voit kysyä esimerkiksi neuvolastasi, mistä voisi löytyä sinulle sopivia vertaisryhmiä. Niitä järjestetään esimerkiksi eri järjestöjen toimintana.
- Lisätietoa ja vertaistukea äitien ja raskaana olevien masennukseen / Äimä ry
- Käpy ry tarjoaa valtakunnallista vertaistukea lapsen kuoleman kokeneille perheille
- Kanta-Hämeen Perhetyö ry:n Facebook-ryhmä
Synnytys
- Jos kaipaat synnytykseen tukihenkilöä (doula), voit tiedustella asiasta: Kanta-Hämeen perhetyö ry
- Kanta-Hämeen doulat Facebook-ryhmä