Kun synnytys pelottaa

On luonnollista, että synnytys jännittää tai vähän pelottaakin. Siitä kannattaa puhua oman terveydenhoitajan kanssa neuvolassa. Joskus pelko on tavallista voimakkaampaa ja silloin terveydenhoitaja voi tehdä lähetteen synnytyspelkopoliklinikalle. Poliklinikalla pureudutaan pelon taustoihin ja syihin ja annetaan tukea, tietoa ja ohjausta lasta odottavalle.

Pelkopoliklinikalla tapaa kätilön, jonka kanssa pääset keskustelemaan peloistasi ja yhdessä miettimään tulevaa synnytystä. Kätilö kuuntelee sinua ja kirjaa synnytyssuunnitelman synnytyksen varalle. Jos olet uudelleensynnyttäjä, niin edellinen synnytys voidaan käydä läpi kirjausten perusteella. Tarvittaessa kätilökäynnin jälkeen sinulle tarjotaan vastaanottoaika lääkärille synnytyspelon vuoksi ja siellä tehdään tarvittaessa synnytystapa-arvio.

Pelkopoliklinikalle voi pyytää lähetteen jo ennen raskautta, jos pelko synnytyksestä rajoittaa raskauden suunnittelua.

Ensisynnyttäjille suositellaan ensin käymään synnytysvalmennus, koska tiedon saaminen esimerkiksi kivunlievityksistä saattaa jo helpottaa pelkoa riittävästi. Voit kirjoittaa kirjeen kätilölle, jossa kerrot toiveistasi yms synnytykseesi liittyen. Tulosta ja täytä Kirje Kätilölle mukaasi.

Lue lisää Terveyskylän Naistalo.fi/ synnytyspelko

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti