Ammattilainen apunasi

Kaksi henkilöä vieretysten. Toisen yllä puhekupla.

Ammattilainen apunasi

Lapsen yksilöllisistä tarpeista johtuen lapsi saattaa tarvita kasvun ja kehityksen tueksi kuntoutusta. Kuntoutus on suunnitelmallinen prosessi, joka lähtee lapsen ja nuoren yksilöllisistä tarpeista. Lapsen kannalta on kyse oppimisprosessista.

Lapsi voi saada kuntoutuspalveluja, kuten fysioteriaa, toimintaterapiaa tai puheterapiaa.

Lievissä ja kohtalaisissa oireissa tuki saadaan perustason palveluista. Tuen tulee jalkautua lapsen ja perheen arkeen; varhaiskasvatukseen, kouluun, kotiin, harrastukseen, sinne missä oireet haittaavat lapsen selviämistä.

Neuvolat

Neuvolat

Jos alle kouluikäisellä lapsella on haasteita arjessa ja omat keinot lapsen tukemiseksi on koetettu, kannattaa olla yhteydessä päivähoitoon tai neuvolaan. Neuropsykiatrisia oireita voivat olla esimerkiksi sosiaalisten taitojen, kielen kehityksen, keskittymisen, käyttäytymisen tai kommunikaation vaikeudet sekä haasteet motoriikan kehityksessä. Neuvolasta voidaan tarvittaessa ohjata kuntoutuspalveluihin ja ongelmien ollessa vaikeita ja monimuotoisia tehdä lähetteitä lastenneurologian tai lastenpsykiatrian poliklinikoille.

Kanta-Hämeen neuvolat ja neuvola chat

Tutustu tarkemmin neuvolan ajanvarausohjeisiin Oma Hämeen verkkosivuilta.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus

Jos alle kouluikäisellä lapsella on haasteita arjessa ja omat keinot lapsen tukemiseksi on koetettu, kannattaa olla yhteydessä päivähoitoon. Päiväkodeissa on mm kiertäviä erityislastentarhanopettajia rakentamassa sopivaa tukea.

Arjen kesyttämö palveluista voi saada tukea niin kodin kuin päivähoidonkin arkeen. Arjen kesytys lapsiperheille - Oma Häme (omahame.fi) 

Koulut

Koulut

Kouluikäisen lapsen kohdalla tukitoimet aloitetaan heti, kun oireet näkyvät arjessa. Kanta-Hämeen kouluihin on jaettu Koulun Nepsykansio Opettajan, lapsi ja vanhemmat voivat yhdessä miettiä lapselle tai nuorelle sopivaa tukea koulun arkeen.

Nepsy-kansiosta löydät tietoa, toimintaohjeita sekä vinkkejä nepsy piirteisen lapsen koulunkäynnin tueksi.

Tuen rakentamiseen tai lapsen yksilölliseen tukemiseen voidaan ottaa myös erityisopettaja tai kuraattori. Kuraattorit ovat hyvinvointialueen työntekijöitä, mutta työskentelevät kouluissa ja oppilaitoksissa. Yhteystiedot löydät täältä: Opiskeluhuollon koulukuraattoripalvelu - Oma Häme (omahame.fi) 

Jos lapsella on oppimisvaikeuksia tai hän tarvitsee neuropsykiatrisen diagnoosin, voidaan tarvita koulupsykologia. Koulupsykologit osallistuvat tarvittaessa kodin ja koulun välisiin yhteisneuvotteluihin. Tässä linkki yhteystietoihin Opiskeluhuollon koulupsykologipalvelu - Oma Häme (omahame.fi) 

Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitajan kanssa on luontevaa ottaa puheeksi lapsen tai nuoren ongelmat. Hän voi tarvittaessa ohjata koululääkärille tai sopivan tuen piiriin.  Yhteystiedot kouluterveydehoitoon Kouluterveydenhuolto - Oma Häme (omahame.fi) ja opiskeluterveydenhuoltoon nuorisoikäisille Opiskeluterveydenhuolto - Oma Häme (omahame.fi) 

Perusmuotoinen ADHD diagnosoidaan perustasolla, mikä tarkoittaa kouluterveydenhuoltoa tai terveyskeskuspalveluita. Erikoissairaanhoidon apua tarvitaan, jos perusterveydenhuollon toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi,  tarvitaan tarkempaa erotusdiagnostista arviointia tai lääkehoidon aloittaminen ei onnistu perusterveydenhuollossa. Tämä tarkoittaa usein sitä, että esiintyy muita samanaikaisoireita.  Perusterveydenhuolto saa myös tarvittaessa konsultaatio tukea erikoissairaanhoidosta.

Joissain kouluissa työskentelee nepsyohjaajia. Hausjärvellä ala-asteella voit saada nepsyohjaajan tukea. Ypäjä ja Humppila ovat myös aikeissa kouluttaa nepsyvalmentajan.

Lapsiperheiden palveluohjaus

Lapsiperheiden palveluohjaus

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelut tarjoaa monenlaisia palveluita. Lapsiperheiden palveluohjauksesta voit hakea apua arkea kuormittavissa elämäntilanteissa. Palveluohjaus voi olla matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa tai perheesi ohjaamista eri palveluiden piiriin. Apua kannattaa pyytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi.

Tutustu tarkemmin lapsiperheiden palveluohjaukseen Oma Hämeen verkkosivuilta.

Esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelua, perhetyötä, sosiaaliohjausta ja sosiaalityötä myönnetään, jos palvelutarpeen arvioinnissa määrätyt kriteerit täyttyvät. Kanta-Hämeessä yhtenä sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna tarjotaan kasvatus- ja perheneuvontaa.  Kasvatus- ja perheneuvonnassa työskentelee psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja joissakin perheneuvoloissa myös perheterapeutteja. Täältä löydät tietoa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kasvatus- ja perheneuvonnasta Perheneuvola - Oma Häme (omahame.fi) 

Palveluihin voi hakeutua soittamalla lapsiperheiden palveluohjaus ja neuvontanumeroon. Sivuilta löytyy myös chatpalvelu Palveluohjaus ja -neuvonta

Nuorten mielenterveyspalvelut

Nuorten kohdalla nepsyoireet voivat olla piilossa ja näkyä esimerkiksi ahdistus-, masennus- tai päihdeongelmina. Ylläolevien lisäksi oire-esimerkkeinä voivat olla itsetuhoisuus, syömisen haasteet, pakko-oireet sekä äkilliset kriisit.

Jos tunnistat nuorella tai itselläsi näitä tuntemuksia hakeuduthan alla esiteltyihin palveluihin, saadaksesi apua.

  • Opiskelevien nuorten kohdalla tukea haetaan usein ensimmäiseksi opiskeluterveydenhuollosta sekä opiskeluhuollon kuraattoreilta tai psykologeilta.
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, joista nuori ja perhe saa tukea. Riihimäellä toimii Nuorten palvelut Riihimäki Riihimäen, Hausjärven ja Lopen nuoria ja heidän vanhempiaan. Hämeenlinnassa toimii. Nuorten tukipalvelu Toppari

Jos matalan kynnyksen palvelut eivät ole riittäviä. Opiskeluterveydenhuollon kautta sinut ohjataan muiden palvelun piiriin, ota yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan.

Jos olet koulu- opiskelu- tai työterveyshuollon ulkopuolella voi olla yhteydessä NEET Nuorten palveluihin.  Lisätietoja löydät Oma Hämeen sivuilta.

Kaikista palveluista ja niihin hakeutumisesta saat lisätietoa täältä

Nuorten palvelut - Oma Häme (omahame.fi)   

Terapiat

Terapiat

Lapsi tai nuori voi saada toiminta-, puhe- tai fysioterapiaa. Niihin voi hakeutua kuntoutuspolun mukaisesti.

Yksityinen palvelusektori tarjoaa terapia palveluita mm. neuropsykologin vastaanotolle sekä on saatavissa myös nepsyvalmennusta.

Vammaispalvelut

Vammaispalvelut

Neurokirjon ihmisillä on oikeus vammaispalveluihin, jos he välttämättä tarvitsevat niitä tavanomaisessa elämässään. Vammaispalvelulaki tai kehitysvammalaki eivät edellytä kehitysvammadiagnoosia, jos palveluiden myöntämisedellytykset muuten täyttyvät.

Lisätietoa vammaispalveluista löydät täältä

Harkinnanvaraisina palveluina voi saada sopeutumisvalmennusta. Sopeutumisvalmennukseen kuuluu neuvonta, ohjaus ja valmennus vammaisen henkilön ja hänen perheensä/lähiyhteisönsä sosiaalisen toimintakyvyn edistämiseksi. Sopeutumisvalmennusta on esimerkiksi AAC-ohjaus, joka pitää sisällään puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointimenetelmien arviointia. AAC-ohjauksen tavoitteena on vahvistaa ja tukea kommunikointitaitojasi arjessasi.

Jos lapsen hoito edellyttää jatkuvaa erityistä huolenpitoa, voi olla mahdollista saada omaishoidontukea. Omaishoito on vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: omaishoitajalle maksettavasta hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista ja omaishoitajaa tukevista palveluista

Ohjaamopalvelut

Ohjaamopalvelut

Ohjaamot ovat matalan kynnyksen palveluja, jotka tarjoavat monialaisia palveluja alle 30 -vuotiaille nuorille. Ohjaamo tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta hyvinvointiin, koulutukseen, työllisyyteen, itsenäistymiseen, terveyteen, asumiseen ja moniin muihin arjen asioihin liittyen.  Paikalliset ohjaamot löydät täältä:  Riihimäki, Hausjärvi, Loppi Ohjaamo, Hämeenlinna ohjaamo, Forssan ohjaamo

Vaikka Kanta-Hämeessä ei olekaan omaa Onni työntekijää, voit nepsysuunnattuja palveluita käyttää myös netissä Ohjaamot järjestävät myös monenlaista ryhmätoimintaa Lisätietoa ryhmistä löydät täältä

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Etsivän nuorisotyön tehtävä on varmistaa, että jokainen nuori saa kasvamiseen, itsenäistymiseen ja osallisuuteen tarvitsemansa tuen – että kenenkään ei tarvitse kasvaa ja selviytyä yksin. Etsivässä nuorisotyössä kohdataan alle 29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat arjessaan tukea sekä näkymiä tulevaisuuteen. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille.

Täältä voit etsiä oman alueesi Etsivän nuorisotyön yhteystietoja

Virtuaalipalvelut

Virtuaalipalvelut

ADHOODS on Discord-yhteisö 16–29-vuotiaille adhd-oireisille. Palvelimella jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja tietoa adhd-oirekuvasta yhdessä vertaisten ja palvelimella toimivien ammattilaisten kanssa. Hyppää mukaan: adhoods

Ohjaamot järjestävät myös monenlaista ryhmätoimintaa verkossa Ryhmiä verkossa

Ohjaamot järjestävät myös monenlaista ryhmätoimintaa verkossa Ryhmiä verkossa

Liitot, yhdistykset ja järjestöt

Liitot, yhdistykset ja järjestöt

Liittojen, järjestöjen ja yhdistysten tuki on tärkeää. Nettisivuilta löytyy paljon videoita ja tekstejä, jotka jakavat ajantasaista tietoa. Kokemusasiantuntijoiden ja vertaistuen merkitys on myös tärkeä.

  • Kanta-Hämeessä toimii adhd liiton ja autismiliiton alueyhdistys
  • Hausjärven Hikiällä kokoontuu vertaistukiryhmä
  • Riihimäellä ryhmätoimintaa

ADHD liitto

Aivoliitto

Autismiliitto

Autismisäätiö

ERityisvoimia

Nepsy arki

Neuropsykiatrisen kirjon yhdistys

Näe Nepsy

Suomen autismikirjon yhdistys

Suomen Tourette ja OCD yhdistys

Tietoa omaishoidosta

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti