Jos sinulla on jokin kiireellinen huoli, joka ei voi odottaa, että saat yhteyden omatyöntekijääsi, voit pyrkiä saamaan apua seuraavien palveluiden kautta:
Akuutissa, henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.
Jos sinulla on kiireellistä asiaa sosiaali- ja kriisipäivystykseen, voit soittaa numeroon (03) 629 6560 tai 112.
Jos tilanteesi ei ole hengenvaarallinen mutta tarvitset pikaista apua, ole yhteydessä Päivystysapuun. Päivystysavun puhelinnumero on 116 117. Päivystysapu neuvoo sinua äkillisissä terveysongelmissa. Sieltä myös kerrotaan, vaatiiko tilanteesi käyntiä päivystyksessä.
Löydät asuinalueesi päivystyksen yhteystiedot Oma Hämeen sivuilta.
Oletko suunnitellut satuttavasi itseäsi?
Kerro itsetuhoisista ajatuksistasi jollekin läheisellesi tai ammattilaiselle.
Voit soittaa Mieli ry:n kriisipuhelimeen numeroon (09) 2525 0111. Tärkeintä on, ettet jää ajatustesi ja suunnitelmiesi kanssa yksin. Apua on saatavilla, ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.
Hätätilanteessa mene lähimpään terveydenhuollon päivystykseen tai soita hätänumeroon 112.
Apua itsetuhoisiin ajatuksiin saat Mieli ry:n sivuilta.
Perustietoa itsetuhoisuudesta löytyy Mielenterveystalon sivuilta.
Myrkytykset
Myrkytys voi aiheutua
- päihteiden liikakäytöstä
- yliannostuksesta
- aineiden sekakäytöstä
- aineiden epäpuhtauksista
- aineiden pitoisuuksien ennakoimattomista vaihteluista.
Myrkytystilat voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan. Ne vaativat aina sairaalahoitoa. Oireet voivat vaihdella sen mukaan, mikä aine myrkytyksen aiheutti.
Soita hätänumeroon 112, jos sinulla tai läheiselläsi on jotakin seuraavista:
- hengitysvaikeuksia
- rytmihäiriöitä
- tajunnantason häiriöitä
- voimakasta ahdistuneisuutta.
Myrkytystietokeskuksen maksuton puhelinnumero on 0800 147 11. Se on auki jatkuvasti, joten voit soittaa siihen milloin tahansa. Saat myrkytystietokeskuksesta tietoa äkillisten myrkytysten ehkäisystä ja hoidosta.
Päihdepsykoosi ja sekavuustila
Useammat päihteet saattavat aiheuttaa käyttäjälle psykoosin (tila, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt) tai deliriumin (äkillinen sekavuustila).
Psykoosissa oleva henkilö ei ymmärrä omaa tilannettaan ja saattaa olla vaaraksi itselleen tai muille. Sekavuustilassa taas henkilö saattaa tulkita ympäristön tapahtumat väärin. Lisäksi hänellä ilmenee
- aistinhairahduksia (illuusiot)
- aistinharhoja (hallusinaatiot)
- harhaluuloja (deluusiot).
Hoitokeinona voi silloin olla tahdosta riippumaton hoito. Se perustuu lakiin, mutta sitä käytetään harvoin. Tahdosta riippumaton hoito on nimittäin äärimmäinen keino turvata psykiatrinen hoito.
Tahdosta riippumattoman hoidon harkinnan ja arvioinnin toteuttavat kaksi eri lääkäriä. Lisäksi on kehitetty hyvin tarkat kriteerit, jotka potilaan pitää täyttää, jotta tahdosta riippumaton hoito voidaan toteuttaa.
Voit pyytää psykoosissa tai sekavuustilassa olevalle läheisellesi apua hätänumerosta 112.
Vieroitushoito aikuiselle
Vieroitushoidon avulla keskeytetään päihdekierre. Vieroitushoidolla tuetaan päihteiden käytön lopettamista ja hoidetaan vieroitusoireita.
Vieroitushoitoa voi saada silloin, kun haluaa lopettaa minkä tahansa päihteen ongelmallisen käyttämisen. Vieroitushoito voi olla tarpeen vaativien fyysisten vieroitusoireiden vuoksi.
Lue lisää vieroitushoidosta Päihde- ja riippuvuushoidon palvelupolun kohdasta Laitoshoito.
Rahapeliriippuvuuden ja muiden toiminnallisten riippuvuuksien osalta vieroitushoidon tarve arvioidaan päihde- ja riippuvuushoidon yksiköissä yksilöllisesti.
Ruoka-apu
Jos rahasi eivät riitä ruokaan ja elämiseen, voit hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea taloudellisen tuen yksiköstä.
Otathan huomioon myös eri paikoissa järjestettävät ruoanjakotilaisuudet. Tietoa ruuanjakopaikoista löytyy muun muassa Ruoka-apu.fi-sivuilta. Jos sivuilla ei mainita asuinpaikkakuntaasi, kirjoita hakukoneeseen oman paikkakuntasi nimi ja ”ruokajakelu”.
Väkivalta
Väkivaltaiseen käyttäytymiseen tulee aina puuttua ja väkivalta on aina rikos, josta tekijän tulee joutua vastuuseen. Väkivaltainen tilanne harvoin jää yhteen kertaan vaan sillä on taipumus uusiutua ja pahentua. Pahimmassa tapauksessa väkivaltainen kierre voi päätyä loppulisiin tekoihin.
Pelko ja häpeä saattavat estää sinua ottamasta yhteyttä poliisiin. On kuitenkin tärkeää aina olla yhteydessä poliisiin tai muuhun luotettavaan aikuiseen, jos olet kohdannut väkivaltaa. Ystävälle kertominen ja sitä kautta avun pyytäminen voi auttaa alkuun asian selvittämisessä. Rikosilmoituksen voi tehdä poliisilaitoksella tai verkossa.
Hätätilanteissa soita aina hätänumeroon 112. Voit myös soittaa sosiaali- ja kriisipäivystykseen numeroon (03) 629 6560.
Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005. Voit soittaa sinne ilmaiseksi milloin tahansa, jos olet joutunut lähisuhde- tai perheväkivallan uhriksi.
Voit lukea Nollalinjan sivuilta, mitä lähisuhde- ja perheväkivalta on.
Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, voit soittaa rikosuhripäivystyksen numeroon 116 006.
Turvakodit
Hyvinvointialueella on turvakoti, johon voivat hakeutua kaikki lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet henkilöt. Iällä tai sukupuolella ei ole väliä. Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä perheen kanssa. Myös lemmikkieläimen voi yleensä ottaa mukaan, jos siitä sopii erikseen henkilökunnan kanssa. Turvakoti on avoinna ympäri vuorokauden ja ne ovat maksuttomia.
Rikos
Oletko joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi? Apua ja tukea saat seuraavista paikoista:
Rikosuhripäivystyksen puhelinnumero on 116 006.
RIKUchatissa voit keskustella nimettömästi rikostapahtumasta ja muista siihen liittyvistä asioista.
Jos olet joutunut seksuaalisen välivallan uhriksi, voit soittaa numeroon (03) 629 3097 (klo 8–15) tai (03) 629 3094 (klo 15–8).
Tee rikoksesta aina rikosilmoitus esimerkiksi poliisiasemalla. Voit tehdä rikosilmoituksen myös sähköisesti verkossa.
Tutustu Rikosuhripäivystyksen oppaisiin ja ohjeisiin.
Lue lisää rikoksista ja niiden uhriksi joutumisesta Poliisin sivuilta.
Perehdy rikoksen uhrille suunnattuihin ohjeisiin oikeuslaitoksen sivuilla.
- Erittäin hyvin ()
- Melko hyvin ()
- Melko huonosti ()
- Erittäin huonosti ()