Hoito
Hoitona on saatavilla ryhmätoimintoja, erilaisia terapioita (toiminta-, fysio-, puhe-, psyko-, perhe-, musiikki- tai taidetepariaa) ja lääkehoitoa.
Hoidon ja kuntoutuksen tavoite on toimintakyvyn tukeminen sekä itsetunnon ja myönteisen minäkuvan vahvistaminen. Kuntoutuksen tavoitteet rakennetaan yksilöllisesti henkilöä ja perhettä kuullen. Tuen tarpeet vaihtelevat eri osa-alueilla.
Lääkehoito
Lääkehoidon avulla ei ole mahdollista parantua neuropsykiatrisista häiriöistä. Lääkehoidon tarkoituksena on vähentää oireilua ja siten helpottaa lapsen arkea. Lääkehoito yksinään ei ole riittävä hoitokeino, mutta se voi mahdollistaa tuen ja ohjauksen onnistumisen paremmin. Hoitomuotojen on tarkoitus kaikkien tukea toisiaan.
Kuntoutus
Kuntoutus suunnitellaan yhdessä lapsen ja perheen kanssa. Suunnittelussa huomioidaan lapsen ja perheenne tarpeet, voimavarat sekä kokonaistilanne. Kuntoutuksen suunnittelu alkaa kuntoutustarpeen havaitsemisesta ja kuntoutustarpeen arvioinnista. Lasten ja nuorten kuntoutuksesta löydät lisätietoja kuntoutuksen palvelupolulta.
Perheen ja vanhemmuuden tukeminen on olennainen osa lapsen kuntoutusta, sillä perheen vuorovaikutus ja arjen toiminnot vaikuttavat lapsen itsesäätelyn kehittymiseen olennaisesti. Perheet hyötyvät kasvatuksellisesta tuesta, nepsyohjauksesta tai -valmennuksesta, sopeutumisvalmennuksesta, vanhempien- tai perhelomista, sosiaalisesta tuesta, hyvästä kirjallisesta informaatiosta, vanhempainyhdistysten vertaistoiminnasta, joskus perheterapiasta.
Kuntoutusta järjestetään julkisessa terveydenhuollossa. Terveydenhuollon tehtävänä on selvittää asiakkaan terveydentila ja järjestää tarpeenmukainen hoito ja kuntoutus. Tämän jälkeen terveydenhuolto voi tarpeen vaatiessa ohjata kelan järjestämään kuntoutukseen. Kela järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, joka voi olla esimerkiksi
- fysioterapia
- toimintaterapia
- puheterapia
- musiikkiterapia
- ratsastusterapia
- neuropsykologinen kuntoutus
- psykoterapia, joka voi olla myös perheterapiaa
- kuvataideterapia
- moniammatillinen yksilökuntoutus
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutussuunnitelma laaditaan aina julkisessa terveydenhuollossa. Diagnoosin saaneet eivät tarvitse rutiinimaisesti kaikkia kuntoutuksia, vaan tarve ja järjestys tulee arvioida yksilöllisesti
Alla on esitelty Kelan järjestämiä kuntoutuksen eri muotoja neuropsykiatrisille häiriöille. Kelan kuntoutuksiin vaaditaan lääkärin puoltava todistus, diagnoosi ja kelan myöntävä päätös. Kuntoutuksiin on aina haettava itse. Apua hakemuksen täyttämiseen on saatavilla muun muassa lapsiperheiden palveluohjauksesta. Lisätietoa palveluohjauksesta löydät täältä Kuntoutus on yleensä ilmaista, paitsi kuntoutuspsykoterapiasta maksat omavastuu osuuden.