Leikkauspäätöksen tekeminen

  • Saat kutsun poliklinikalle erikoislääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Oireidesi ja tutkimustulostesi perusteella sinut kutsutaan joko ortopedian poliklinikalle tai fysiatrian poliklinikalle.
  • Voit tarkistaa ajanvarauksesi myös Kanta-Hämeen keskussairaalan sähköisestä asiointipalvelusta Oma Raitista.
Käynti ortopedian poliklinikalla

Selkäortopedin vastaanotolla käydään läpi millaisia oireita sinulla on, miten ne ovat kehittyneet ja miten ne vaikuttavat toimintakykyysi. Oireiden ja tehtyjen tutkimusten perusteella ortopedi arvioi, millaista hoitoa tarvitset. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia. Lisätutkimusten tulosten kuulemiseksi sinulle varataan toinen vastaanottokäynti tai puhelinaika. 

Tarve leikkaushoidolle 

Jos selkäleikkauksia tekevä ortopedi arvioi, että oireidesi helpottamiseksi tarvitaan leikkausta, hän ohjaa sinut hoitajan vastaanotolle. Saat hoitajalta  ohjausta jatkotoimenpiteiden osalta, jatkotutkimuksista ja hän vastaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

 Yleisimmät leikkaukseen johtavat syyt ovat: 

  • Selvästi heikentynyt lihasvoima. 
  • Merkittävästi heikentynyt kävelykyky.
  • Sietämätön kipu.
  • Tunnottomuus haarojen välissä, johon voi liittyä virtsaamisen vaikeuksia ja/tai ulosteen pidätyskyvyn ongelmia (ns. ratsupaikka-anestesia).  Näiden oireiden ilmaannuttua tulee hakeutua välittömästi päivystykseen vastaanottoajan odottamisen sijaan. 

Jos tilanteesi vaatii kiireellisestä leikkausta, saat leikkausajan (kiireellisyysasteesta riippuen) 2 -4 viikon sisällä. Kiireettömässä tilanteessa sinut asetetaan leikkausjonoon. Saat ohjeet oireiden seuraamiseen ja tarvittaessa päivystykseen hakeutumiseen.  

Leikkauspäätöksen jälkeen saat ortopedian poliklinikan hoitajalta lisätietoa leikkaukseen valmistautumisesta. Hoitajan kanssa on hyvä arvioida leikkauksen jälkeen kotona tarvittavan avun ja tuen tarve. Toimintakyvystäsi riippuen voidaan tässä vaiheessa myös arvioida mahdollisen jatkohoitopaikan tarvetta leikkauksen jälkeen. Jos olet menossa selän luudutusleikkaukseen, sinut ohjataan hammashoitoon, jotta mahdolliset suun infektiot saadaan hoidettua ennen leikkausta ja  pienennetään leikkauksen jälkeistä tulehdusriskiä.  

Ei leikkaushoidon tarvetta 

Mikäli lääkäri arvioi, että leikkaushoito ei ole sinulle oikea hoito, sinut ohjataan fysioterapeutin vastaanotolle ja kipulääkityksesi tarkistetaan. Tarvittaessa lääkäri neuvottelee muiden asiantuntijoiden kanssa, jotta löydetään sinulle soveltuvin hoitomuoto. Voit saada hoito-ohjauksen myös kipupoliklinikalle. Oireita ja selkäsi tilannetta seurataan tarvittaessa yksilöllisen tarpeesi mukaan. Jos tilanteesi muuttuu huonommaksi, tilannettasi arvioidaan tarvittaessa uudelleen.

Yhteystiedot: 

Kanta-Hämeen keskussairaalan ortopedian poliklinikka, p. 03 629 2989. 

Käytössä on takaisinsoittopalvelu, johon voit jättää soittopyyntöjä ympärivuorokautisesti. Pyyntöihin vastataan virka-aikana. 

Käynti fysiatrian poliklinikalla

Lääkäri arvioi, jos selkäsi kuntoutukseen tarvitaan käyntiä fysiatrian poliklinikalla. Fysiatrian poliklinikalla voit tavata fysiatrin tai sairaalan fysioterapeutteja. Fysioterapia sisältää mm. toiminta- ja liikuntakyvyn tutkimista ja havainnointia, liikeharjoitusten ohjausta sekä apuvälinetarpeen arviointia. Saat ohjeita omatoimiseen harjoitteluun. Fysioterapiakäynnit suunnitellaan yksilöllisesti tilanteesi mukaan.

Yhteystiedot:

Fysiatrian poliklinikka Hämeenlinna
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 03 629 2046. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976629

Fysiatrian poliklinikka Riihimäki
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 019 744 5492. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976630

Lisätietoa Fysiatrian poliklinikka

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti