Tietoa ja vertaistukea

Eteisvärinä

  • On yleisin hoitoa vaativa sydämen rytmihäiriö.
  • Siinä sydämen eteinen ei supistu kammion kanssa samassa tahdissa, vaan paljon tiheämmin. Sähköimpulssit kulkeutuvat eteisestä sattumanvaraisesti kammioiden puolelle, ja tämän seurauksena syke on epäsäännöllinen.
  • Eteisvärinä yleistyy iän mukana.
  • Eteisvärinälle altistavia sydämen toimintaan liittyviä sairauksia: kohonnut verenpaine, sydämen vajaatoiminta, sydämen läppäviat sekä sepelvaltimotauti.
  • Muita eteisvärinälle altistavia tekijöitä: diabetes, ylipaino, uniapnea, keuhkosairaudet, munuaisten vajaatoiminta ja kilpirauhasen toimintahäiriöt.
  • Sairastuminen voi tulla äkillisesti, muuttaa oman ja läheisten elämän kertaheitolla. Joskus nimen saaminen pitkään vaivanneille oireille voi olla helpotus, silti elämä uuden sairauden kanssa mietityttää.
  • Eteisvärinä ei ole juuri koskaan hengenvaarallinen. Kuitenkin, jos se toistuu usein tai kestää päiviä, se voi aiheuttaa sydämen sisälle hyytymiä, jotka aivoihin kulkeutuessaan aiheuttaa aivoinfarktin.
  • Sydänperäisiin sairauksiin, kuten sydämen eteisvärinää sairastavalle ja hänen läheisilleen on tarjolla erilaisia tukimuotoja. Näistä ja elämäntapoihin liittyvistä asioista saat tietoa ohessa olevien linkkien kautta ja välilehdiltä.

Lisätietoa sairauden kanssa elämisen tueksi:

Sydänjärjestö tukenasi

Lähde mukaan sydänyhdistysten toimintaan!

Sydänyhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia, kerhoja, liikunta- ja kulttuuritoimintaa, joista voit löytää samankaltaista kokeneita ja jutella heidän kanssaan. Lisätietoa sydänyhdistyksistä ja järjestettävästä toiminnasta saat www.sydan.fi/tule-mukaan/kanta-hame

Sydänyhdistyksen järjestämiä liikuntamuotoja ovat muun muassa:

  • Ohjattu kuntosaliliikunta
  • Venyttelyä ja kehonhuoltoa Hämeenlinnassa
  • Vesivoimistelu
  • Seniorijumppa Hattulassa

Yhdistys tekee yhteistyötä liikuntaryhmien osalta myös Kanta-Hämeen Hengitys ry:n, Aivoliiton Kanta-Hämeen AVH-yhdistyksen, Hämeen Allergia- ja Astmayhdistyksen sekä Kanta-Hämeen Parkinson-Yhdistyksen kanssa.

Sydänliiton kurssit sopivat sinulle, joka etsit apua, tietoa ja tukea arkeen sopeutumiseen sydänsairauden kanssa. Ryhmämuotoisilla kursseilla pääset tapaamaan toisia samassa elämäntilanteessa olevia ja jakamaan kokemuksia yhdessä tekemisen, keskustelun ja oppimisen kautta.  Lisätietoa kursseista ja muusta kuntoutustoiminnasta löydät www.sydan.fi/apuajatukea

Sydänliitto järjestää myös Sydänliiton omien sekä muiden asiantuntijoiden luentoja ajankohtaisista aiheista. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta luennolle vaaditaan rekisteröityminen. Lisätietoa ja ilmoittautuminen tapahtuu sydänliiton verkkosivuilta: Sydänliiton verkkoluennot

Vertaistuki

Vertaistukihenkilöt ovat itse sairastuneet sydänsairauteen tai ovat sairastuneen läheisiä. Heidän kanssaan voit jutella omista ajatuksistasi, tunteistasi ja kokemuksistasi. Vertaistukihenkilö on koulutettu tehtävään ja on vaitiolovelvollinen.

Sairaalavertaiset vierailevat Sydänsairaalassa Hämeenlinnassa osastolla 6BK. Sairaalavertaisten tapaamiset on tarkoitettu osastolla oleville potilaille ja heidän läheisilleen. Kahdenkeskiset tapaamiset järjestetään yhteistyössä osaston henkilökunnan kanssa. Sairaalavertaiset vierailevat osastolla pääosin säännöllisesti. Kesäaikaan sairaalavertaistoiminta on tauolla. Osaston henkilökunnalta saa lisätietoa tarkoista vierailuajoista ja he ohjaavat potilaita sairaalavertaisten tapaamiseen.

Vertaistukea voit saada monella tavalla:

  • Tapaamisessa vertaistukihenkilön kanssa
  • Osallistumalla vertaistukiryhmiin tai esim. Sydänyhdistyksen toimintaan
  • Keskustelemalla vertaistukihenkilön kanssa puhelimitse
  • Verkossa, esim. Facebookin vertaistukiryhmässä

Sydänliiton vertaistukisivustolta www.sydan.fi/apua-ja-tukea/vertaistuki/saat lisätietoa vertaistuesta.

  • Sydänliiton etsi vertaistukihenkilö -hakupalvelusta löydät koulutetun vertaistukihenkilön läheltä tai kaukaa. Voit lähettää viestin tukihenkilölle täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Osaan vertaistukijoista voit olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse.
  • Facebookissa toimii Sydänliiton vertaistukihenkilöiden ylläpitämä sydämen rytmihäiriöitä sairastavien vertaistukiryhmä. Ryhmään on helppo liittyä ja se mahdollistaa vertaisten löytymisen vaivattomasti joka puolella Suomea. Ryhmässä keskustellaan sairastumisesta ja sairauden kanssa elämisestä, tai sairastuneen läheisenä elämisen kokemuksista.
  • Kanta-Hämeen paikalliset sydänyhdistykset järjestävät vertaistukiryhmiä. Lisätietoa sydänyhdistyksistä ja järjestettävästä toiminnasta saat sydan.fi/tule-mukaan/kanta-hame
Kuntoutuskurssit

Kela järjestää sydänsairaille kuntoutuskursseja, joista löydät lisätietoa osoitteesta Kelan kuntoutuskurssit. Kurssin tavoitteena on tarjota tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi ja arjessa selviytymiseen.

Voit hakea kurssille, kun sairautesi ensivaiheen hoitojakso on päättynyt ja tilanteesi on vakiintunut siinä määrin, että pystyt osallistumaan ryhmämuotoiseen kuntoutukseen. Yli 68-vuotiaat voivat hakea kurssille, jos heillä on haasteita omahoidon ylläpitämisessä tai sairauden
säännöllisessä seurannassa.

Mielen hyvinvointi

Äkillinen sairastuminen voi vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Se on ihan normaali ja monille tuttu reaktio sairauden kanssa elämiseen sopeutuessa.

Jos mielen voimavarat vähenevät merkittävästi tai tukiverkosto ei riitä, on hyvä hakeutua ammattilaisen antaman tuen piiriin. Voit hakeutua lääkärin lähetteellä psykologille tai psykiatrisen sairaanhoitajan ohjauskäynnille.

Psykiatrisia sairaanhoitajia työskentelee myös terveyskeskuksissa. Yhteystiedot mielenterveyspalveluihin löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Jos sinulla on käytössäsi työterveyshuollon palvelut, voit tiedustella tarjolla olevia palveluita ottamalla yhteyttä työterveyshuoltoosi.

Mielen hyvinvoinnista ja sen tukemisesta löydät alla olevien linkkien kautta:

Parisuhde ja seksuaalisuus

Sydämen sairaus, kuten eteisvärinä, saattaa aiheuttaa muutoksia seksuaalisuuden kokemukseen ja seksuaalielämään. Siihen sopeutuminen vaatiikin sekä fyysisiä että henkisiä voimavaroja - ja aikaa sekä itseltä että kumppanilta. Seksuaalinen kanssakäyminen voi vähentyä, jos kokee, että sairaus rajoittaa mahdollisuuksia toteuttaa seksielämää. Mahdollisten epävarmuuden, huolen ja pelon tunteista on tärkeää keskustella puolison kanssa ja säilyttää läheisyys parisuhteessa.

Rytmihäiriötaipumus ei kuitenkaan yleensä ole este seksin harrastamiselle. Vaikka eteisvärinä olisi pysyvä rytmi, seksi on sallittua aivan kuten tavallinen liikuntakin. Myöskään tahdistinhoito ei ole esteenä. (Sydan.fi)

Lisätietoa alla olevien linkkien kautta:

Sydänsairaus ja seksi/Terveyskyla.fi

Sydän ja seksi/Sydän.fi

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti