Neuvonta ja vertaistuki

Tähän on koottu tietoa ammattilaista, jotka voivat olla tarvittaessa hoitosi ja kuntoutumisesi tukena.

Sosiaalityö

Sosiaalityöntekijän kanssa sinulla on mahdollisuus keskustella elämäntilanteesta, siihen liittyvistä haasteista ja sairastumisen aiheuttamista muutoksista. Sen lisäksi voit tarvittaessa saada yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa.

Sairaalan sosiaalityöntekijä:

  • antaa ohjausta ja neuvontaa sairauteen liittyvistä sosiaaliturva-etuuksista, kuten esimerkiksi sairauspäiväraha, matka- ja lääkekorvaukset, eläkkeet, vammaisetuudet
  • ohjaa perhe- ja sosiaalipalveluiden hakemisessa
  • auttaa työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuuksien selvittämisessä
  • tekee yhteistyötä potilaan läheisten, viranomaisten ja järjestöjen kanssa

Sosiaalityöntekijän palvelut ovat maksuttomia.

Terveydenhuollon sosiaalityössä huomioidaan potilaan kokonaistilanne ja sosiaalisten tekijöiden yhteys sairauteen ja sairastamiseen. Sosiaalityöntekijä on alansa asiantuntija potilaan hoidossa ja kuntoutuksessa. Hän tekee yhteistyötä moniammatillisen työryhmän ja potilaan läheisten kanssa.

Yhteystiedot sosiaalityöntekijälle saat henkilökunnalta tai sairaalan verkkosivuilta: khshp.fi/meillehoitoon/sosiaalipalvelut/ .

Työterveyshuollon palvelut/ työkykyarvio

Jos olet työterveyshuollon asiakas, voit saada tukea selkäkivun kanssa pärjäämiseen myös sieltä. Ole yhteydessä työterveyshuoltoosi käytettävissäsi olevien palveluiden selvittämiseksi. 

Vaikea-asteisessa selkäkivussa arvioidaan sairauden vaikutusta työkykyysi sekä kartoitetaan työergonomiaa ja työtä keventävien apuvälineiden tarvetta. Tarvittaessa työterveyshuolto tukee työtehtävien muuttamisessa yhteistyössä työnantajasi kanssa. Lisäksi tarvittaessa saat lausunnot osasairaus- ja sairauspäivärahan hakemiseksi. 

Alueen työterveystoimijoiden yhteystiedot:

Aava työterveys: useat toimipisteet

Mehiläinen: useat toimipisteet

Pihlajalinna Hämeenlinna

Terveystalo: useat toimipisteet

Oiva Työterveys Oy Forssa

Vertaistuki

Vertaistukitoimintaa on useilla paikkakunnilla Kanta-Hämeessä. Lisätietoa toiminnasta, erilaisista liikuntaryhmistä sekä kuntouttamisesta saat muun muassa seuraavien sivustojen kautta: 

Mielenterveyden tuki

Miten saan psyykkistä tukea?

  • Hoitava lääkärisi voi suositella sinulle psyykkistä tukea tai voit itse ottaa asian puheeksi hoitavan lääkärisi kanssa.
  • Sinulla on mahdollisuus keskustella sekä sairaalassa tai oman terveyskeskuksesi psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ohjauskäynti sairaalalla

  • Sairaalan psykiatrinen sairaanhoitaja soittaa sinulle lupasi siihen saatuaan ja sopii kanssasi tapaamisajan. Tapaamisajat voivat olla saman päivänä esimerkiksi muiden hoitojesi kanssa tai erikseen sovittuna päivänä psykiatrian poliklinikalla. Tapaamisella keskustellaan ajatuksista ja tunteista liittyen tilanteeseesi ja sairauteen sopeutumiseen. Tapaamiset eivät ole terapiaa, vaan tarkoituksena on löytää keinoja sopeutua tilanteeseen ja vahvistaa voimavaroja. Jos tilanteesi niin edellyttää esimerkiksi lääkityksen tms. suhteen, psykiatrinen sairaanhoitaja osaa ohjata sinua varsinaisen psykiatrisen hoidon piiriin.

Lisätietoa ja yhteystiedot Oma Hämeen mielenterveyspalveluihin

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti