Omahoito on keskeinen osa selkäoireiden hoitoa
- Selkään liittyvät oireet tulevat esiin usein erilaisina kiputiloina. Alaselkäkivut liittyvät usein lihasperäisiin tai lievään selkärangan rappeutumiseen liittyviin syihin.
- Kiputilojen ennaltaehkäisemiseksi tulee harrastaa kevyttä kuntoliikuntaa, kiinnittää huomiota työ- ja nostoasentoihin ja välttää pitkiä yhtäjaksoisia istuma-aikoja. Tupakointia, nikotiinivalmisteiden käyttöä ja ylipainoa tulisi myös välttää. Olisi hyvä tarkastella myös työolojen psykologisia tekijöitä, sillä niillä näyttäisi olevan merkitystä selkäkipujen synnyssä.
- Selkäkivun omahoidossa keskeisinä hoitokeinoina ovat lääkehoito sekä lääkkeettömät kivunhoitomenetelmät, kuten liikunta ja selkäkivun riskitekijöiden vähentäminen.
- Aktiivinen kivun hoitaminen alusta asti helpottaa sen kanssa elämistä. Selkäkipu on luonteeltaan aaltoilevaa, joten on kokeiltava kuhunkin tilanteeseen soveltuvimmat keinot vähentää kipua. Tärkeää on välttää vain sitä, mikä provosoi eli lisää kipua ja levätä silloin, kun kivun määrä sitä vaatii.
- Pitkäaikainen kipu voi vaikuttaa jaksamiseen ja voimavaroihin. Koettu kipu voi rajoittaa ja vaikeuttaa arkea.
- Voimakaskaan selkäkipu ei välttämättä johda leikkaukseen, sillä leikkaushoidosta on apua ainoastaan noin yhdelle sadasta selkäkipuisesta.
- Omahoidon tueksi on saatavilla erilaisia kuntoutusmuotoja ja ammattilaisten sekä vertaistuen palveluita. Näitä on koottu polun kohtaan Kuntoutumisesi tukena.
(lähde: Terveyskirjasto, Käypä Hoito suositus, Selkäliitto)