Muutokset kehossa
- Loppuraskaus tarkoittaa raskauden viimeistä raskauskolmannesta.
- Kehossasi tapahtuu muutoksia ja voit huomata, että liikkuminen on hitaampaa ja olotila on välillä tukala vauvan kasvaessa.
- On tärkeää seurata sikiön liikkeitä päivittäin ja tehdä tarvittaessa liikelaskentaa neuvolasta saamasi ohjeen mukaisesti.
- Loppuraskauteen saattaa liittyä erilaisia vaivoja, kuten virtsaamisen tarpeen tihenemistä kasvavan kohdun painaessa rakkoa, ummetusta, turvotusta ja närästystä. Ummetusta voit turvallisesti hoitaa kuituvalmisteilla myös raskausaikana, närästykseen ovat turvallisimpia neutraloivat imeskelytabletit. Voit kysyä apteekista sinulle sopivia valmisteita.
- Turvotusten seuranta on verenpaineen ohella tärkeää mahdollisen raskausmyrkytyksen vaaran vuoksi.
Neuvolakäynnit terveydenhoitajalla ja lääkärillä
- Neuvolakäyntejä on kahden viikon välein tai tarpeen mukaan tiheämmin.
- Saat ajan neuvolan lääkärille raskausviikoille 35 – 36. Tällöin tarkistetaan sikiön asento eli tarjonta ja varmistetaan, että kaikki on hyvin synnytystä ajatellen. Tarvittaessa sinut ohjataan jatkoarvioon äitiyspoliklinikalle. Voit jutella lääkärin kanssa loppuraskauteen sekä synnytykseen liittyvistä asioista tai huolista.
- Kanssasi keskustellaan myös sellaisista hälyttävistä oireista, joiden yhteydessä pitää olla yhteydessä neuvolaan tai äitiyspoliklinikalle.
- Neuvolakäynneillä keskustellaan tulevasta vanhemmuudesta, vauvanhoidosta sekä varhaisesta vuorovaikutuksesta vauvan kanssa. Saat tietoa imetyksestä ja siihen valmistautumisesta sekä ensihetkistä vauvasi kanssa.
- Sinulle kerrotaan myös neuvolaterveydenhoitajan käynnistä kotiinne, kun olette kotiutuneet vauvan kanssa sairaalasta.
- Kun raskausviikot ovat täynnä eli 40, sinulle varataan yliaikaiskontrolli Kanta-Hämeen keskussairaalaan raskausviikolle 41.
- Käynnillä annetaan lisäksi ohjausta loppuraskauden voinnin omaseurantaan ja vauvan liikelaskentaan liittyen.
- Loppuraskaudessa on tärkeää, että otat matalalla kynnyksellä yhteyttä neuvolaasi.
Ohjeita ja lisätietoa:
- Liikelaskentaohje
- Synnytä Hämeenlinnassa
- Synnytys
- Äitiyspoliklinikka
- Päivystyksellistä yhteydenottoa vaativat tilanteet ja yhteystiedot.
- Terveyskylän Naistaloon on koottu tietoa erilaisten vaivojen hoidosta ja ehkäisystä sekä Pre-eklampsia- (raskausmyrkytys) ja Raskaushepatoosi-oireista.
- Jos sinulla on terveydentilaasi tai raskauden etenemiseen liittyviä ongelmia, ota silloin ensisijaisesti yhteys omaan neuvolaasi. Voit myös soittaa Äitiyspoliklinikalle (03) 6292103/Hoitoon liittyvä neuvonta, takaisinsoittopalvelu arkisin klo 8-14.
Tutkimukset
- Käynneillä sinusta katsotaan verenpaine, paino, sikiön sydänäänet/tarjonta, mitataan kohdun kasvua sekä tutkitaan virtsanäyte.
- Jos olet veriryhmältäsi RhD-negatiivinen, saat lähetteen kolmanteen RhD-kontrolliin raskausviikoilla 35-36.
- Mikäli olet asunut yli vuoden korkean tuberkuloosiriskin maassa, sinut ohjataan jokaisessa loppuraskaudessa keuhkoröntgenkuvaan sinun ja syntyvän vauvasi turvaamiseksi.
- Lasketun ajan ylittyessä sinulle varataan yliaikaiskontrolli äitiyspoliklinikalle Kanta-Hämeen keskussairaalaan raskausviikolle 41. Yliaikaisuuskäynnin tarkoituksena on seurata, että loppuraskaus sujuu turvallisesti.
- Loppuraskaudessa sinulle annetaan tietoa synnyttäjien streptokokkiseulonnasta synnyttämään mennessä, sekä synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulonnasta vastasyntyneillä 2-5 vuorokauden iässä.