Aivoterveys ja muisti

Sydän kahden ylä- ja alapuolella olevien käsien välissä.

Tervetuloa muistipalvelupolulle! Polku ohjaa sinua tarvitsemasi tiedon äärelle muistiasioihin liittyen.  

Voit lukea polun eri osioita siinä järjestyksessä kuin itse koet tarpeelliseksi. Saat paljon tietoa ikääntymisen ennakoinnista ja muistisairauksien ennaltaehkäisystä. Jos sinulla tai läheiselläsi on todettu muistisairaus, polku antaa tietoa ja tukea muistisairauden eri vaiheisiin ja polulta löytyy myös eri tahojen yhteystietoja

Oman terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kannattaa aina. Elintapamme vaikuttavat terveysriskeihin. Usein pelkkä elintapojen muutos riittää riskien vähentämiseen. 

Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia. Tässä osiossa kerromme, miten itse voit vaikuttaa hyvinvointiisi ja pienentää riskiä sairastua muistisairauteen.  Jokainen meistä voi vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Pienikin edistysaskel kohti muutosta on hyväksi. 

Aivoliiton verkkosivuilta löydät tietoa aivoterveydestä ja vinkkejä aivoterveelliseen arkeen!

Muisti mukana menossa – hankkeen laatima Muistin- ja hyvinvoinnin työkirja antaa käytännönläheistä tietoa aivoterveydestä ja auttaa ymmärtämään muistisairauksien riski- ja suojatekijöitä. Voit tutustua työkirjaan Muistiyhdistyksen sivuilta

Aivoterveys

Terveelliset elintavat

Aivoterveyttä voidaan tukea terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ja terveellisellä ravitsemuksella, säännöllisellä liikunnalla ja pitämällä paino normaalina. Ravitsemuksella on keskeinen merkitys ja tehtävä ikääntyneiden terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemisessa. Aliravitsemus voi vaikuttaa muistin heikkenemiseen ja lisää esimerkiksi kaatumis- ja infektioriskiä. Suun terveys ja hampaiden kunto vaikuttavat syömiseen ja sitä kautta ravitsemustilaan. Siksi päivittäinen hampaiden hoito ja säännöllisissä tarkastuksissa käyminen on tärkeää.  Hyvä suun ja hampaiden kunto tukee yleisterveyttä. Hyvä ravitsemustila tukee kotona asumisen mahdollisuutta ja nopeuttaa sairauksista toipumista. Lisätietoa ravitsemussuosituksista saat Ruokaviraston verkkosivuilta. Lisätietoa ravitsemuksesta ja ravitsemussuosituksista antaa Ravitsemusopas ikääntyneille, jonka löydät Ruokaviraston sivuilta.

Sydän – ja verisuonitautien ennaltaehkäisy ja hoito

Sydän – ja verisuonitautien ennaltaehkäisy ja hyvä hoito ovat avaintekijöitä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa. Myös alkoholin käytön, tupakoinnin ja kuormittavan stressin välttäminen, sekä riittävä lepo ja aivojen suojaaminen vammoilta, on tärkeää.   

Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä muistin että oppimisen kannalta. Muistaminen, uuden oppiminen ja luova toiminta vaikeutuvat, kun aivot ovat väsyneet. Jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistihäiriöitä. 

Muistin aktivointi

Muistin aktivointi tukee aivoterveyttä. Aivot rakastavat kulttuuria, palapelejä, musiikkia, opiskelua, lukemista ja rutiineista poikkeamista – kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Muistipuisto - sivuilta löydät aivoterveyttä ja toimintakykyä tukevaa tietoa, käytännön vinkkejä ja harjoituksia.

Kulttuuriharrastukset edistävät aivoterveyttä ja pienentävät riskiä sairastua etenevään muistisairauteen. Kulttuuriosallistuminen parantaa hyvinvointia ja mielenterveyttä. Kaikilla tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua taide- ja kulttuurielämään.  Kulttuuri kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien ihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä. Kaikukortin voivat saada sosiaali- ja terveydenhuollon tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen- toimijoiden kautta.  

Kaikukeskuksen sivu kertoo, kuinka Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi museoihin, teatteriin tai konsertteihin. 

Finger-toimintamalli

Finger-toimintamalli

Muistisairaudet ovat monitekijäisiä sairauksia. Tärkein riskitekijä muistisairauksille on korkea ikä.  

Lisäksi on todettu, että monet elintapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat muistisairauteen sairastumisen todennäköisyyteen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä FINGER-tutkimus osoitti, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Voit lukea lisää Finger- toimintamallista Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta.

Saat videolta lisätietoa, miten Monipuolinen elintapaohjelma ehkäisee muistisairauksia. 

Muistiliiton sivuilla on Muistisairauden riskitesti, jolla voit arvioida sairastumisen todennäköisyyttä seuraavan 20 vuoden aikana. Mikäli riskipiteesi ovat 6 tai yli, elintapaohjelman aloittaminen kannattaa.  Elintapoja terveellisemmiksi muokkaamalla voidaan ehkäistä muistihäiriöiden syntymistä. Ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon saadaksesi tukea ja elintapaohjausta ammattilaiselta. Voit myös hyödyntää hyvinvointialueen asukkaille laadittua Oman elintapamuutoksen- polkua, jonka löydät Oma Hämeen sivulta. Polku antaa tietoa terveyttä edistävistä elintavoista, tarjoaa ohjeita elintapamuutoksen tekemiseen sekä kokoaa yhteen omahoito- ohjelmia, hyvinvointivalmennuksia ja terveys- ja liikuntapalveluiden yhteystietoja.  

Hyvinvointi, terveys ja toimintakyky

Hyvinvointi, terveys ja toimintakyky  

Hyvinvointiin vaikuttavat sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen, onnellisuus ja sosiaalinen pääoma. Koettua hyvinvointia mitataan usein elämänlaadulla. Elämänlaatua muovaavat terveys, mielekäs tekeminen, odotukset hyvästä elämästä, ihmissuhteet, omanarvontunto ja materiaalinen hyvinvointi.  

Terveys ymmärretään arjen voimavarana ja terveyden edistäminen yksilön ja yhteisön arjen valintoina ja tekoina. Sairauksien ehkäiseminen ja hyvä hoito ovat kaikki tärkeitä keinoja toimintakyvyn kannalta. Omahoidon tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ennaltaehkäisevä toiminta ja parempi elämänhallinta. Siinä korostuu oma vastuunotto ja sitoutuminen hoitoon. 

Omaolo

Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Omaolo tukee oma- ja itsehoitoa. Omaolon sivulle pääset tästä. 

Toimintakyvyssä on monia eri osa-alueita, niitä ovat esimerkiksi  

  • liikkuminen  
  • ajattelu ja ymmärtäminen  
  • ihmissuhteet  
  • mielen hyvinvointi. 

Toimintakyky

Toimintakyky kertoo siitä, miten arkesi sujuu. Pystytkö nousemaan portaita? Kuuletko muiden puhetta? Oletko tyytyväinen elämääsi? Myös kuntoutustarve on tärkeä tunnistaa varhain. Näin ammattilaisten on mahdollista tukea asiakkaan toimintakykyä ja elämänlaatua ajoissa kevyillä toimilla.  

Esimerkiksi kaatuilu ei kuulu normaaliin ikääntymiseen ja voit halutessasi täyttää tästä UKK- instituutin laatiman sähköisen kaatumisvaaran itsearviointikyselyn, löydät sen täältä.  

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi rakentuu monesta eri asiasta: arjen rytmistä, fyysisestä terveydestä ja mielenterveydestä, toimivista ihmissuhteista ja mielekkyyden kokemuksesta. Jokainen voi valinnoillaan vahvistaa ja edistää paitsi omaa, myös läheistensä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mieli- verkkosivustolla esitellään Mielenterveyden käsi, joka kuvaa mielen hyvinvoinnista huolehtimista arjessa. Se auttaa tunnistamaan omia fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja, huolehtimaan niistä ja vahvistamaan niitä.  Saat tietoa hyvän mielenterveyden ylläpitämisestä ja masennuksen hoidosta Masennusta sairastavan palvelupolulta, jonka löydät Oma Hämeen sivulta. 

Sosiaalinen kanssakäyminen ja erilaiset harrastukset ovat hyväksi terveydelle ja ne ehkäisevät stressiä ja masentuneisuutta. Esimerkiksi yksinäisyyden ehkäisy ja sen varhainen tunnistaminen on tärkeää. Yksinäisyyttä aiheuttaa sosiaalisten verkostojen kaventuminen, usein tähän liittyy fyysisen toimintakyvyn heikentyminen.    

Näkö ja kuulo

Näkö ja kuulo

Aistitoiminnoista, kuten kuulosta ja näkökyvystä, huolehtiminen on tärkeää. Aistitoimintojen heikentyminen voi vähentää liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Tästä aiheutuu eristäytyneisyyttä, joka puolestaan voi johtaa fyysisiin terveysongelmiin ja esimerkiksi masennuksen syntymiseen ja osaltaan edistää muistisairauden syntymistä.  

Hoitamaton heikentynyt kuulo on yksi muistisairauden riskitekijöistä.  Kuulon kuntoutus tukee kognitiota, muistia ja tiedonkäsittelyä, ja voi siten siirtää muistisairauden puhkeamista.  Ikääntyessä myös näön heikkenemisen riski lisääntyy. Näköongelmien taustalla voi olla monia tekijöitä, kuten harmaakaihi tai silmänpohjan rappeuma, sen vuoksi säännöllisissä tarkastuksissa käyminen on tärkeää.  

Voit tehdä Kuuloliiton- sivulla kuulemisen pikatestin. Kuulontutkimukseen voi hakeutua terveysaseman tai työterveyshuollon kautta. Tarvittaessa saat lähetteen erikoissairaanhoitoon Kuulokeskukseen tarkempiin tutkimuksiin. Kun hakeudut julkisen terveydenhuollon kautta kuulontutkimuksiin, niin kuulon apuvälineet ovat sinulle maksuttomia.  Kuulon kuntoutusohjaaja neuvoo kuuloon liittyvissä asioissa ja opastaa laitteiden käytössä. 

Päihteet

Alkoholin käytön riskit aivoterveydelle  

Myös alkoholin käyttöä olisi hyvä tarkastella aika ajoin osana muita elintapoja ja elämäntilannetta. Päihteetön elämä on hyväksi aivoillesi. Jo pienikin annos alkoholia heikentää esimerkiksi keskittymiskykyäsi ja unen laatuasi. Jos juot runsaasti alkoholia, se altistaa muistihäiriöille.   

Päihderiippuvuus on sairaus, ja sairastunut hyötyy avusta ja tuesta. Päihderiippuvuus voi kehittyä kaikille. Lisätietoa voit lukea Päihde- ja riippuvuushoidon palvelupolulta, jonka löydät Oma Hämeen sivulta.

Ehkäisevä päihdetyö, Ehyt ry. antaa maksutonta päihdeneuvontaa, lue lisätietoa täältä. Jos oma tai läheisesi päihteiden käyttö huolestuttaa, voit soittaa numeroon 0800 900 45. Saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömänä.   

Osallisuus ja arkea tukeva toiminta

 Osallisuus ja arkea tukeva toiminta 

Osallisuuden kokeminen ja sosiaaliset verkostot lisäävät hyvinvointia, koemme tekemisemme merkitykselliseksi, voimme vaikuttaa oman elämämme kulkuun ja tulemme kuulluiksi.   

Järjestöt, kunnat ja hyvinvointialue tekevät yhteistyötä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Järjestötoiminta on vuorovaikutuksellista matalan kynnyksen toimintaa kaikenikäisille, muun muassa ystävätoimintaa, vapaaehtoistoimintaa, harrasteryhmiä ja vertaistukea. Lisäksi järjestöt tuottavat ja jakavat tietoa, järjestävät koulutuksia ja kursseja sekä antavat ohjausta ja neuvontaa.    

Varhainen tuki arjessa on tärkeää. Avoimen, maksuttoman, toiminnan tavoitteena on tukea kotona asumista ja hyvinvointia tarjoamalla mm. ulkoilu- ja asiointiapua sekä mahdollisuuksia kokoontua keskustellen tai toimintaan osallistuen.  

Hyvinvointia ja terveyttä edistävää yhdistystoimintaa ja yhdessä oloa järjestävät muun muassa Kanta- Hämeessä seuraavat toimijat:  

  • Tuki- ja ohjauspiste sekä terveystietotuvat ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen pisteitä. Tuki- ja ohjauspisteissä on tarjolla ajankohtaista tietoa alueen järjestöistä sekä niiden tarjoamasta vertaistuesta. Tuki – ja ohjauspiste toimii Hämeenlinnassa Viipurintien terveysasemalla, pääaulassa. Lisäksi Terveystietotuvat järjestävät luentoja eri paikoissa. Lue lisää Hämeen Setlementin sivulta 
  • OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota asiakkaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA-piste on avoinna Kanta-Hämeen keskussairaalan pääaulassa ma-to klo 10–14. OLKA-pisteellä olevat esitteet ja lehdet ovat luettavissa kaikkina aikoina. OLKA- toiminnan verkkosivulle pääset tästä.  
  • Seurakunnat järjestävät monipuolista toimintaa, kaikille avoimia ryhmiä, virkistävää yhdessäoloa, erilaisia kuoroja ja ruokailuja. Löydät lisätietoja oman seurakuntasi toiminnasta paikallislehdistä ja seurakunnan verkkosivuilta.  
  • Lähellä on valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia. Palvelu kokoaa järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen, sekä edistää kansalaistoiminnan- näkyvyyttä Suomessa. Pääset Lähellä- sivulle tästä linkistä.  
  • Lämpiö.fi on verkkopalvelu, missä on senioreille monenlaisia maksuttomia ja maksullisia kulttuuripalveluita. Voit katsoa yhdessä paikassa videoita ja suoria lähetyksiä, tavata läheisiä videopuheluilla ja katsoa yhdessä sisältöjä tai osallistua ohjattuun etäryhmätoimintaan. Pääset Lämpiö- sivulle tästä linkistä.  
Muistiyhdistyksen toiminta

Muistiyhdistyksen toiminta

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry on Muistiliiton jäsenyhdistys. Sen toimisto sijaitsee Hämeenlinnassa, Kasarmikatu 12. Aukioloajat ti-to klo10–14. Yhdistyksen asiantuntija- ja tukikeskus Muistiluotsi tarjoaa matalalla kynnyksellä tietoa, tukea ja toimintaa muistisairautta sairastaville, heidän läheisilleen ja muististaan huolestuneille. Pääset Kanta- Hämeen muistiyhdistyksen sivulle tästä.  

Forssan Seudun Muisti ry. Yhdistys tarjoaa Forssan seudulla muistineuvontaa. Antaa tietoa ennaltaehkäisystä, muistioireista ja etenevistä muistisairauksista.  Yhdistys järjestää luentoja ja tapahtumia, muun muassa Muistikahvilatoimintaa Jokioisilla, Tammelassa ja Forssassa.  

Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta löydät täältä.    

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti