Ikääntyvän aktiivinen arki ja ennakointi
Ikääntyminen, elämänmuutos tai sairaus voivat tuoda mukanaan tilanteita, joissa tarvitset tukea selviytyäksesi mielekkäästä elämästä kotona ja tunteaksesi olosi turvalliseksi. Omaa arkiselviytymistä ja hyvinvointia on mahdollista tukea erilaisin keinoin. Olemme koonneet sinulle toimintakykyäsi ylläpitäviä palveluita sekä vinkkejä Kanta-Hämeen alueella järjestettävästä toiminnasta.
Oikeudellisella ja taloudellisella ennakoinnilla voit varmistaa oman tahtosi noudattamisen tilanteissa, joissa et enää itse kykene pätevällä tavalla tekemään päätöksiä ja hoitamaan asioitasi.
Vanhustyön keskusliiton verkkosivustolta saat kattavasti tietoa asumiseen, talouteen, mielekkääseen elämään, terveyteen ja erilaisten asiakirjojen laadintaan liittyen.
Palvelubussit, kuljetuspalvelut
Palvelubussit ovat matalalattiabusseja, joihin on helppo tulla esim. rollaattorin tai pyörätuolin kanssa. Kuljettaja tulee pyydettäessä hakemaan sinut kotiovelta ja vie kotiovelle. Autoon nousemisessa, poistumisessa ja tavaroiden kantamisessa saat apua tarvittaessa. Voit tilata kyydin puhelimella kuljettajalta. Yhteystiedot löydät alla olevista kuntakohtaisista linkeistä.
Kyläbussit palvelevat ikäihmisiä tarjoten asiointiyhteyden lähitaajamaan.
- Kanta- Hämeenlinnassa liikennöi Palvelulinja Seiska ja Janakkalassa Palvelulinja Tassu. Saat lisätietoa palvelu- ja kyläbusseista ja niiden aikatauluista Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta.
- Riihimäellä voi tilata R-kyydin asiointimatkoille. Saat lisätietoa R- kyydistä Riihimäen kaupungin verkkosivuilta.
- Hausjärveläisiä palvelee palveluliikenne Hausjärveltä Riihimäelle. Lisätietoa löydät Hausjärven kunnan verkkosivuilta.
- Lopen alueella palvelulinjat kulkevat Läyliäisten, Pilpalan, Räyskälän ja Vojakkalan suuntaan. Lopen alueen palvelulinjoista löydät lisätietoa Lopen kunnan verkkosivuilta.
- Forssassa liikennöi palveluliikenne Tyykikyyti. Saat lisätietoja Tyykikyydistä Forssan kaupungin verkkosivuilta.
- Tammelan kunnan alueella palveluauto Peliittapirssi kyyditsee haja-asutusalueen asukkaita. Lisätietoja Peliittapirssistä saat Tammelan kunnan verkkosivulta.
- Ypäjän kunnan järjestämä asioimisliikenne on tarkoitettu kaikille kunnan asukkaille. Ypäjän asioimisliikenteestä löydät lisätietoa Ypäjän kunnan verkkosivuilta.
- Humppilassa liikennöi kyläpussi. Saat lisätietoa kyläbussista Humppilan kunnan verkkosivuilta.
Liikkumista tukeva palvelu
Jos et itsenäisesti pysty käyttämään muita julkisia joukkoliikennevälineitä tai omaa autoa alentuneen, pitkäaikaisen toimintakyvyn vajauksen, sairauden tai vamman perusteella ja tarvitset kuljetuspalvelua arkiseen elämään liittyvän syyn takia, voit olla oikeutettu sosiaalihuoltolain mukaiseen liikkumista tukevaan palveluun.
- Voit lukea lisätietoja liikkumista tukevasta palvelusta Oma Hämeen verkkosivuilta.
- Jos sinulle on myönnetty sosiaalihuoltolain mukainen liikkumista tukeva palvelu, löydät ohjeet taksin tilaamiseen tästä linkistä.
Voit olla oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, jos vammasi tai sairautesi johdosta välttämättä tarvitset palvelua suoriutuaksesi tavanomaisista elämäntoiminnoistasi. Edellytyksenä on, että julkisen joukkoliikenteen käyttäminen olisi sinulle vamman tai sairauden johdosta kohtuuttoman vaikeaa. Oikeus vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun arvioidaan aina yksilöllisesti palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Kela-taksi
Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja. Yleensä matka korvataan edullisimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai jos julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä.
Asuminen
Asunnon ja asuinolojen toimivuuden ja turvallisuuden arviointi hyvissä ajoin tukee kotona asumista ja itsenäistä elämistä sekä pienentää riskejä esimerkiksi tapaturmiin.
Voit tehdä täällä asumisturvallisuustestin Kotona asumisen turvallisuus -sivuilla. Testin avulla on tarkoitus kartoittaa asumisympäristösi.
Paloturvallisuudesta kotona huolehtii palovaroittimet sekä ensisammutusvälineet, jotka tulisi löytyä jokaisesta kodista. 1.12. vietetään Palovaroitinpäivää, jolloin kaikkia haastetaan testaamaan oman kotinsa palovaroittimet!
Lue lisää paloturvallisuusviikosta tästä linkistä.
Asumisen esteettömyys
Kodin kalusteilla ja niiden sijoittelulla varmistat turvallisemman ympäristön. Kodissa on tärkeää huomioida sisäänkäynnit, leveät oviaukot, sekä pääsy wc - ja pesutilaan, jotta asunnossa olisi tarvittaessa mahdollista liikkua myös apuvälineiden avulla.
Lisätietoja esteettömyydestä voit lukea Invalidiliiton sivuilta.
Asumisen turvallisuudesta löydät lisätietoa Terveyskylän sivuilta.
Korjausneuvonta
Yleisimpiä ikääntyneiden asuntoihin tarvittavia korjauksia ovat pesutilojen muutokset sekä erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt.
Vanhustyön keskusliiton sivuilta saat lisätietoa korjausneuvonnasta yli 65- vuotiaille.
Liiton korvausneuvoja tekee asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointia sekä auttaa avustusten hakemisessa. Korjausneuvonta on sinulle maksutonta, mutta remonttikuluista vastaat itse.
Aina remontointi ei tule kuitenkaan kyseeseen tai palvelut ovat kaukana. Monissa kunnissa ja kaupungeissa on tarjolla esteettömiä asuntoja, lähellä palveluita. Lisätietoa löydät kuntien verkkosivuilta
Ikääntyvien asumisneuvonta
Neuvonnan ja -ohjauksen tavoitteena on tukea ikääntyviä kuntalaisia asumisen ennakoinnin suunnitelmissa ja asumisen pulmien ratkaisemisessa kuten kodin turvallisuuteen, liikkumiseen tai asunnonvaihtamiseen liittyvissä asioissa. Asiakkaan toimintakyvyn huomioivalla asumisneuvonnalla voidaan tukea ikääntyvien hyvinvointia ja arjessa selviytymistä, ja näin edesauttaa käynnistämään oikea-aikaista ja ennakoivaa asumisen muutosten suunnittelua. Asumisen muutoksiin varautuminen tulisi aloittaa hyvissä ajoin, jotta muutoksien toteuttamiseen ja sopeutumiseen jää riittävästi aikaa. Saat omasta kunnastasi tarvittaessa ikääntyvien asumiseen liittyvää neuvontaa.
Ateriat ja kaupassakäynti
Lounaskahviloissa ja -ravintoloissa voit ruokailla paikan päällä tai ottaa ruoka-annoksen mukaan. Monet lounaspaikat antavat eläkeläisalennuksen ja saattavat tarjota myös aterioiden kotiinkuljetusta.
Myös seurakunnat järjestävät ruokailuja ja diakoniatyön kautta ruoka-apua ja ruokajakelua vähävaraisille. Näistä saat lisätietoa paikallislehdistä tai suoraan omasta seurakunnastasi tiedustelemalla.
- Hämeenlinna - Vanajan seurakunnan ruokailuista löydät lisätietoa tästä linkistä.
- Hausjärven seurakunnan järjestämistä yhteisistä ruokailuista löydät lisätietoa tästä linkistä.
- Forssan seurakunnan kaikille avoimista ruokailuista saat tietoa tästä linkistä.
Ateriapalvelu (kotiin toimitettu ateria)
Yksityiset ateriapalvelu- yritykset voivat toimittaa lounas- aterioita suoraan kotiisi.
Jos yksityisen tuottama ateriapalvelu ei ole mahdollinen, voidaan ateriapalvelu myöntää sinulle myös tukipalveluna. Edellytyksenä myöntämiselle on, että toimintakykysi ja voimavarasi ovat heikentyneet etkä pysty itsenäisesti aterioita valmistamaan, käymään ostoksilla tai yleisesti huolehtiminen itsestäsi on vaikeutunut.
Ruokaostosten kotiinkuljetus
Useammasta ruokakaupasta saat tilattua ostokset verkosta ja valittua ostoksille kotiinkuljetuksen. Myös tilaaminen puhelimitse on usein mahdollista. Kysy lisää rohkeasti suoraan kaupastasi.
Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat myös usein asiointi- ja kauppapalveluita. Sosiaalihuoltolain mukaisena tukipalveluna tätä palvelua myönnetään vain äkillisissä ja kriisitilanteissa.
Forssan seudulla Ystävän Kammarilla on kauppakassipalvelu, joka on ikäihmisille tarkoitettu apu kauppa-asioiden hoitamiseen. Käynnin voi saada kerran viikossa, jolloin työntekijä hakee kauppalistan, käy kaupassa ja tuo ostokset kotiin. Toiminnasta peritään maksu.
Kaikille avoin toiminta
Avointa ja maksutonta senioritoimintaa järjestetään Kanta-Hämeessä useimmissa kunnissa. Toimintaan ja tapahtumiin kannattaa tutustua eri järjestöjen ja yhdistysten sekä seurakuntien omien paikallissivustojen kautta. Myös eläkeläisjärjestöt ovat aktiivisia yhteisen toiminnan järjestäjiä.
Forssan seutu
- Ystävän Kammari on vapaaehtoistyön keskus ja kotoinen kyläpaikka ja avoin kaikille. Lue lisää Ystävän kammari toiminnasta heidän verkkosivuiltaan.
- Tammelassa vapaaehtoistoimintaa senioreille tarjoaa Etsivä senioritoiminnan -hanke. Pääset lukemaan lisää tästä linkistä.
Hämeenlinnan seutu
- Hämeen Setlementti on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka toiminnan yhtenä lähtökohtana on osallisuuden tukeminen. Järjestö tarjoaa ikääntyneille muun muassa ryhmätoimintaa. Lue lisää ikääntyneille järjestetystä ohjelmasta Hämeen Setlementin sivuilta.
- Vapaaehtoiskeskus Pysäkki järjestää vapaaehtoistoimintaa yhteisön ja ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Voit lukea toiminnasta lisää Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.
- Janakkalan kunnassa on erilaisia ystävätoimintaa tarjoavia tahoja. Löydät ystävätoiminnasta lisätietoa Janakkalan kunnan sivuilta.
- Hattulassa toimii kohtaamispaikka Juttutupa. Toimintaa ylläpitää Suomen Punaisen Ristin Hattulan osasto, saat lisätietoa tästä linkistä.
Riihimäen seutu
- Riihimäellä toimii kohtaamispaikka Riksula. Riksulan toiminnasta voit lukea lisää Riihimäen kaupungin sivuilta.
- Riihimäen kaupunki järjestää myös kaikille avointa senioritoimintaa. Lisätietoa toiminnasta saat Riihimäen kaupungin sivuilta.
- Kotokartanosäätiö järjestää useita erilaisia avoimia kohtaamispaikkoja, ohjelmatilaisuuksia, tapahtumia, retkiä ja ryhmiä eri aihealueilta. Voit tutustua tarkemmin toimintaan Kotokartanosäätiön sivuilta.
- Tepsivä- toiminta on tarkoitettu senioreille, jotka tarvitsevat tukea mielekkään kodin ulkopuolisen toiminnan löytämiseen. Jos et oikein tiedä, mikä toiminta voisi olla sinulle sopivaa, niin voit saat apua, tukea sekä tietoa Riihimäen eri toimijoiden senioritoiminnasta ja palveluista. Lue lisää Kotokartanosäätiön sivulta.
Kanta- Hämeen muistiyhdistys järjestää muistikahvilatoimintaa eri paikkakunnilla. Kahvilaan voit tulla keskustelemaan ja virkistymään kahvikupin äärellä. Tarjolla myös tietoa muistiterveydestä, ikääntymisestä ja hyvinvoinnista. Kahvilat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Kanta-Hämeen seurakunnat järjestävät monenlaista toimintaa, muun muassa eläkeläisten kerhoja, keskustelupiirejä, jumpparyhmiä ja retkiä. Omasta seurakunnastasi voit löytää uuden harrastuksen.
Monilla eläkeläisjärjestöillä on myös aktiivista toimintaa. Esimerkiksi Eläkeliitto järjestää monenlaisia tapahtumia eri paikkakunnilla.
Digituki
Digituen avulla autetaan ihmisiä asioimaan sähköisesti ja vahvistamaan digitaitojaan. Digituen tavoitteena on digiosaamisen kehittäminen ja vahvistaminen. Ihmiset tarvitsevat näitä taitoja eläessään arkeaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa.
Digituki on yksi kirjaston palveluista, jota tarjotaan asiakkaille eri kirjastoissa eri muodoissa. Tyypillisimmillään digituki kattaa erilaiset tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin sekä niiden oheislaitteisiin liittyvät opastustilanteet. Kirjastojen antama digituki on maksutonta.
- Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella toimivista Vanamokirjastoista tarjoavat digiopastusta oman älypuhelimen, tablettilaitteen, tietokoneen sekä netin ja verkkopalvelujen käyttöön. Ota yhteyttä oman alueesi kirjastoon saadaksesi lisätietoja.
- Forssan kirjaston neuvonnasta voi varata ajan digiopastukselle: sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse 03- 4141 5405. Forssan kirjaston verkkosivuille pääset tästä linkistä.
- Riihimäen kaupunginkirjaston digivalmentajalta voit pyytää opastusta ja apua laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä. Lue lisätietoja Riihimäen kaupungin sivuilta.
Hämeenlinnassa toimiva Vapaaehtoiskeskus Pysäkki sekä Riihimäellä toimiva Riksula ovat avoimia kohtaamispaikkoja, niistä on saatavissa myös maksutonta digitukea ja digiopastusta.
- Katso lisätietoja digiopastuksesta Kotokartanosäätiön sivuilta.
- Lisää tietoa ikäihmisten digituesta löydät Senior Surf- sivustolta. Senior Surf koordinoi valtakunnallista etäopastuspalvelua senioreille. Saat maksutonta digiopastusta puhelimitse tai tietokoneen välityksellä.
Harrastukset
Harrastuksilla on tärkeä osa sekä fyysisen että henkisen toimintakyvyn ylläpidossa. Liikunta voi ehkäistä tai hidastaa kroonisia sairauksia sekä edesauttaa toipumista ja kuntoutumista. Harrastukset ja liikunta parantavat elämänlaatua ja toimintakykyä.
Kansalaisopistot järjestävät useita erilaisia kursseja, josta voi löytyä mielekästä tekemistä. Kurssitarjonnassa on myös täysin senioreille räätälöityä toimintaa.
- Vanajaveden opiston toimintaan voit osallistua Hämeenlinnan seudulla. Opetusta järjestetään lähipalveluna useissa eri toimipisteessä Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa. Voit tutustua tarkemmin kurssitarjontaan Vanajaveden opiston verkkosivuilla.
- Hausjärven kansalaisopiston tarjontaan voit tutustua tästä linkistä.
- Tarkempia tietoja Riihimäen kansalaisopiston kursseista voit lukea täältä.
- Lopen opiston kurssitarjonnasta voit lukea lisää tästä linkistä.
- Wahren-opisto on Forssassa ja Tammelassa toimiva kansalaisopisto. Voit tutustua kurssitarjontaan Wahren- opiston verkkosivuilla.
- Jokiläänin kansalaisopisto on kolmen kunnan, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä, yhdessä
omistama ja ylläpitämä yleissivistävä oppilaitos. Voit tutustua kurssitarjontaan tästä linkistä.
Kirjasto
Jos lukeminen ei sairauden tai vamman vuoksi onnistu, Celia-kirjastosta löytyy noin 40 000 äänikirjaa, joita voi kuunnella maksutta. Celianet-verkko palvelun käyttäjäksi voit liittyä kirjastossa.
Liikuntaneuvonta
Liikuntaneuvonta on kunnan tarjoamaa maksutonta elintapaneuvontaa. Siinä otetaan huomioon liikunnan lisäksi ravitsemus, palautuminen sekä kokonaisvaltaisesti elämäntilanne. Liikuntaneuvonnan on tarkoitus olla pitkäkestoista ja saada aikaan loppuelämän kannalta hyödyllisiä muutoksia.
Kuntien verkkosivuille on koottu tietoa liikuntaneuvonnasta ja myös liikuntavinkkejä ja kotijumppavideoita. Lisä- ja yhteystiedot löytyvät alla olevien sivustojen kautta.
- Forssan seudun liikuntaneuvonta
- Hattulan liikuntaneuvonta
- Hausjärven liikuntapalvelut
- Humppilan liikuntaneuvonta
- Hämeenlinnan liikuntaneuvonta
- Janakkalan liikuntaneuvonta
- Jokioisten liikuntapalvelut
- Lopen liikuntapalvelut
- Riihimäen liikuntaneuvonta.
- Tammelan liikuntapalvelut
- Ypäjän liikuntapalvelut
Liikuntapaikat
Useat liikuntapaikat kuten uimahallit, kuntosalit ja keilahallit saattavat tarjota ikääntyneille pääsymaksuja alennettuun hintaan. Kysy rohkeasti oman kunnan palveluista ja etuuksista. Kannattaa tutustua oman asuinalueen harrastus- ja kulttuurimahdollisuuksiin ja lähteä rohkeasti mukaan toimintaan.
Liikuntapalveluita löytyy monenlaisia yksilöohjauksesta aina ryhmäliikuntaan. Ikääntyneille on monia eri ryhmiä tarjolla.
Forssan seutu
- Forssan seudun liikuntatarjonnasta, tietoa liikuntapaikoista omaehtoiseen liikuntaan ja liikuntaryhmistä löydät Forssan kaupungin sivuilta.
- Humppilan kunnan sivuilta löydät lisätietoa ikäihmisten liikuntaryhmistä.
- Humppilan kunnan sivuilta löydät lisätietoa ikäihmisten liikuntaryhmistä.
Hämeenlinnan seutu
- Senioriliikuntakortti on Hämeenlinnan kaupungin toimintaa, jolla kannustetaan ikäihmisiä itsenäiseen liikuntaan ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Saat lisätietoa senioriliikuntakortista tästä linkistä.
Janakkalan kunnan verkkosivuilta löydät tietoa ikäihmisille soveltuvista ohjatuista ryhmistä sekä innostavia vinkkejä liikuntaan sekä liikuntavideoita.
Riihimäen seutu
Riihimäellä järjestetään kaikille avoimia ja maksuttomia liikuntaryhmiä. Ryhmät kokoontuvat viikoittain eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Kotokartanosäätiöllä on senioreiden kuntosali- ja liikuntatila. Kuntokulma on esteetön liikuntapaikka ja tarkoitettu erityisesti henkilöille, joiden liikkumiskyky on heikentynyt. Kuntosalin käyttö edellyttää ohjatun laiteopastuksen läpikäyntiä sekä kuntosalisopimuksen tekemistä. Kuntosalin käytöstä veloitetaan kuukausittain maksu.
- Liikuntaryhmät ja aikataulut löydät Kotokartanosäätiön sivuilta.
- Voit tutustua lisää kuntosaliin Kotokartanosäätiön sivuilla.
- Hausjärven liikuntapalveluista löydät lisätietoa Hausjärven kunnan sivuilta.
- Lopen kunnan ohjatuista liikuntaryhmistä löydät lisätietoa täältä.
Vinkkejä kotiliikuntaan
Aktiivisuutta pystyt lisäämään pienillä, arkisilla toimilla. Tähän olemme koonneet listan erilaisia maksuttomia linkkejä, joista pääset etsimään lisää vinkkejä oman fyysisen kuntosi ylläpitoon ja kohentamiseen kotioloissa.
- fi -sivusto tarjoaa seniorijumppavideoita, joita voit hyödyntää harjoittelussasi. Pääset sivustolle tästä linkistä. Sivustolle on koottu myös valmiita jumppaohjelmia. Ohjelmasta riippumatta tee liikkeet rauhallisesti hyvässä ryhdissä ja muista hengittää liikkeitä tehdessä. Toista jokaista liikettä ohjeen mukaan, pidä pieni tauko ja tee liike uudelleen. Voimistele päivittäin. Löydät jumppaohjelmat tästä linkistä.
- Voit jumpata kotona myös Suomen Luustoliiton kevyttä kotiohjelmaa käyttäen. Löydät videot tästä linkistä.
- Ikäinstituutti on laatinut Kävely kevyemmäksi- kotivoimisteluohjelman, millä voit parantaa voiman ja tasapainoasi. Voit tulostaa tästä linkistä ohjelman sekä päiväkirjan, jolla voit seurata voimistelusi säännöllisyyttä. Merkitse rastilla voimistelukerrat päiväkirjaan.
- Vanhustyön keskusliiton ylläpitää Vahvike- sivustostoa, josta löydät paljon erilaisia liikunta- ja jumppaohjeita videoita. Pääset Vahvike- sivustolle tästä linkistä.
- Muistipuisto on verkkosivusto, joka sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Opit puistossa myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Pääset Muistipuistoon tästä linkistä.
Palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta
Voit ostaa kotiisi yksityiseltä palveluntuottajalta esimerkiksi siivousta, apua kaupassakäyntiin tai ruuanlaittoon.
Oheisista linkeistä löydät oman alueesi yksityisten tukipalveluiden tuottajien yhteystiedot:
- Forssan seudun tukipalvelutuottajat
- Hattulan tukipalvelutuottajat
- Hausjärven tukipalvelutuottajat
- Hämeenlinnan tukipalvelutuottajat
- Janakkalan tukipalvelutuottajat
- Lopen tukipalvelutuottajat
- Riihimäen tukipalvelutuottajat
Hyvinvointialueen ylläpitämään rekisteriin merkityt yritykset voivat tarjota tukipalveluja arvonlisäverottomasti, mikäli palvelujen saaja on sosiaalihuollon tarpeessa ja palveluntuottaja täyttää arvonlisäverottomuuden muut edellytykset. Arvonlisäverottomana ostetusta palvelusta voi myös saada kotitalousvähennyksen.
Kotitalousvähennys
Saat kotitalousvähennystä, kun ostat kotiisi esimerkiksi kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä tai teetät asuntoon kunnossapito- tai perusparannustöitä.
Teknologia arjen avuksi
Hyvinvointiteknologia käsittää kaiken tekniikan, joka tavalla tai toisella parantaa tai helpottaa arkielämää. Teknologiaa käytetään turvallisuuden, toimintakyvyn ja osallistumismahdollisuuksien parantamiseen.
Ikäteknologialla tarkoitetaan erityisesti ikääntyneiden tarpeisiin suunniteltua teknologiaa, mikä tukee ikääntymisestä johtuvia toimintakyvyn muutoksia, joita voi tulla esim. aistien, muistin, hienomotoriikan, lihaskunnon tai liikuntakyvyn heikentymisen myötä.
Teknologisia ratkaisuja
Yleisesti käytettyjä kotona asumista tukevia laitteita ovat esimerkiksi turvapuhelin, ovihälytin, liesivahti ja lääkeautomaatti. Itsenäisesti käyttöön hankittavia teknologisia ratkaisuja ovat muun muassa sähköiset vuorokausikalenterit, erilaiset muistuttajat, avun hälyttämiseen tarkoitetut monipuolisia ratkaisut, kuten kaatumishälyttimet ja videovalvontalaitteet. Kodin automaatiojärjestelmiä voidaan käyttää valaistuksen säätämiseen älypuhelimella tai jopa puheen avulla. Kodin lukitukseen voidaan käyttää etäohjauksella käytettäviä älylukkoja. Viriketoimintaan on erilaisia pelejä ja laitteita sekä sosiaalista kanssakäymistä voidaan tukea monenlaisilla ratkaisuilla.
Erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin kannattaa tutustua jo ennakoivasti ja ottaa käyttöön itselle sopivat apuvälineet jo hyvissä ajoin. Osan saatavilla olevista ikäteknologiaratkaisuista järjestää hyvinvointialue ja osa on jokaisen itse hankittavissa.
Lisätietoa aiheesta löydät Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n sivuilta:
Verkkopalveluita
Vapaaehtoiskeskus Pysäkin Ruutu Poppoo -ryhmä vaihtaa kuulumisia Skypen kautta noin kerran viikossa. Ryhmään ovat kaikki tervetulleita. Liittyminen ryhmään tapahtuu Skype-sovelluksen kautta puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Pysäkki- toiminnan lisä- ja yhteystiedot löydät Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.
Suomen Punainen Risti järjestää verkkoystävätoimintaa. Verkkoystävät ovat Punaisen Ristin kouluttamia vapaaehtoisia. Keskustelut käydään pääsääntöisesti verkon välityksellä. Yhteyttä pidetään 1- 2 viikon välein esimerkiksi sähköpostitse tai anonyymillä pikaviestisovelluksella. Voit tehdä verkkoystäväpyynnön Suomen Punaisen Ristin sivuilla, pääset sivuille tästä linkistä.
Lähellä.fi on valtakunnallinen verkkopalvelu, jossa järjestöt, seurat, yhdistykset ja yhteisöt voivat ilmoittaa kaikesta toiminnastaan, tapahtumistaan, avusta ja tuestaan sekä vapaaehtoistehtävistään. Jos etsit harrastuksia tai vapaa-ajan tekemistä itsellesi tai läheisellesi, niin voit löytää monta mukavaa harrastusmahdollisuutta lähelläsi. Tarjolla on tekemistä mm. liikunnan, kulttuurin ja kädentaitojen parissa.
Pääset palvelun verkkosivuille tästä linkistä.
Lämpiö on valtakunnallinen ikääntyneille tarkoitettu digikulttuuripalvelu. Palvelussa on maksuttomia ja maksullisia digikulttuuripalveluita koottuna samalle verkkoalustalle. Sisältöinä on sekä tallenteita, että live-striimauksia. Sivustolla voi olla myös virtuaalisesti yhteydessä muihin palvelun käyttäjiin. Tutustu digikulttuuripalveluihin Lämpiön sivuilla.
Seniori- info on tietopankki senioreille. Seniori- infon verkkosivuilta löydät tietoa senioriasunnoista, kotipalveluista ja seniorineuvonnasta. Pääset seniori- infon sivuille tästä linkistä.
Ystävätoiminta
Suomen Punainen Risti järjestää usealla eri kunnassa ystävätoimintaa. Vapaaehtoisen ystävän kanssa voi ulkoilla, kahvitella, käydä teatterissa, konserteissa tai ihan vaan jutella. Halutessasi voit tutustua ystävätoimintaan lisää Punaisen ristin sivuilla.
Hämeenlinnan seutu
- Vapaaehtoiskeskus pysäkki järjestää Hämeenlinnassa PysäkkiKaveri- toimintaa. PysäkkiKaverit voivat toimia esimerkiksi ulkoiluystävänä ikääntyneelle. Pysäkin toiminnasta lisätietoa ja yhteystiedot löydät Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.
- Janakkalan alueella on useampia ystävätoimintaa järjestäviä tahoja. Löydät lisätietoja ja yhteystiedot Janakkalan kunnan sivuilta.
Riihimäen seutu
- Kotokartanosäätiön kautta on mahdollisuus saada Riihimäen seudulle ulkoilukaveri, joka toimii ulkoiltaessa ikääntyneen avustajana. Halutessasi ota yhteyttä Kotokartanosäätiöön ulkoilukaverin tarpeesta.
Forssan seutu
- Forssan seudulla toimivan Ystävän kammarin kautta on saatavissa ystävä- ja ulkoiluapua. Kammarilta voi kysyä apua myös asiointiin tai lääkärissä käynteihin. Lisätietoja Forssan seudun ystävä- ja ulkoiluavusta löydät Ystävän kammarin sivuilta.
Kanta-Hämeen muistiyhdistys järjestää Muisti-KaVeRi toimintaa. Muisti-KaVeri on koulutettu vapaaehtoinen, joka tarjoaa muistisairaille ihmisille tukea ja elämyksiä. Muisti-KaVeRi voi toimia esimerkiksi muistisairaan ihmisen kalakaverina, kirpparikaverina, teatterikaverina, tanssikaverina, hiihtokaverina, lenkkikaverina, kauppakaverina - tai ihan vain kaverina yhteisen ajan jakamiseen.
Taloudellinen toimeentulo
Taloudelliset huolet voivat olla hyvin kuormittavia ja voivat vaikuttaa arkeesi kokonaisvaltaisesti. Muuttuneessa elämäntilanteessa eläketulot eivät välttämättä riitä. Esimerkiksi sairastuminen tai puolison kuolema ovat elämänmuutoksia, joiden seurauksena voit olla oikeutettu taloudelliseen tukeen. Mikäli rahat eivät riitä jokapäiväisiin ja välttämättömiin menoihin, kannattaa taloudellisen tilanteen kartoittamiseen pyytää apua etuuksia myöntäviltä tahoilta. Yhteiskunnan tarjoamat palvelut ja etuudet turvaavat taloudellista toimeentuloasi.
Eläkettä saavan hoitotuki
Kelan myöntämän ja maksaman hoitotuen tavoitteena on helpottaa vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää, toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa.
Sinulla voi olla oikeus hoitotukeen, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- olet kokopäiväisesti eläkkeellä
- sinulla on lääkärin toteama vamma tai sairaus
- toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajan
- tarvitset vamman tai sairauden takia apua tai ohjausta
Hoitotukea on kolmea eri luokkaa, perushoitotuki, korotettu hoitotuki ja ylin hoitotuki.
Asumisen tuet
Voit saada Kelasta yleistä asumistukea, jos tulosi ovat pienet. Yleisen asumistuen tarkoitus on auttaa sinua asumismenojen maksamisessa. Asumistukea voi saada vuokra-, omistus-, asumisoikeus- tai osaomistusasuntoon.
Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, kun asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Voit saada asumistukea vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon.
Toimeentulotuki
Kelasta voit hakea perustoimeentulotukea. Jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Ennen perustoimeentulotuen hakemista pitää selvittää, voitko saada muita tuloja tai etuuksia. Toimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi etuudeksi.
- Voit lukea Kelan sivulta lisää perustoimeentulotuen hakemisesta.
- Saat lisätietoa toimeentulotuen kokonaisuudesta ja tuen hakemisesta Harkinnanvaraista toimeentulotukea tarvitsevan palvelupolulta.
Hyvinvointialueella toimii Taloudellisen tuen yksikkö. Yksikköön voit soittaa, kun tarvitset neuvontaa taloudellisten asioiden hoidossa. Mikäli tarvitset sosiaalihuollon palveluja tai ehkäisevää toimeentulotukea, yksikön työntekijät ohjaavat sinut sosiaalityön piiriin. Puheluusi vastaavat sosiaalihuollon ammattilaiset. Voit soittaa puhelinneuvontaan aina, kun arjen raha-asiat askarruttavat, raha-asioiden hoidossa on ongelmia tai kun rahat eivät tunnu riittävän.
Puolesta asiointi
Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi Oma Hämeessä käytössä olevissa digitaalisissa asiointikanavissa, chat-palveluissa ja mobiilisovelluksessa. Valtuuttamasi henkilö voi olla puoliso, lähiomainen tai joku muu luotettavaksi kokemasi henkilö. Valtuuttamallasi henkilöllä on lupa keskustella ammattilaisemme kanssa henkilökohtaisista hyvinvointi- ja terveystiedoistasi.
- Saat lisätietoa puolesta asioinnista digitaalisissa asiointikanavissa Oma Hämeen verkkosivulta.
- Lisätietoja ja toimintaohjeet valtuuksien käyttöönottamiseksi löydät Suomi.fi -palvelusta.
Valtakirjavaltuutus
Jos pystyt tekemään valtakirjan ja ymmärtämään sen merkityksen, voit valtuuttaa valtakirjassa nimeämäsi henkilön hoitamaan tietyn asian valtakirjan avulla. Vanhuuteen varautumisen näkökulmasta valtakirjavaltuutusta käytetään tyypillisimmin pankkiasioiden hoitamisessa sekä viranomaisten luona asioinnissa.
Valtakirjalla asiointia valvot itse, ei viranomainen. Valtakirja tulee voimaan heti ja on voimassa toistaiseksi, ellet ole valtakirjaan kirjannut sen voimassaoloaikaa. Jos toimintakykysi heikkenee myöhemmin, voi olla, että valtakirja ei enää kelpaa toisen puolesta asiointiin. Varalle sinun kannattaakin tehdä edunvalvontavaltuutus.
- Avoin valtakirja on valtakirja, jossa et ole määritelty niitä asioita, joita valtuutus koskee. Sitä ei suositella varauksetta vanhuuteen varautumiseen.
- Yksilöity valtakirja on valtakirja, jossa olet yksilöinyt ne asiat, joissa haluat antaa toiselle vallan päättää omasta puolestasi. Myös valtuutetun nimi täytyy mainita.
- Voit myös valtuuttaa toisen hoitamaan asioita puolestasi tekemällä sähköisen valtakirjan, löydät lisätietoa Suomi.fi- sivuilta.Valtakirjan avulla voi asioida sähköisesti erityisesti eri viranomaisten palveluissa.
Edunvalvontavaltuutus
Valtakirjavaltuutuksen lisäksi kannattaa laatia myös edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että asiat hoidetaan omien toiveidesi ja määräystesi mukaisesti. Valtuutuksessa nimeät, kenen haluat hoitavan tulevaisuudessa asioitasi. On huomioitavaa, että edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun valtuutus on vahvistettu maistraatissa. Tätä varten tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan.
Edunvalvonta
Edunvalvonnan määrääminen on aina viimesijainen vaihtoehto, jos edunvalvontavaltuutusta ei ole ennakkoon tehty, eikä ole muitakaan keinoja hoitaa asioitasi. Tällöin edunvalvoja määrätään huolehtimaan taloudellisista asioistasi sekä siitä, että saat asianmukaisen hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Edunvalvojana voi toimia omainen tai yleinen edunvalvoja. Edunvalvojan määrää joko digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin. Digi- ja väestötietovirasto valvoo edunvalvojasi toimintaa.
- Erittäin hyvin ()
- Melko hyvin ()
- Melko huonosti ()
- Erittäin huonosti ()