Muutokset kehossa
Kehossasi ei vielä näy ulospäin suuria muutoksia, mutta raskaus vaikuttaa kehoosi monin tavoin. Tunnemyrskyt, pahoinvointi, väsymys, lievä alavatsakipu sekä rintojen arkuus ja kasvu ovat normaaleja alkuraskauden oireita. Lisäksi alkuraskaudessa voi olla niukkaa kuukautisvuotoa vähäisempää vuotoa, josta ei tarvitse olla huolissaan. Jos sinulla on veristä vuotoa kahdeksannen raskausviikon jälkeen, ole yhteydessä neuvolaan.
Vauvan liikkeitä voit alkaa tuntea keskimäärin 18 - 20 raskausviikkojen aikana. Selkeämmin ne kuitenkin tuntuvat vasta raskausviikon 22 jälkeen.
Lue lisää:
Neuvolakäynnit terveydenhoitajalla ja lääkärillä
- Lasta odottavat perheet käyvät neuvolassa terveydenhoitajalla noin 4 – 6 viikon välein, tarvittaessa tiheämmin odotusajan terveyden seuraamiseksi. Kaikille neuvolakäynneille kumppanisi on edelleen tervetullut mukaan.
- Terveydenhoitaja mittaa neuvolakäynneillä verenpaineesi, painosi ja tutkii virtsanäytteen. Käynneillä kuunnellaan myös sikiön sydänääniä.
- Neuvolalääkärikäyntejä on raskausaikana kaksi. Noin raskausviikolla 8-10 sinulla on neuvolalääkärillä käynti, jolloin voit jutella lääkärin kanssa sinua ja sikiötäsi koskevista asioista. Käynnin kesto on 20 minuuttia. Lääkäri kartoittaa tilanteesi raskauden suhteen kokonaisvaltaisesti huomioiden mahdolliset raskaudenaikaiset riskitekijät, jotka voivat liittyä esimerkiksi työhösi.
- Jos sinulle sopii, tekee lääkäri gynekologisen sisätutkimuksen. Alkuraskauden neuvolalääkärikäynnin ultraäänitutkimuksessa saadaan arvio raskauden kestosta, nähdään sikiöiden lukumäärä ja syke.
- Kaikissa neuvolatoimipisteissä ei ole ultraäänimahdollisuutta. Voit valita neuvolalääkärikäynnin lähineuvolasi sijaan toiseen neuvolaan, mikäli koet neuvolalääkärikäynnin ultraäänitutkimuksen itsellesi tärkeäksi.
- Neuvolakäynneillä tuetaan syntyvän lapsen, vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä mietitään, tarvitseeko perheenne tukitoimia.
- Tulevan vauvan imettämisestä keskustellaan jo varhaisessa vaiheessa. Sinua kuunnellaan ja tuetaan myös tässä asiassa.
- Neuvolakäynneillä on myös mahdollisuus saada tarkempia yksilöllisiä neuvoja ja ohjeita tupakasta, alkoholista ja huumeista vieroittautumiseen.
- Jos sinulla on todettu sokerirasitustestissä raskausajan diabetes, sinulle varataan ylimääräinen neuvolakäynti. Siellä saat tarkemmat ohjeet, mitä sinun on otettava huomioon ja millaista hoitoa siihen voit saada.
Lue lisää:
- Imetykseen liittyviin asioihin voit käydä tutustumassa Imetyksen tuki ry:n sivuilta https://imetys.fi/
- Jos sinulla on raskausajan diabetes. /KHKS ohjeita
- Äitiyden ja isyyden tunnustaminen on mahdollista omassa neuvolassasi. Saat tietoa omasta neuvolastasi sekä THL:n sivuilta Perheoikeudelliset palvelut