Yhteydenotto

Etähoito mobiililaitteella, ikoni.

Mikäli epäilet itselläsi masennusta, kannattaa sinun olla yhteydessä ensisijaisesti lähialueesi mielenterveyspalveluja tuottavaan yksikköön ja sieltä psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle tai omaan työterveyshuoltoosi. Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla hoitaja kartoittaa kanssasi hoidon tarpeesi ja kiireellisyyden. Hoitajan vastaanotolle pääsee ilman lähetettä.

Yhteystiedot löytyvät Oma Hämeen verkkosivuilta kohdasta Mielenterveyspalvelut.

Tärkeintä on, ettet jää oireittesi kanssa yksin.

Älä anna, pelon, häpeän tai minkään muun tunteen estää sinua ottamasta yhteyttä terveydenhuoltoon. Leimautumista ei kannata pelätä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa otat yhteyttä, sen nopeammin pääset avun piiriin.

Alla on vielä listattuna myös muita yhteystietoja, joihin masennusoireissa voi ottaa yhteyttä. Voit valita tarjottavista palveluista itsellesi sopivimman.

Terveysasemat

Voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseesi. Ammattilainen arvioi tilanteesi ja tarvittaessa varaa sinulle ajan psykiatriselle hoitajalle tai lääkärille. Löydät yhteystiedot Oma Hämeen verkkosivuilta kiireettömälle vastaanotolle sekä tarvittaessa kiireellisen vastaanoton varaamiseksi.

Päivystykset

Henkeä uhkaava tilanne

Mikäli kyseessä on henkeä uhkaava tilanne, ota yhteyttä aina 112

Sosiaali- ja kriisipäivystys 

Kiireellisissä tilanteissa voit soittaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 036296560. Palvelu on avoinna 24/7.

Jos numero ei vastaa soita 112.

Päivystys

Jos, olet epävarma päivystys tarpeestasi, voit alkuun olla yhteydessä päivystysapuun, joka palvelee numerosta 116117.

Lisä- ja yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Opiskelijat

Jos olet opiskelija, saat apua opiskelijaterveydenhuollon kautta. Terveydenhoitajat ja kuraattorit ovat hyviä ensikontaktin henkilöitä, kun epäilet masennustilaa.

Lisä- ja yhteystiedot löydät kouluterveydenhuollosta hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Lisä- ja yhteystiedot löydät opiskeluterveydenhuollosta hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille.

  • YTHS:n valtakunnallinen palvelunumero yleis- ja mielenterveydenpalveluihin katso täältä.
  • Opiskelijoille tarjolla myös erilaisia chat palveluita, ryhmäkeskusteluita ja mielenterveyttä tukevia palveluita, lisätietoja täältä.
Ohjaamon palvelut

Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille tarkoitettuja matalan kynnyksen palveluita. Ohjaamoissa on erilaisia palveluita, joista yksi on nuorten terveysneuvonta.  Voit siis olla masennusoireista yhteydessä myös ohjaamoon. Katso seudulliset yhteystiedot alta.

Neuvolat

Jos olet neuvolan tai perhesuunnittelun asiakas, voit varata ajan neuvolasta masennuksen oireisiin. Lisä- ja  yhteydenottotiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Terveyssosiaalityö

Jos et tiedä mihin olisit yhteydessä masennusoireistasi tai sinulla on elämänhallinnan haasteita, ota silloin yhteyttä terveyssosiaalityöntekijään.

Terveydenhuollon sosiaalityöhön olet ensisijaisesti oikeutettu, jos sinulla on hoitokontakti tai -jakso terveydenhuollon palveluihin. Terveydenhuollon sosiaalityö on apunasi ja antaa mielellään ohjausta ja neuvoa elämänhallintaan liittyviin haasteisiisi. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat sinulle maksuttomia. Voit olla yhteydessä sosiaalityöntekijään itse tai omaisesi voi ottaa yhteyttä puolestasi.

Terveyssosiaalityöntekijän yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.

Sosiaalityöntekijät

Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät

Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät auttavat silloin, kun tarvitset tukea, apua ja neuvontaa elämänhallintaan liittyvissä tilanteissa. Masennusoireistasi voit olla yhteydessä myös sosiaalityöntekijään. Sosiaalityön tavoitteena on ratkaisujen etsiminen yhdessä asiakkaan kanssa. Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijöiden palveluista lisä- ja yhteystiedot löydät alta.

Kiireellisissä tilanteissa voit soittaa Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 036296560 Palvelu on avoinna 24/7.

Ilmoitus sosiaalihuollon tuen tarpeesta

Ilmoitus tuen tarpeesta on syytä tehdä aina kun olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Tuen tarpeen ilmoituksen voit tehdä myös itsestäsi. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa huolissaan oleva.

Tuen tarpeen ilmoituksen pääset tekemään Oma Hämeen verkkosivuiltamme. 

Päihdepalvelut

Masennusoireiden taustalla voi myös olla päihdekäyttöä, Jos tunnistat itselläsi ongelmallista päihdekäyttöä ja masennusoireita voit olla yhteydessä myös päihdepalveluihin. Päihde- ja riippuvuuspalvelut löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Työterveys

Jos olet työterveyshuollon asiakas voit varata ajan masennusoireiden selvittelyyn oman työterveyshuoltosi kautta.

Muut yhteydenotot

Monet toimijat tarjoavat keskustelu apua ja tukea mielenterveyteen liittyvistä huolista. Osa palveluista on saatavissa anonyymisti. Lisäksi osa palveluista on helposti lähestyttäviä matalan kynnyksen palveluita. Voit kääntyä masennus oireista tai elämän kuormittavuudesta, myös näiden palveluiden puoleen saadaksesi ohjausta, tukea tai neuvontaa omaan tilanteeseesi.

Eri seurakunnat tarjoavat myös tukensa. Voit kääntyä masennus oireista ja elämän kuormittavuudesta myös oman seurakuntasi puoleen. He auttavat kulkemaan rinnalla ja tukevat eri elämän vaiheissa. Alla esimerkin omaiseksi nostettu muutaman kaupungin diakonissatyön yhteystiedot.