Miten ehkäisen muistisairautta?

Oire, ikoni.

Olet tullut palvelupolulle, johon olemme koonneet tueksesi muistiin liittyvää tietoa. Saat polulta tietoa muun muassa muistisairauden ennaltaehkäisystä, muistioireista ja -sairauksista sekä näihin liittyvistä palveluista.

Muistiin liittyvät ongelmat ovat hyvin yleisiä. Muistioireisiin saattavat liittyä eri elämäntilanteet kuten kiire, stressi, unihäiriöt tai muut sairaudet. Muistisairaus taas on pysyvä ja etenevä aivosairaus. Muistisairauden ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Monilla elintapoihin liittyvillä tekijöillä on vaikutus muistisairauden syntyyn, joten pystyt vaikuttamaan niihin ylläpitämällä terveellisiä elämäntapoja.

Tietoa terveydentilastasi saat esimerkiksi terveystarkastuksella, joka on suositeltavaa tehdä säännöllisesti.

Omaolon terveystarkastuksen avulla saat kattavan raportin terveydentilastasi.

Voit testata riskisi sairastua muistisairauteen THL:n muistisairauden riskitestin avulla.

Apua elämäntapamuutokseen saat oman elintapamuutoksen polulta.

Alla olevissa laatikoissa on vinkkejä sinulle oman elintapojesi ja aivojen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Muistisairauden riskitekijät

Muistisairauden riskitekijät

Mikäli sinulla on alla esitellyissä riskitekijöissä ongelmia tai poikkeavuutta, tulisi sinun kiinnittää huomiota riittävään liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon ja päihteettömyyteen.

  • veren poikkeavat rasva-arvot
  • kohonnut verenpaine
  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
  • ylipaino
  • tupakointi
  • vähäinen fyysinen aktiivisuus ja
  • runsas alkoholinkäyttö.

Perinnöllisyys muistisairauksissa on hyvin harvinaista ja on usein kysymyksessä silloin, kun sairastuminen tapahtuu poikkeavan nuorena. Perinnöllisestä muistisairaudesta kerrotaan lisää Muistiliiton verkkosivuilla.

Aivoterveys

Muistisairauden ennaltaehkäisy ja aivoterveydestä huolehtiminen

Ihmisen yksi tärkeä pääoma on aivoterveys. Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia. Aivoterveys on edellytys työkyvylle, oppimiselle, työuralle sekä itsenäiselle elämälle.

Aivoterveyttä voidaan tukea terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ja terveellisellä ravitsemuksella, säännöllisellä liikunnalla ja pitämällä paino normaalina.  

Sydän – ja verisuonitautien ennaltaehkäisy ja hyvä hoito ovat avaintekijöitä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa. Myös alkoholin käytön, tupakoinnin ja kuormittavan stressin välttäminen, sekä riittävä lepo ja aivojen suojaaminen vammoilta, on tärkeää.    

Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä muistin että oppimisen kannalta. Muistaminen, uuden oppiminen ja luova toiminta vaikeutuvat, kun aivot ovat väsyneet. Jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistihäiriöitä.  

Finger-toimintamalli 

Muistisairaudet ovat monitekijäisiä sairauksia. Tärkein riskitekijä muistisairauksille on korkea ikä.  Lisäksi on todettu, että monet elintapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat muistisairauteen sairastumisen todennäköisyyteen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä FINGER-tutkimus osoitti, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä.

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi rakentuu monesta eri asiasta: arjen rytmistä, fyysisestä terveydestä ja mielenterveydestä, toimivista ihmissuhteista ja mielekkyyden kokemuksesta. Jokainen voi valinnoillaan vahvistaa ja edistää paitsi omaa, myös läheistensä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. 

Osallisuuden kokemus ja sosiaaliset verkostot lisäävät hyvinvointia. Aktiivinen osallistuminen, toimiminen ja läheisten tapaaminen ylläpitää toimintakykyä ja positiivista mielialaa. Kulttuuriharrastukset edistävät aivoterveyttä ja pienentävät riskiä sairastua etenevään muistisairauteen. Kulttuuriosallistuminen parantaa hyvinvointia ja mielenterveyttä. Kaikilla tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua taide- ja kulttuurielämään.   

  • Lämpiö.fi on verkkopalvelu, missä on senioreille monenlaisia maksuttomia ja maksullisia kulttuuripalveluita. Voit katsoa yhdessä paikassa videoita ja suoria lähetyksiä, tavata läheisiä videopuheluilla ja katsoa yhdessä sisältöjä tai osallistua ohjattuun etäryhmätoimintaan. Pääset Lämpiö- sivulle tästä linkistä. 

Voit tukea mielen hyvinvointiasi verkossa tarjolla olevien itsenäisesti tehtävien harjoitusten ja itsehoito työkalujen avulla.

Muistin aktivointi

Muistin aktivointi

Muistin aktivointi tukee aivoterveyttä. Aivot tarvitsevat riittävän haastavaa, pitkäaikaista ja säännöllistää muistin jumppaa. Uudet taidot tai harrastukset ovat hyviä harjoitteita muistille. Alla on lueteltu muistia ja ajattelutoimintoja aktivoivia toimintoja:

  • Musiikin kuuntelu
  • kielten opiskelu
  • lukeminen
  • pelien pelaaminen
  • ristisanatehtävät
  • sosiaalisten suhteiden ylläpito
Liikunta

Liikunnan ylläpitäminen

Liikuntaa olisi hyvä harrastaa monipuolisesti vähintään 3-5 kertaa viikossa. Liikunnan tulisi sisältää sekä kestävyysharjoittelua että lihaskuntoharjoitteita. Olisi hyvä, jos löytäisit itsellesi mielekkään ja hyvää mieltä tuottavan liikuntaharrastuksen.

Ravitsemus

Terveellisen ravitsemuksen ylläpitäminen

Ravitsemuksella on keskeinen merkitys ja tehtävä ikääntyneiden terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemisessa. Aliravitsemus voi vaikuttaa muistin heikkenemiseen ja lisää esimerkiksi kaatumis- ja infektioriskiä.  

Suun terveys ja hampaiden kunto vaikuttavat syömiseen ja sitä kautta ravitsemustilaan. Siksi päivittäinen hampaiden hoito ja säännöllisissä tarkastuksissa käyminen on tärkeää.  Hyvä suun ja hampaiden kunto tukee yleisterveyttä. Hyvä ravitsemustila tukee kotona asumisen mahdollisuutta ja nopeuttaa sairauksista toipumista.  

Ravitsemussuosituksiin ja lautasmalliin perustuva ruokavalio ylläpitää terveyttäsi.

Elintapamuutokset on hyvä aloittaa pienillä askelilla ja voit lisätä ruokavalioosi

  • kasviksia
  • hedelmiä
  • marjoja sekä
  • kuituja.

Lisäämällä näitä ruokavalioosi saat muutoksia aikaan kohti parempaa aivoterveyttä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös rasvan laatuun ja liiallisen suolan ja sokerin vähentämiseen.

Uni

Uni

Jaksavuuteen ja tehokkuuteen vaikuttava tekijä on ihmisen vireystila. Vireystila vaihtelee virkeän valveilla olon ja syvän unen välillä. Unen aikana mieli ja keho palautuvat päivän rasituksesta. Vireystilalla on selkä vaikutus toimintakykyyn, ajatteluun, muistiin ja tunteisiin. Uni ja palautuminen ovat myös edellytyksiä muiden terveellisten elintapojen ylläpitämisen jaksamiseen.

Jos uni ei tule, kokeile näitä unenhuoltovinkkejä:

  • Mene sänkyyn vasta, kun tunnet itsesi väsyneeksi.
  • Jos yöunet jäivät lyhyiksi, ota päivällä puolen tunnin päiväunet.
  • Jos makuuhuoneesi on kovin valoisa, harkitse pimennysverhoja.
  • Pidä iltarutiinit säännöllisinä.
  • Herää aamuisin aina samaan aikaan.
  • Syö kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala.
  • Rentoudu ennen nukkumaanmenoa.
  • Pyhitä sänky vain nukkumista varten.
  • Vähennä valaistusta illalla.
Päihteet

Tupakointi

Tupakan sisältämä nikotiini on myrkyllinen aine ja aiheuttaa muutoksia aivoissa. Tupakointi lisääkin etenevän muistisairauden riskiä, sillä se heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa siten aivojen hapen saantiin. Tällä on vaikutuksensa muistin toimintakykyyn.

Alkoholin käytön riskit aivoterveydelle   

Myös alkoholin käyttöä olisi hyvä tarkastella aika ajoin osana muita elintapoja ja elämäntilannetta. On hyvä muistaa, ettei aivoterveyden kannalta turvallista alkoholin käytön rajaa ole. Päihteetön elämä on hyväksi aivoillesi. Jo pienikin annos alkoholia heikentää esimerkiksi keskittymiskykyäsi ja unen laatuasi. Jos juot runsaasti alkoholia, se altistaa muistihäiriöille.  Runsas alkoholin käyttö lisää muistisairauden riskiä jo työiässä. Alkoholin sietokyky heikkenee iän myötä. Pienikin annos alkoholia heikentää muistijäljen syntymistä ja esimerkiksi unen laatua. Humalajuominen aiheuttaa sekä välittömiä että pysyviä muutoksia aivojen hermokudoksessa, mikä altistaa muistisairaudelle. 

Päihderiippuvuus on sairaus, ja sairastunut hyötyy avusta ja tuesta. Päihderiippuvuus voi kehittyä kaikille.

Huumeet

Myös huumeet heikentävät muistia, tarkkaavaisuutta ja muuta tiedonkäsittelyä. Erityisesti kannabiksen suurkulutuksella on vaikutusta aivojen kudoskatoon, mikä aiheuttaa muisti- ja keskittymisvaikeuksia. Kannabiksen käyttö on yhteydessä myös moniin psykososiaalisiin ongelmiin ja mielenterveyden häiriöihin. 

Lisätietoa:  

Näkö ja kuulo

Aistitoiminnoista huolehtiminen

Aistitoiminnoista, kuten kuulosta ja näkökyvystä, huolehtiminen on tärkeää. Aistitoimintojen heikentyminen voi vähentää liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Tästä aiheutuu eristäytyneisyyttä, joka puolestaan voi johtaa fyysisiin terveysongelmiin ja esimerkiksi masennuksen syntymiseen ja osaltaan edistää muistisairauden syntymistä.  

Hoitamaton heikentynyt kuulo on yksi muistisairauden riskitekijöistä.  Kuulon kuntoutus tukee kognitiota, muistia ja tiedonkäsittelyä, ja voi siten siirtää muistisairauden puhkeamista.  Ikääntyessä myös näön heikkenemisen riski lisääntyy. Näköongelmien taustalla voi olla monia tekijöitä, kuten harmaakaihi tai silmänpohjan rappeuma, sen vuoksi säännöllisissä tarkastuksissa käyminen on tärkeää.  

Kuulontutkimukseen voi hakeutua terveysaseman tai työterveyshuollon kautta. Tarvittaessa saat lähetteen erikoissairaanhoitoon Kuulokeskukseen tarkempiin tutkimuksiin. Kun hakeudut julkisen terveydenhuollon kautta kuulontutkimuksiin, niin kuulon apuvälineet ovat sinulle maksuttomia.  Kuulon kuntoutusohjaaja neuvoo kuuloon liittyvissä asioissa ja opastaa laitteiden käytössä.

 

Sosiaalisuus ja osallisuus

Sosiaalisuus ja osallisuus

Yksinäisyyden ehkäisy ja sen varhainen tunnistaminen on tärkeää. Yksinäisyyttä aiheuttaa sosiaalisten verkostojen kaventuminen, usein tähän liittyy fyysisen toimintakyvyn heikentyminen.   Yksinäisyys koskettaa useimpia meistä jossain elämänvaiheessa. Meistä jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.  Ystävätoiminnan koulutetut, vapaaehtoiset ystävät tuovat iloa yksinäiseen arkeen. Ennen kaikkea ystävä on kuuntelija ja juttukaveri.  Sosiaalinen kanssakäyminen ja erilaiset harrastukset ovat hyväksi terveydelle ja ne ehkäisevät stressiä ja masentuneisuutta   

Mielen hyvinvointia voit tukea esimerkiksi harrastustoiminnan tai vapaaehtoistoiminnan kautta.

Avoimen ja maksuttoman toiminnan tavoitteena on tukea kotona asumista ja hyvinvointia tarjoamalla ulkoilu- ja asiointiapua sekä mahdollisuuksia kokoontua keskustellen ja toimintaan osallistuen. 

Hyvinvointia ja terveyttä edistävää yhdistystoimintaa ja yhdessä oloa järjestävät muun muassa Kanta- Hämeessä seuraavat toimijat: 

Muistiyhdistyksen toiminta

Muistiyhdistyksen toiminta 

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry on Muistiliiton jäsenyhdistys. Sen toimisto sijaitsee Hämeenlinnassa, Kasarmikatu 12. Aukioloajat ti-to klo10–14. Yhdistyksen asiantuntija- ja tukikeskus Muistiluotsi tarjoaa matalalla kynnyksellä tietoa, tukea ja toimintaa muistisairautta sairastaville, heidän läheisilleen ja muististaan huolestuneille. Pääset Kanta- Hämeen muistiyhdistyksen sivulle tästä.   

Forssan Seudun Muisti ry. Yhdistys tarjoaa Forssan seudulla muistineuvontaa. Antaa tietoa ennaltaehkäisystä, muistioireista ja etenevistä muistisairauksista.  Yhdistys järjestää luentoja ja tapahtumia, muun muassa Muistikahvilatoimintaa Jokioisilla, Tammelassa ja Forssassa.   

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti