Asumisen ja arjen tuki

Kotona tapahtuva hoito ja valmistautuminen, ikoni.

Asumisen ja arjen tuki

Asumisen ja arjen tuen tarpeitasi arvioidaan koko jälkihuollon ajan. Arviointia tehdään yhdessä sinun kanssasi, tarvittaessa myös verkostosi kanssa.

Itsenäistä asumistasi ja arjenhallintaasi pyritään tukemaan tarpeidesi mukaisesti. Kun jälkihuolto alkaa, sinulle valitaan sopivin asumisen tukimuoto.

Yksi vaihtoehto on itsenäinen asuminen. Voit saada tarvittaessa tukea arjen askareisiin, vaikka asuisitkin itsenäisesti.

Toinen vaihtoehto on tuettu asuminen. Voit saada tarvitsemaasi tukea joko omassa kodissasi tai asumisyksikössä.

Kolmantena vaihtoehtona on palveluasuminen tai tehostettu palveluasuminen. Palveluasuminen on yleensä yhteisöllistä, eli samassa talossa asuu muitakin samassa tilanteessa olevia. Tehostettu palveluasuminen sopii sinulle, jos tarvitset apua kaikkina vuorokaudenaikoina.

Neljäs vaihtoehto on välivuokraus. Välivuokrauksessa olet vuokralla asunnossa, jonka on vuokrannut omiin nimiinsä jokin organisaatio tai muu toimija. Tällä menetelmällä pystyt asumaan vuokralla, vaikka et pystyisi vuokraamaan asuntoa itse. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella välivuokraus vaatii, että otat käyttöön erillisen välitystilin. Välivuokrauksesta ja välitystilistä saat lisätietoja omatyöntekijältäsi.

Viides vaihtoehto on, että jäät vanhaan sijaishuoltopaikkaasi jälkihuollon sijoitukseen. Siihen pitää kuitenkin olla jokin painava syy. Tämä vaihtoehto saatetaan katsoa tarpeelliseksi esimerkiksi siksi, että näin sinun on helpompaa suorittaa opintosi loppuun.

Asumiseen liittyvät asiat

Asumiseen liittyvät asiat

Tutustu muuttajan muistilistaan Nuorisoasuntoliiton sivuilla.

Kun muutat vuokra-asuntoon, sinun tulee yleensä maksaa vuokravakuus eli takuuvuokra. Sinun tulisi maksaa se ensisijaisesti omilla varoillasi.

Jos sinulla ei ole tarpeeksi rahaa vuokravakuuden maksamiseen, voit hakea Kelan perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Löydät tietoa vuokravakuuteen tarkoitetusta perustoimeentulosta Kelan sivuilta.

Jos Kela ei myönnä tukea vuokravakuuteen, sen maksamista voidaan harkita itsenäistymisvaroillasi tai jälkihuollon taloudellisena tukena.

Selvitä, voitko saada asumistukea. Saat lisätietoja asumistuesta Kelan sivuilta.

Arjen tuet

Arjen tuet

Sinun on tarvittaessa mahdollista saada arkesi tueksi sosiaaliohjaaja tai muu tukihenkilö. Suunnittele yhdessä omatyöntekijäsi kanssa, millaista tukea tarvitset arkeesi. Sen jälkeen omatyöntekijäsi selvittää, mitä palveluita voit saada.

Sosiaaliohjaus tai tukihenkilötoiminta suunnitellaan sinun tarpeidesi mukaan. Palvelun sisältö määräytyy niin, että se tukee hyvinvointiasi ja tarpeitasi.

Tavoitteiden toteutumista ja palvelun jatkoa arvioidaan säännöllisesti palavereissa yhdessä sinun ja omatyöntekijäsi kanssa.

Sosiaaliohjaus neuvoo ja tukee sinua palveluiden käytössä ja asioinnissa eri viranomaisten kanssa. Sillä pyritään edistämään hyvinvointiasi sekä vahvistamaan elämänhallintaasi, toimintakykyäsi ja voimavarojasi. Sosiaaliohjaukseen kuuluvat yhdessä sinun kanssasi sovitut tavoitteet ja toimintasuunnitelma.

Tukihenkilötoiminta voi olla joko vapaaehtoistyötä tai ammatillista toimintaa. Tukihenkilö voi esimerkiksi kuunnella huoliasi ja murheitasi, kannustaa sinua harrastuksiin, tukea koulunkäyntiäsi, olla leffaseuranasi, toimia isosiskonasi tai -veljenäsi, viedä sinut luontoretkelle tai jääkiekko-otteluun tai muuta vastaavaa. Tukihenkilö voi toimia tukenasi myös asumisen harjoittelussa, opintopolulla ja työllistymisessä.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti