Toipuminen vie aikansa ja voit vaikuttaa itse moniin kuntoutumista edistäviin asioihin
- Tekonivelleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä ja kestää noin vuoden, joskus jopa pidempään. Kuntoutuminen vaatiikin kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä.
- Tekonivelleikkauksesta kuntouduttuasi pääset pikkuhiljaa kiinni omaan arkeesi ja harrastuksiisi.
- Terveelliset elämäntavat auttavat sinua tekonivelen kanssa eläessä. Sopiva säännöllinen liikunta on tärkeää tekonivelleikkauksen jälkeenkin
- Painonhallinta on tärkeää jatkossakin.
Paluu työhön
- Työ voi jatkua onnistuneesti aiemmissa tehtävissä.
- Tarkista millaista tukea omasta työterveyshuollostasi on mahdollista saada. Jos työssä pärjäämisen haasteet jatkuvat tai tekonivelleikkauksen jälkeen paluu samaan työhön ei ole mahdollista, pystytään työterveydessä aloittamaan työuran jatkojärjestelyt tai hakeutumaan ammatillisen kuntoutuksen piiriin. Myös uuden urapolun suunnittelu kannattaa tarvittaessa aloittaa hyvissä ajoin.
Jos leikattu nivel oireilee
- Jos leikattu nivel alkaa uudelleen oireilla (esim kipu, liikerajoitukset) tulee olla yhteydessä terveysasemalle. Voit ottaa yhteyttä oman terveysaseman fysioterapiaan ilman erillistä lähetettä.
- Jos tekonivelessä alkaa esiintyä voimakasta kipua, nousee kuume tai nivel kipeytyy trauman seurauksena, sinun on syytä olla yhteydessä päivystykseen (soita 116117).
Vertaistukea ja lisätietoa
- Löydät lisätietoa esimerkiksi Terveyskylän Niveltalosta.
- Vertaistukea voit etsiä mm Terveyskylästä löytyvän Vertaistalon kautta. Myös esimerkiksi Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n kautta voit löytää lisätietoa ja vertaistoimintaa.
- Suomen hammaslääkäriliitto on koonnut tietoa tekonivelpotilaan suunhoidosta.