Ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu yleensä raskausviikoille 7-10. Ensimmäiselle käynnille pyritään useimmissa neuvoloissa varaamaan 1½ tuntia aikaa. Kumppanisi on myös tervetullut mukaan ensikäynnille.
Ennen ensikäyntiä
- Mieti ennen neuvolakäyntiä, onko suvussasi jotain perussairauksia, kuten diabetestä. Mieti myös, mitä sairauksia olet sairastanut ja mitä rokotteita olet saanut. Nämä auttavat raskauteen liittyvien terveystietojen kartoittamisessa.
- Joissain neuvoloissa toivotaan, että esitietolomake täytetään etukäteen ennen neuvolakäyntiä. Löydät ohjeistuksen tähän oman alueesi neuvolan kohdasta.
- Voit olla yhteydessä neuvolaasi jo ennen ensikäyntiä, jos sinulla tulee kysyttävää tai jos jokin asia huolestuttaa.

Terveydenhoitajalla käynti
- Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan lasta odottavan perheen esitiedot ja saat oman neuvolakortin. Osassa neuvoloista esitietolomakkeen voi täyttää etukäteen.
- Saat tietoa raskaudesta ja siihen liittyvistä asioista, ja niitä kerrataan vielä raskauden edetessä. Voit tutustua ammattilaisten suosituksiin myös tämän polun osiosta Suosituksia raskausajan terveyteen ja hyvinvointiin.
- Sinun ja perheesi terveydentilaa ja hyvinvointia kartoitetaan. Käynnillä jutellaan myös perheesi terveystottumuksista, kuten liikunnasta, tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Nämä vaikuttavat raskauteen ja tulevan vauvan hyvinvointiin.
- Sinulta kysytään myös, haluatko osallistua alkuraskauden yhdistelmäseulontatutkimukseen, jossa tutkitaan sikiön kromosomipoikkeavuuksia. Tutkimus sisältää verikokeen ja ultraäänitutkimuksen. Voit käydä tutustumassa asiaan tämän polun kohdassa Sikiöseulonnat.
- Käynnillä sinua ohjataan jo miettimään, missä haluat synnyttää. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin synnytyssairaala on Hämeenlinnassa sijaitseva Kanta-Hämeen keskussairaala. Voit tutustua sen laajoihin palveluihin: Synnytä Hämeenlinassa.
Tutkimukset
- Sinulta mitataan käynnillä pituus, paino, verenpaine ja hemoglobiini.
- Sinut ohjataan myös alkuraskauden veri- ja virtsakokeisiin. Katso tarkemmat ajanvaraustiedot oman asuinpaikkakuntasi ohjeista.
- Tarvittaessa sinut ohjataan sokerirasitustestiin, joka tehdään 1–2 kertaa raskauden aikana. Raskausdiabeteksen diagnosointi ja hoito varhaisessa vaiheessa on tärkeää sekä raskaana olevan, että vauvan kannalta.
- Jos tuloksissa on jotain poikkeavaa, terveydenhoitaja ohjaa sinut jatkotutkimuksiin ja/tai tapaat neuvolan lääkärin.
- Sinut ohjataan hakeutumaan suun terveydenhuoltoon hampaiden tarkastukseen ennen vauvan syntymää.
Lue lisää:
- Terveyskylä Naistalo / Raskausdiabeteksen toteaminen ja sokerirasitustesti
- Jos sinulla on raskausajan diabetes/ KHKS:n ohjeita.