Selkäkipu ja muut selkäoireet - milloin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon?
- Selkäkipu on yleinen vaiva, jota voi helpottaa elämäntapamuutoksilla, liikunnalla, fysioterapialla sekä kipulääkkeillä. Useimmiten selkäkivut paranevat nopeasti eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Selkäkivun ehkäisemiseen auttaa kevyen kuntoliikunnan harrastaminen sekä tupakoinnin ja ylipainon välttäminen. Myös työskentely- ja nostoasentoihin sekä työolojen psykologisiin tekijöihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Lisäohjeita selkäoireidesi hoitoon liittyen voit katsoa myös kohdasta omahoito.
- Leikkaushoidon katsotaan olevan viimesijainen hoitomuoto ja ennen leikkausta selkää pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan muilla keinoin, kuten esimerkiksi fysioterapian avulla. Leikkaushoitoon päädytään tavallisimmin useampien käyntien ja seurannan jälkeen. Useimmiten selän oireet saadaan hoidettua esimerkiksi kuntoutuksen ja elintapaohjauksen avulla. Lisää tietoa selkäoireiden hoidosta voit katsoa Selkäoireisen palvelupolku kohdasta.
- Voit tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta (Yhteystiedot välilehdillä alla).Työterveyshuolto saattaa kattaa myös fysioterapeutin käynnit, lisätietoa saat työterveyshuollostasi. Useissa kunnissa on mahdollisuus hakeutua fysioterapeutin suoravastaanotolle, jolloin asiakas voidaan ohjata fysioterapeutille lääkärin vastaanoton sijaan tai asiakas itse voi varata ajan suoraan fysioterapeutille. Lisätietoja löydän Selkäoireisen palvelupolulta kohdasta arvio- ja ohjauskäynti fysioterapeutilla.
Oman tilanteesi arvioinnin avuksi:
- Tee Omaolon oirearvio: Alaselkäkipu tai -vamma (Omaolo).
- Jos selässäsi on kipuoireita, tilanteesi arvioinnin apuna voit käyttää myös Selkäliiton seläkipukyselyä.
Selkäoireiden taustalta voi löytyä myös syitä, jotka tulee selvittää selvittää ammattilaisen kanssa:
- Selkäkipusi on hyvin voimakasta
- Et selviydy enää päivittäisistä tehtävistäsi ja kipu estää työntekoa
- Alaselän kipusi pitkittyy (jatkuu yli kuusi viikkoa) tai toistuu usein ja kärsit sen lisäksi yleisoireista, kuten kuumeesta, painon putoamisesta ja tunnet itsesi sairaaksi tai jos kipu jatkuvasti pahenee.
- Jos kipuun liittyy lihasheikkoutta alaraajoissa, voi taustalla olla merkittävä hermojuuren puristus.
Muut vakavat oireet, joiden perusteella sinut ohjataan jatkohoitoon kiireellisesti:
- Etenevä lihasheikkous
- Selkäkipuun liittyy virtsaumpea, eli rakon tyhjennys ei onnistu
- Sinun on vaikea pidättää ulostetta
- Sinulla on niin sanottua ratsupaikka-anestesiaa, eli tunto haarojen välissä on heikentynyt
Lue lisää
- Selän ensiapuohje (KHSHP-ohje)
- Selkäkipu, (Terveyskylä, Niveltalo)
- Selkäkipu ja kivun hoito (Selkäkanava, Selkäliitto)
- Selkäkipuun liittyvät artikkelit (Terveyskirjasto)
- Kanta-Hämeen selkäyhdistys ry (tietoa paikallisyhdistyksestä)
Tarvittaessa voit olla yhteydessä terveydenhuoltoon, yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
Voit myös tehdä oirearvion Omaolo palvelun kautta. Terveydenhuollon ammattilainen on tarvittaessa yhteydessä sinuun oirearvion arvioituaan.
Jos sinulla on käytössäsi työterveyshuollon palvelut, oireet kannattaa ottaa aktiivisesti puheeksi oman työpaikan vastuutyöterveyshoitajan tai työfysioterapeutin kanssa. Oman työpaikan työterveyspalveluiden laajuus kannattaa selvittää työantajalta, koska siitä riippuu saatavien palveluiden laajuus.
Jos kuulut työterveyspalveluiden piiriin, saat työterveyden palveluita sopimusten mukaisesti. Ohessa linkit alueellisten työterveystoimijoiden sivustoille.