Sinut kutsutaan poliklinikalle, josta saat hoitajalta mukaasi uniapnean hoidossa yleisesti käytettävän automaattisen CPAP-laitteen (Continuous Positive Airway Pressure). Hoitaja ohjaa sinua laitteen käytössä sekä sovittaa sinulle sopivan maskin. Ohjauskäynnillä kerrotaan myös uniapnean vaikeusasteesta ja yleisesti uniapneasta. Ohjauksessa käydään läpi CPAP-laitetta ja sen toimintoja.
- Varaa käyntiin aikaa 1,5 - 2 tuntia.
- Vastaanottokäynnit ovat työikäisille useimmiten ryhmäohjauksia.
- Yksilöohjausta järjestetään henkilöille, joilla on useimpia eri sairauksia tai heille, jotka eivät selviydy itsenäisesti laitteen käyttöönotosta (esimerkiksi muistisairaat ja aivoverenkiertohäiriöpotilaat). Sen lisäksi yksilöohjausta tarjotaan henkilöille, joille ryhmätilanne ei sovellu.
- Maskeja on erilaisia (nenämaski / nenänalustyynymaski / sierainmaski / kokokasvomaski), joista pyritään löytämään sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto.
- Sopivan maskin löytymiseen vaikuttaa mm. nenän koko ja muoto, leuan muoto, miehillä parta ja tai viikset sekä yöllä käytössä olevat hammasproteesit. Lisäksi maskin valintaan vaikuttaa, nukkuko suu kiinni vai auki.
- Laitetta ja maskia testataan käytössä 10-20 min ja samalla säädetään painetasot ja vasteet sinulle sopiviksi.
- Lopuksi käydään läpi kirjalliset ohjeet laitehuollosta, nenän hoidosta ja lämminvesikostuttimen käytöstä. Saat kirjalliset ohjeet mukaasi.
- Sinua kannustetaan olemaan aktiivisesti yhteydessä hoitavaan yksikköön, jos sinulla nousee kysymyksiä tai ongelmatilanteita sairauteesi tai sen hoitoon liittyen.
Lue lisää:
Yhteystiedot:
- Hämeenlinnan ja Riihimäen keuhkosairauksien poliklinikat ma–pe klo 8–14.00 p. 03 629 3025. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
- Forssan keuhkosairauksien poliklinikka p. 03 4191 3002
- Keuhkosairauksien poliklinikoiden yhteystiedot / Oma Häme