Pitkäaikainen kipu vaikuttaa jaksamiseen ja voimavaroihin. Kipu voi rajoittaa ja vaikuttaa arkeen jo vuosia ennen leikkausta. Leikkauksella pyritään palauttamaan toimintakyky ja tukea näin paluuta takaisin normaaliarkeen. Kipuun löytyy erilaisia keinoja, joista osa on koottu tähän käyttöösi.
- Liiku säännöllisesti ja kohtuudella kipujen mukaan sekä lepää riittävästi.
- Noudata fysioterapeutilta saamiasi ohjeita tai pyydä niitä tarvittaessa.
- Liikkuminen, leikatun jalan kohoasento ja kylmähoito ovat hyviä keinoja turvotuksen vähentämiseen sekä kivun lievitykseen. Jos ei ole tulehdusta, myös lämpöhoidolla voidaan lievittää kipuja.
- Joissakin tapauksissa akupunktiosta ja sähköhoidosta (mm. TENS) on ollut kivunhoidossa apua. Kysy näistä lisää hoitavalta taholtasi.
- Apuvälineistä, kuten tartuntapihdeistä, sukanvetolaitteesta, kyynärsauvoista, WC-istuimen korottajasta voi löytyä helpotusta arkeen. Kysy lisää hoitohenkilöstöltä, jotta saat juuri itsellesi sopivat apuvälineet.
- Kipulääkkeitä kannattaa käyttää hoitavan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
- Terveyskylän kivunhallintatalosta löydät lisätietoa kivunhoidosta.
- Jos kävely tuntuu hankalalta leikkauksen jälkeen apuvälineistä luovuttuasi, voit varata ajan liikkumisen ohjaukseen omaan terveyskeskukseen.
- Kipu leikkauksen jälkeen, Terveyskylä.fi
- Pitkään jatkunut kipu voi vaikuttaa myös psyykkiseen jaksamiseen ja mielialaan.
- Leikkauksen jälkeen voi esiintyä mielenvireen vaihtelua, joka saattaa ilmetä väsymyksenä tai haluttomuutena tehdä annettuja harjoituksia.
- Mielialan vaihtelu on normaalia toipumisen yhteydessä. Tuntemuksia kannattaa jakaa läheisten kanssa tai vertaistukea antavien järjestöjen palveluissa. Jos tunnet tarvitsevasi ammattiapua, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen esimerkiksi lääkärille, psykologille tai psykiatriselle sairaanhoitajalle.
- Omaa mielenhyvinvointia voi vahvistaa esimerkiksi Terveyskylän Mielenterveystalo.fi ohjeilla ja harjoituksilla sekä Kivunhallintatalon Psyykkiset voimavarat-osio.